4 Şubat 2009 Çarşamba

PowerSearch ile Rotanızı Kolayca Bulun

Yazılarımızı yakından takip edenler yaklaşık 2 ay evvel yayınladığımız "iPhone'da Harita Uygulaması ve GPS" başlıklı yazımızı hatırlayacaklardır. Bu yazıda iPhone 3G'de GPS özelliği olmasına rağmen lokasyon uygulamalarının çok yetenekli olmadığından bahsetmiş ve zaman içinde çıkacak yeni uygulamalarla da bu açığın kapanacağını söylmeştik.

İşte lokasyon bazlı servisler veren dünyaca ünlü Wayfinder.com, geçenlerde App Store'da PowerSearch isimli uygulamasını yayınlayarak bu eksikliğ biraz da olsa kapattı. Biraz diyorum çünkü hala PowerSearch'te "Turn by turn" dediğimiz sesli komutlarla "yüz metre sonra sola dön, vs." yönlendirme mevcut değil. Fakat yine de PowerSearch'te, Türkiye'ye ait lokal konum bilgilerinin bulunması ve rota çizmesi nedeniyle uygulama oldukça başarılı.

Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda Google'un Harita uygulamasında olduğu gibi bizden konum bilgisine erişim izni isteniyor. Bu izni verdikten sonra da eğer cihazımız iPhone 3G ise ve açık alandaysak konumumuz özel bir harita (Map) üzerinde küçük bir mavi daire içinde gösteriliyor. Eğer cihazımız ilk nesil iPhone ise ya da kapalı bir alandaysak konumumuz tahmini olarak daha büyük bir mavi dair içinde gösteriliyor.



Bize en yakın Eczane, Sinema, Hastane, vs. gibi genel yerleri görmek istiyorsak ekranın sağ üst köşesindeki üst üste duran dört çizgi şeklindeki simgeye tıklıyoruz ve ardından da istediğimiz mekanın seçimini yapıyoruz. Örneğin ben bu yazıyı hazırlarken yukarıdaki ekran görüntülerindeki gibi Eczane seçtiğimde sürekli kullandığım mahalle eczanesi bile listede çıktı ve konumu da haritada doğru şekilde yer aldı.



Tabii ki lokasyon arama özelliği ana başlıklarla sınırlığı değil cadde veya sokak ismi verilerek de PowerSearch'te arama yapabiliyoruz. Örneğin Nispetiye Caddesi'ni arattığımda doğru bir şekilde buluyor ve üzerinde tıkladığımızda bize aşağıdaki seçenekleri sunuyor:

Show on map : Haritada Göster
Show route by car : Rotayı arabayla gidecek şekilde göster.
Show route by foot : Rotayı yayan gidecek şekilde göster.
Add to Contacts: Adres Defterine ekle



Muhtemelen en çok kullanılacak özellik olan "Show route by car"a tıkladığımızda da bize en kısa yolu harita üzerinde gösteriyor. Eğer cihazımızı, arabamızın önündeki konsola gökyüzünü kısmen de olsa görecek şekilde yerleştirebilirsek, uygulama hareket ettikçe konumumuzu harita üzerinde güncellediği için doğru rotada olup olmadığımızı da görebiliyoruz.

Uygulamanın tek beğenmediğim yanı arama (search) yaparken sık sık takılması ve bazı işlemlere geç cevap vermesi. Fakat bu kadar özelliğinin yanında bu sorunlar kesinlikle gözardı edilebilir. Bir de uygulama tüm bilgileri internetten indirdiği için internet bağlantısı olmadan uygulama kesinlikle çalışmıyor.

Bu tip uygulamaların en çok sorgulanan yanı da konum bilgilerinin güvenilirliği ve güncelliği. Uygulamayı geliştiren Wayfinder firması, TomTom, Nokia, Sony Ericsson gibi dünyaca ünlü firmalara hizmet veriyor. Ayrıca harita, konum gibi içerikleri de Tele Atlas gibi bu işin uzmanı firmalardan alıyor. Dolayısıyla uygulama gayet güvenilir :)

PowerSearch, App Store'dan ücretsiz olarak indirilebiliyor. Dilerseniz aşağıdaki linki kullanarak da indirebilirsiniz.

15 comments:

Adsız dedi ki...

Mustafa Tan bey, dun akşam bu uygulama ile ilgi konusmuş ve inceliyorum demiştiniz bilgileri bizlere çok çabuk ulaştırdıgınız için teşekkürederiz.Güzel bir uygulama ve ücretsiz insallah turn by turn özelliği olan bir uygulama en yakın zamnada çıkar. Acıkcası ben yavas yavas ümidimi kesmıstım bu tur uygulamalarmadan.

