3 Şubat 2009 Salı

Geewa.com'dan Web Tabanlı Online Oyunlar

Blogumuzda her ne kadar çoğu zaman güzel bulduğumuz App Store uygulamalarını tanıtsak da, aslında Safari'de çalışan, iPhone için optimize edilmiş epey güzel web sitesi de bulunuyor. İşte bugün, multiplayer oyunlar sunan Geewa.com isimli bir web sitesine denk gelince sizinle de paylaşmadan edemedim.

Geewa.com aslında Flash tabanlı oyunlar sunan bir web sitesi. Fakat iPhone'da Flash çalışmadığı için iki adet oyununu, Safari'nin desteklediği Ajax tabanlı yaparak hizmetimize sunmuş.



Oyunları oynamak için öncelikle http://gc001.geewa.com/ajax/iphone adresini iPhone'umuzdaki Safari uygulamasında açıyoruz ve karşımıza iPhone'a özel tasarlanmış sol üstteki ekran görüntüsündeki ana menü çıkıyor. Oyunlara girmeden önce de sağ alt köşedeki "Settings" (Ayarlar) seçeneğine tıklıyoruz. Bu ekranda da kendimize bir "Nick" (Rumuz) ve avatar seçerek "Save" düğmesine tıklıyoruz. Bu işlemi de bir kere yapmamız yeterli oluyor. Tekrar ana menüye döndükten sonra da oyunlardan birine tıklıyoruz.

Açıkçası benim favorim ilk defa burada oynadığım, rakibimizin taşlarını kendi taşlarımız arasına alarak ele geçirdiğimiz ve tüm tahta dolduğunda en çok taşı olanın oyunu kazandığu Reversi ismindeki oyun.



Reversi aslında internet üzerinden diğer bir kullanıcıya karşı oynamak üzere tasarlandığından, üzerine tıkladığınızda başka bir kullanıcı daha online oluncaya kadar başlamıyor. Fakat bir rakibin gelmesini beklemek istemiyorsak da "Stop waiting. Play now!" seçeneğini kullanarak da bilgisayara karşı oynamamıza izin veriyor. Oyunun mantığı çok basit olmasına rağmen bilgisayar da gayet ustaca oynuyor :)

Geewa.com'un iPhone'a uyarladığı diğer bir oyun da hepimizin bildiği, aynı renk taşlardan 4 sıra yapmaya çalıştığımız ingilizcesi "4 In A Line" olan oyun. Bu oyun da diğeri gibi ister bilgisayara, istersek de online olarak diğer bir iPhone kullanıcısına karşı oynanabiliyor.



Ayrıca bu siteyi hızlıca açabilmek için her web sitesinde olduğu gibi http://gc001.geewa.com/ajax/iphone adresine girdikten sonra önce en alttaki "+" seçeneğine, ardından da "Ane Ekrana Ekle" seçeneğine tıklayarak masa üstüne ikon yapabiliyoruz.

Ajax teknolojisi sayesinde her tıkladığımızda sayfa yenilenmediği için, sanki App Store uygulamasındaymışız hissi oluşuyor. Bu yüzden zorlukları nedeniyle App Store uygulaması geliştiremeyen yazılımcılara, bu tip uygulamalara yönelmelerini öneriyorum. Hem web tabanlı online uygulama geliştirmek çok daha kolay.

Bu oyunlar ücretsiz, zaten cihazımıza birşey indirmeden Safari üzerinden oynuyoruz. Bu yüzden de internet bağlantısı gerekiyor.

0 comments:

t