25 Şubat 2009 Çarşamba

IBB Trafik iPhone'da

iPhone'da Flash ve Java çalışmadığı için İstanbul'lu iPhone kullanıcılarının yararlanamadığı İBB Trafik, iPhone için geliştirilmiş özel versiyonu ile sonunda bu sabah App Store'daki yerini aldı. Turkcell'in bir hizmeti olduğu için uygulamadan da sadece Turkcell aboneleri yararlanabiliyor.

Uygulamanın ilk versiyonu gayet sade ve IBB Trafik'te en çok kullanılan iki özellik olan yoğunluk haritasını ve kamera görüntülerini gösteriyor.



Turkcell IBB Trafik'in kullanımı da oldukça kolay. Uygulamanın ana menüsü yoğunluk haritasından oluşuyor ve yollardaki kırmızı renkler trafiğin yoğun olduğunu, yeşil renkler de açık olduğunu gösteriyor. Zaten iPhone'daki Yoğunluk Haritası da, http://tkm.ibb.gov.tr'deki Yoğunluk Haritası ile aynı standartta.

Yoğunluk Haritası üzerindeki kameralara tıklandığında da uygulamanın en güzel özelliği yani gayet net kamera görüntüleri ortaya çıkıyor.



Cihaz yatay tutulduğunda ise bu ekran görüntüleri aşağıdaki gibi ekranı tam olarak kaplayarak şahane bir görüntü sunuyor.



Bu arada bu kamer görüntüleri, http://tkm.ibb.gov.tr/yolDurumu/Kameralar.aspx adresinde de yer alan, birer saniye arayla çekilen fotoların arka arkaya oynatıldığı ekran görüntüleri ile aynı.



Uygulamanın bir diğer güzel özelliği de çok sık kullandığımız kameraları Favoriler menüsüne eklememize imkan vermesi. Bunun için de aşağıdaki gibi herhangi bir kamera görüntüsünde iken sağ üst köşedeki "Favorilerime Ekle" seçeneğine tıklamamız yeterli oluyor.



Turkcell IBB Trafik hem EDGE, hem de Wi-Fi bağlantısı ile çalışıyor. EDGE'den bağlandığımız zaman Turkcell abonesi olduğumuz anlaşıldığı için herhangi bir şifre veya kullanıcı sormadan uygulama açılıyor ve veriler IBB'nin sunucularından direk getiriliyor.

Fakat Wi-Fi'dan bağlanıldığında ise uygulama, kullanıcının Turkcell abonesi olduğundan emin olmak için Süper Şifre istiyor. Eğer Süper Şifre'nizi bilmiyorsanız SIFRE yazıp 2222'ye bir SMS mesajı atarak öğrenebiliyorsunuz. Yeni şifre alındığında ise giriş yaptıktan sonra bir kereliğine şifre değiştirme ekranı çıkıyor.



Süper Şifre bir kere doğru girildiğinde ise cihaza kaydedildiği için bir dahaki Wi-Fi'dan girişte tekrar sorulmuyor. Eğer istersek de bu şifreyi ve telefon numaramızı "Ayarlar -> İBB Trafik" menüsü altından değiştirebiliyoruz.

Turkcell şu an için bu hizmeti ücretsiz veriyor, ayrıca uygulamanın internet bağlantısında kullanılan data da ücretlendirilmiyor, internet paketi kullananların da limitleri azalmıyor. Bu konuda Turkcell'in kendi sitesinde de detaylı bilgi mevcut:

http://www.turkcell.com.tr/bireysel/kampanyalar/iphone3G/iphone3guygulamalari/turkcellibbceptrafik

Turkcell IBB Trafik, aşağıdaki link kullanılarak App Store'dan ücretsiz olarak indirilebilir.

GÜNCELLEME (27/12/2009): Uygulama artık tüm US dahil tüm store'lardan indirilebiliyor. Bu yüzden US Apple ID'si bulunan kullanıcıların ayrıca bir ID almasına gerek yok.

Not: Uygulamayı geliştiren ekipte küçük de olsa bir rolüm olduğu olduğu için uygulamayı elimden geldiğince objektif tanıtmaya çalıştım. Eğer torpil geçmişsem affola :)

24 comments:

Unknown dedi ki...

Teşekkürler Mustafa TAN, darısı Vodafone kullanıcılarının başına.

Adsız dedi ki...

guzel anlatmissin guzel, kullanisli VE sade bi uygulama olmus yapanlarin eline saglik

Adsız dedi ki...

selam Mustafa Tan Bey ve tum ekip. bilgilendirmelerınız için teşekküler.DAHA NE OLSUN YAHUUU

Adsız dedi ki...

