11 Ocak 2009 Pazar

iPhone'unuzun Hafızasını Temizleyin

iPhone kullanıcılarının en sık karşılaştıkları sorunlardan birisi de, bazı uygulamaların sık sık kendiliğinden kapanmasıdır. Bu sorun da genelde, bir uygulama App Store'dan yüklendikten sonra ilk defa çalıştırıldığında olmaktadır. Uygulamaların bu şekilde kendiliğinden kapanma sorunu da çoğu kez, cihaz hafızasının (memory) yetersiz kaldığı durumlarda ortaya çıkar.

iPhone'umuzu kapatıp açtığımızda ilk başta, boşta 40MB.'lık bir hafıza bulunur. Fakat bu 40MB.'ın yarısı kullandıkça; Safari, Telefon, Mail, iPod, vs. gibi uygulamaları tarafından kullanıldığından, App Store'dan yüklediğimiz uygulamaların maksimum kullanacağı hafıza miktarı 20MB. olarak sınırlandırılmıştır. Çoğu App Store uygulaması da bu 20MB.'ı kullanmaya çalışır. Fakat bazen, uygulamaların düzgünce kapanmaması gibi sebeplerden, hafızada 9-10MB.'lık yer kalabilir. Bu da 20MB.'lık hafızaya ihtiyaç olan uygulamanın kendiliğinden kapanmasına neden olur. Ayrıca hafızanın gereksiz yere dolu kalması pilin çabuk bitmesine de yol açmaktadır.

Bu sorunu aşmak için de çoğu zaman önerilen yöntem, cihazın kapatılıp açılmasıdır. İşte çok pratik olmayan bu yeniden başlatma(restart) yöntemi yerine, App Store'da hafızayı temizlemeye yarayan Free Memory gibi uygulamalar kullanılmaktadır:



Free Memory'i kullanarak 20MB'a kadar hafızayı temizleyebiliyoruz, bunu da ekranındaki "Free Memory" (Hafızayı Boşalt) seçeneğini kullanarak yapıyoruz. Eğer cihazımızın hafızası 3-4MB. gibi çok az seviyede değilse bu işi hızlıca ve kolayca oluyor, fakat eğer çok düşükse bu temizleme işi 25-20 saniye sürebiliyor, hatta cihazımızı yeniden başlatmak zorunda bile kalabiliyoruz. (Bir de bazen iPod'umuzu da kapatabiliyor eğer hafıza çok düşükken çalıştırırsak.)

Free Memory'nin diğer bir güzel yanı da cihazımızdaki Pil Seviyesini (Battery Level) yüzdesel olarak ekranın en altında göstermesi. Son olarak uygulama, o an cihazımızda çalışan tüm prosesleri gösteriyor. Bu proseslerin çoğu sisteme ait olduğu için bize pek bir anlam ifade etmese de, tanıdık uygulamalar (Safari, Mail, Phone, iPod, vs.) "OTHER NAME" başlığı altında ayrıca belirtiliyor.



Yazının başında da belirttiğimiz gibi cihazınızı yeniden başlatıp uygulamayı çalıştırdığımızda, yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi boşta yaklaşık 40MB'a kadar hafıza olduğunu görebiliyoruz. Fakat tekrar hatırlatmamızda fayda var ki Free Memory hiç bir zaman cihazımızın hafızasını bu kadar boşaltamaz. Sanırım bu da neden bazen yeniden başlatmanın tüm sorunlara çare olduğunu açıklıyordur :)

Merak edenler için Free Memory, jailbreakli cihazlarda çalışan ve Cydia'dan yüklenen uygulamaları da gösteriyor. Free Memory'i, ister sadece cihazınızın hafıza durumuna bakmak, isterseniz de hafızasını temizlemek için kullanabilir, aşağıdaki linke tıklayarak da App Store'dan 0.99$'a satın alabilirsiniz.

Bir de App Store'da, hafıza durumunu aşağıdaki ekran görüntülerindeki gibi grafik şeklinde gösteren ve 2 seviyeli hafıza temizliği yapabilen Memory Status isminde bir uygulama daha var. Fakat Memory Status daha çok teknik kullanıcılara hitap ediyor ve 1.99$'a satılıyor.



Her iki uygulama da güzel, fakat ben şahsen Free Memory'i daha basit ve kullanışlı buldum. Bu arada her iki uygulama da 2.0 ve üstü (2.1, 2.2) her versiyonda çalışıyor. Uygulamanın web sitesinde de, uygulama hakkında detaylı bilgi verilmiş.

1 comments:

neon dedi ki...

eline sağlık bu çok işime yaradı.. verdiğin bilgiler için teşekürler yazıların devamını beklıyoruz..

t