Ferhat YİĞİT dedi ki...

süper bi program. yakında sesli olarak tarifte yapılır inşallah

kernell dedi ki...

Merhabalar.İncelelemeniz için teşekkür ederim bu programı 4 gün önce indirmiştim fakat bende ipod touch 1g var ve çalıştıramadım.yerimizin bulunmasını istiyor fakat bulamıyor harita filan yüklenmiyor.acaba sadece iphone için mi çalışıyor bu program

Adsız dedi ki...

Merhaba arkadaşlar,ben de bu uygulamayı yükledim.Açıkcası şaşırtıcı derecede sinema,hava alanı vb. birçok yeri buldu.Ama bence yavaş.istenilen şeyi bulması yavaş değil o gayet hızlı ama haritaya yükleme yaparken ağır ve takılıyor.Amerikan Store da ki Google earth bile bundan az takılıyordur:P

Mustafa Tan dedi ki...

@dj yo

Uygulama hem iPhone hem de iPod Touch'ta çalışıyor. Fakat lokasyon bilgisini ya GPS'ten, ya baz istasyonlarından ya da public Wi-Fi'lardan olacak. Sizin cihazınız iPod Touch olduğu için GPS ve baz istasyonlarını kullanma yeteneği yok. Muhtemelen kullandığınız Wi-Fi bağlanıtısı evinizde veya işyerinizde. Bu yüzden lokasyonunuzu bulamaz. Fakat haritayı yüklemesi lazım internetiniz var ise.

kernell dedi ki...

malesef haritada yüklenmiyor.biraz bekledikten sonra cannot locate yazısı çıkıyor.ekranda nereye dokunsam hiçbir şey olmuyor.sıl altta tarama yaptığını gösteriyor sadece.
Bu public wifi dediğiniz ttnet wifi gibi noktalar mı acaba.Örnek verirmisiniz

Mustafa Tan dedi ki...

@dj yo

Evet ttnet wi-fi gibi. Bu tip wi-fi noktaları yurt dışında bazı ülkelerde çok yaygındır ve bunlar kullanılarak lokasyon bilgisi sağlanabilir. Fakat Türkiye'de sayıları az olduğu için lokasyon bilgisi alınamıyor. Sadece baz istasyonları ve GPS.

kernell dedi ki...

mustafa bey ilginiz için çok teşekkür ederim.amerikada süper çalışıyor ny adım başı kablosuz bağlantı noktaları var.bağlandığın yeri maps uygulamasından görüyordum.türkiyede denedim çoğu program bu sebepten dolayı çalışmıyor

Adsız dedi ki...

Mustafa Tam bey nereye soracağımı bilemedim.yanlıiş bir yere yazdığımı biliyorum ama çarem kalmadı.İtunes u açınca Microsoft Visual C++ Runtime Library başlığı altında;Runtime Error! Program: C:/Program Files/İtunes/İtunes.exe R6002 -floating point support not loaded gibi bir hata ile karşılaşıyorum.Yardımcı olursanız ne mutlu bana..Olamazsanız da saolun..

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Google'da aratınca yaşadığınız sorunun genelde virus kaynaklı olduğunu gördüm.

Adsız dedi ki...

merhabalar, ben fransada yaşıyorum ve bu program bu ülkedeki appstore'da bulunmuyor yükleyemiyorum nedeni nedir sizce? Teşekküler...

Adsız dedi ki...

Saolun yardımınız için Mustafa Tan bey.

Unknown dedi ki...

Teli devamlı kitliyor sağlıklı çalışmıyor.Program güzel ama bu şekilde kullanılamaz geliştirilmesi gerekiyor.

Adsız dedi ki...

programın açıklamaları süper ama malesef ben programı çalıştırdıktan sonra hiçbir şekilde haritayı yükleyemedim hep takıldı.. bunun da program kaynaklı olduğunu düşünüyorum çünkü başka hiçbir programda takılmıyor telefonum. keşke bir güncelleme çıkarsalar da bu sorunu düzeltseler şu an için iphonun gpsinin en büyük eksikliğini giderecek gibi gözüküyor

gezilerden inciler dedi ki...

Iphone kullaniyorum.Power search uygulamasi harika.sizleri kutlarim.ama bazi onemli yerlerin ad ve adresleri yok.ornegin istanbul avp yakasi ikitelli bolgesinde hastaneye gidecektim.Tem yolunun kenarindaki Tem hosptalin olmadigini fakat bu bolumde medikal firmasina yer verildigini gordum.

t