Mustafa Tan Bey bir sanıyelık aralıklarla gösteriyor yazmısınız ama 3-4 kare gösterip yenıden aynı karelerı gösteriyor değilmi? tekrar yenılemeyı nasıl ve nekadar zaman sonra yapıyor

Mustafa Tan dedi ki...

Evet. 3 kare gösteriyor yaklaşık birer saniye aralıklar ile sonra başa dönüyor görüntü.

Zaten bu http://tkm.ibb.gov.tr/yolDurumu/Kameralar.aspx adresindeki ile aynı olan IBB'nin verdiği standart görüntüler. Sanırım yenilenme süreleri standart değil ama 2-3 dakikada bir yenileniyor diye biliyorum.

Mustafa Tan dedi ki...

Örnek bir kamera görüntüsü web'den bakabileceğiniz:

http://tkm.ibb.gov.tr/scripts/cam.asp?cam=BOGAZICIAVRUPA

Adsız dedi ki...

anladım teşekküler. genın bu saatinde ilginiz için

yuki the zorba dedi ki...

Merhaba Mustafa Bey,

Tüm emeği geçenlerin ellerine sağlık. İlk kurduğumdan beri biraz sıkıntı yaşıyorum, sık sık crash ediyor. Ama henüz telefonu restart etmedim, o zaman düzelebilir...

Biliyorsunuzdur tahmin ediyorum, Google Calendar ve Google Contacts artık over the air sync destekliyor. Bununla ilgili bir review bekliyorum sizden, nitekim epey problemli görünse de inanılmaz bir kolaylık.

Selamlar

Unknown dedi ki...

iphone 1 icin bir source var mı?

ergin_ozkan dedi ki...

eline sağlık arkadaşım. Anlatım ve programa katkıların için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Süper bir haber.
Ve fakat US Apple ID'si olanlar için çözüm mevcut mu?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Şu an için tek çare TR store'dan kredi kartsız bir tane daha Apple ID almak.

Adsız dedi ki...

Ben Amerikan ID'sinden kullandığım için indiremiyorum. Acaba nasıl etrafından dolaşabileceğimle ilgili bir tarifte bulunabilir misiniz?

Zira tek Iphone'da 2 ayrı ID nasıl olacak bilemiyorum?

JihatG dedi ki...

Sağol Mustafa, ellerine sağlık.

Ben de programı ilk indirdiğimde "Turkcell yine 3'er saniyelik görüntülerle bizi kandırıyor" diye düşünmüştüm ama İBB'nin sayfasına girince orada da aynı tekrarları gördüm ve "meğer İBB bizi kandırıyormuş" diye düşündüm :)

Erhan Özler dedi ki...

Diğer operatörler piyasaya çıktığından beri Turkcell'e kızıyordum. Fiyat hep diğerlerinin üzerindeydi. Numaramı da değiştiremediğim için kendimi mahkum hissediyordum ve birçoğunun kulaklarını çınlatıyordum tabii. İlk işim operatör değiştirmek oldu ama baktım ki alıştığım kalite ve hizmetten haberleri bile yok. Fark kalite ve hizmetin yanında hiç. Bir de farkına varmadığımız birçok konuda çözümler ürettiğini farkedince bakışım tümüyle değişti. Mesela bu. Ne ibb ne Apple nede diğer operatörlerden bir çözüm çıkmadı. Üstelik Yoğunluk haritası ve kamera seçim penceresini birleştirmişsiniz tam süper olmuş. Çok önemli bir eksiği tamamladınız. Ellerinize sağlık.

Mustafa Tan dedi ki...

@TATANGALAR

Aslında IBB de kandırmıyor. IBB'nin sitesinde tüm kameralar için olmasa da (sadece 75 kamera için) streaming diye tabir edilen akıcı görüntüleri bulunuyor.

Fakat bu görüntüleri mobik cihazlarda göstermek hiç optimumum değil. Hele ki iPhone'da hiç değil. Çünkü Apple iPhone'da streaming'i resmen desteklemiyor. Şu ana kadar çok az firma iPhone için streaming uygulamaları yazmış durumda. Apple'ın savunması da bu tip streaming uygulamalarının cihazın pilini çabuk bitirdiği şeklinde.

Zaten uygulamada amaç trafiğin yoğun olup olmadığını göstermek. Ben şahsen 3'er adet görüntünün yeterli olduğunu düşünüyorum ama televizyon yayını gibi görüntüler olsa şahane olur tabii ki.

Kim bilir ileriki versiyonlarda bu özellik de geliverir :)

Adsız dedi ki...

US iphone kullanıcıları için yapmamız gerekeni biraz daha detaylandırabilir misiniz?
i phone hangi versiyon olmalı, TR apple ID nasıl alınır gibi

teşekkürler

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Turkcell IBB Trafik US Store'dan da indirilebilir olmuş. Bu yüzden ayrıca bir ID almanıza artık gerek yok. Bu linki kullanarak indirebilirsiniz.

--- dedi ki...

coook tesekkur ederim hep bunu bekliyordum google ile buldum sizi...

Adsız dedi ki...

selam

bu uygulamanin, icon name i tam olarak ne? winterboard da icon degistirmek isterken sanirim buyuk i harfinden dolayi problem cikiyo. bu konuda cozum uretebilecek olursaniz sevinirim.

Adsız dedi ki...

Sayın
Mustafa Tan bey
Bildiğiniz gibi iphone henuz ibb kameranın canlı ve sureklı göruntusunu anında iletemıyor fakat benım apple store da denediğim bi uygulama ile buna bi çözum bulabilecegımızı zannedıyorum teknık olarak bilgim olmadıgı için size danısmak ıstedım. Belirttiğim uygulamanın adı i-c-LiveCams bu uygulama wifi ile baglandıgınızda yurt dısında sehirlerın anlık göruntusunu video gibi seyretmemıze olanak sağlıyor. ve bu uygulamada server değiştirme olanagı saglıyo biz bu serverı ibbnin adresı ıle değiştirsek acaba canlı kamera göruntulerını video gibi alabilirmiyiz

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Maalesef alamazsınız. IBB'nin kamera görüntüleri IP tabanlı kameraların sunduğu şekilde bir yayın yapmıyor.

Bahsettiğiniz uygulama IP tabanlı kameraların yayınlarını gösterecek şekilde çalışıyor. IBB yayınları ise mms tabanlı. İsterseniz kendiniz aşağıdaki örnek bir url deneyebilirsiniz:

mms://ibb-media.ibb.gov.tr/BogaziciAnadolu?WMBitrate=70k

Yukarıdaki adresin kaynağı da aşağıdaki sayfadır. Tarayıcınızdaki Kaynağı Göster (View Source) seçeneğini kullanarak kendiz de görebilirsiniz.

http://tkm.ibb.gov.tr/yolDurumu/stream.asp?cam=BogaziciAnadolu

Adsız dedi ki...

ilginiz ve acıklamanız için teşekkür ederim. bu siteyi çok seviyorum. tekrar teşekkürler

Adsız dedi ki...

Herkese merhaba,

Bir kredi muhtemelen iş kurmak ya da bazı borçları ödemek ya da belki kişisel kullanım için bile işimizi genişletmek için belki tatile gidiyor veya benzeri ama hepsi başarısız olmuş gibi görünüyor için hepimiz arıyoruz beri oldukça uzun bir zaman oldu Bazen öyle ya biz hiç kredi alma sonuna kadar ya da bazen aldatmaca ve sahtekarlığa şirketleri ile insanların içine düşen sonuna kadar. İsmim İspanya Maria Iliana Mendez ve ben daha sonra bana bu kredi verdi Mr James tanıştım önce 3 kez bir kredi ararken ben dolandırıcılık kurbanı olmuştur. Daha önce bankalara olmuştur ve bankalar bankanın faiz oranlarının çok yüksek ve uygun olmayan da beni geri çevirdi ve ancak James Harry Kredi Firma geldiğinde, aylık geri ödemelerle birlikte çok düşük ve uygun fiyatlı sadece% 3 faiz oranı oldu.
Ben bu şirketten benim kredi aldım ve Bay James bana kredi verdi önce ben bana kredi verebilir eğer ben yayınlamak ve onun şirketi hakkında kredi ihtiyacı ve bu ben şimdi ne yapıyorum diğer insanları bilgilendirmek olacağı bir söz verdim. Ben Bay James kredi ile bana nasıl yardım dünyaya anlatmak istiyorum.
Ama kredi istiyorsanız öncelikle eğer benim özel e-posta mariailianamendez@gmail.com ile bana ulaşın ve kredi almak nerede bu yüzden doğrudan Sayın James havale edebilir ediniz. O ben onun kredi firma hakkında sizi haberdar bilecek yüzden doğrudan başvurmak istiyorum.

Yani bugün senin kredi almak için bana ulaşın.
E-posta: mariailianamendez@gmail.com.

Maria.

t