7 Şubat 2009 Cumartesi

Turkcell EDGE APN Ayarı Tekrar Değiştirilebilir Oldu

Apple yazılım güncellemelerini ve duyurularını genelde Cuma günleri yapar. Bu sabah da yabancı bir sitede, Apple'ın Amerika'daki GSM operatörlerinden biri olan AT&T için bir güncelleme yayınladığını okuyunca, acaba bizde de varmıdır deyip az iTunes'ta önce "Check For Update" tuşuna bastım :) Ardından Turkcell için benzer bir güncelleme olduğunu gördüm.



Apple, her ülkede iPhone satışı için resmen anlaştığı operatörler ile ilgili ayarları "Carrier Settings" ismini verdiği ayrı konfigürasyonda tutuyor. Dolayısıyla bu ayarlarda bir değişiklik olduğunda yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi "An update to the carrier for your iPhone is available. Would you like to download it now?" gibi bir mesaj çıkıyor. Bu mesajın çıktığı ekranda "Download and Update" seçeneğine tıkladığımız anda da operatörümüze ait konfigürasyon değişiyor.

ÖNEMLİ NOT: Cihazının versiyonu 2.2.1'den düşük olanlara iTunes muhtemelen öncelikle 2.2.1 güncellemesini soracaktır. Bu yüzden bu konularda tecrübeli değilseniz 2.2.1 update'ini yapmayın. Örneğin cihazınızı yurt dışından getirttiyseniz kilitlenebilir. 2.2.1 güncellemesi ile ilgili detaylı bilgi için lütfen bu yazıyı okuyunuz.

Ne değişti diye merak ediyorsanız ben şu an için bir tek daha evvelden değiştirilebilir olan, fakat Turkcell'in resmen iPhone satışının başlamasıyla kapanan APN ayarları seçeneğinin tekrar değiştirilebilir olduğunu gördüm. Dolayısıyla bu güncellemeden sonra artık "Ayarlar (Settings) -> Genel (General) -> Ağ (Network)" menüsüne girdiğimizde Hücresel Veri Ağı (Cellular Data Network) seçeneğinin tekrar aktif olduğunu görüyoruz.



Hücresel Veri Ağı'na tıkladığımızda da aşağıdaki gibi Turkcell'e ait apn tanımı hazır tanımlanmış bir şekilde "internet" olarak gözüküyor.



Eğer bu değeri değiştirirsek, örneğin "internet1" yaparsak EDGE üzerinden internete çıkamayız. Bu da demektir ki özellikle jailbreakli olmayan cihazlarda EDGE'i kapatmak için Müşteri Hizmetlerini aramamız gerek yok. Açıkçası bu EDGE kapatmanın en pratik ve güvenli yoludur. EDGE lazım olduğunda bu değeri tekrardan "internet" yaparak internete EDGE üzerinden bağlanılabilir.

Bu arada EDGE'i kapatabilmek kontratsız iPhone kullanıcıları çok önemliydi. Kontratlıların aylık 3 GB gibi gayet yüksek bir data limiti olduğu için kapatmaya gerek olmadan, rahatlıkla EDGE üzerinden internete çıkabiliyorlardı. Fakat özellikle kontörlü veya aylık 100 MB'lık paket alanlar için EDGE'in bu şekilde kapatılabilir olması gayet iyi oldu. Çünkü iPhone, Wi-Fi bağlantısı bulamadığı anda otomatik olarak EDGE bağlantısına geçtiğinden uygun bir data paketi olmayanlar yüksek faturalarla karşılaşabiliyorlardı.

Vodafone da Türkiye'de Apple ile anlaşmalı iPhone sattığından, Vodafone hatlı cihazlarda da bu apn ayarı kapalıydı. Hattım olmadığı için deneyemedim ama bir okuyucumuz tecrübe eder de bizimle paylaşırsa seviniriz. Avea müşterilerinin ise bu apn tanımı baştan beri değiştirilebilir durumda, bu yüzden onların böyle bir derdi yok :)

ÖNEMLİ NOT : Yukarıdaki güncellemeyi 2.2.1 versiyonlu jailbreaksiz iPhone 3G cihazımda yaptım. Jailbreakli iPhone 2G'yi eşim kullandığı için henüz cesaret edip deneyemedim :) Bu yüzden cihazını yurt dışından getirtmiş olanlar hemen acele etmesinler. Eğer birileri sorunsuz güncelleme yapıp bizimle paylaşırsa burada yayınlarız.

16 comments:

Adsız dedi ki...

Değerli bilgilendirmeniz için teşekkür ederim Ben son faturanın yüksek gelmesinden ötürü edge i kapattırmıştım Artık bu güncellemeden sonra "3G yi etkinleştir" butonunu mavi yaparak müşteri hizmetlerini aramadan edge bağlantısı yapabilecek miyim Mustafa Bey ?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

3G'yi etkinleştirin aslında EDGE ile bir ilglisi yok. Maalesef EDGE'i kapatıp açmak için her seferinde Hücresel Veri Ağı ekranına girip değiştirdiğimiz APN değerini tekrar internet olarak düzeltmemiz gerekiyor. APN tanımı internet olmadığı hiç biri durumda EDGE üzerinden internete çıkamazsınız. Kötü bir açma/kapama yöntemi ama her seferinde müşteri hizmetlerini aramaktan iyidir. Bu arada bir kerelik müşteri hizmetlerini arayıp daha evvel kapttırdığınız EDGE'i açtırmanız gerekiyor.

Unknown dedi ki...

Maalesef Vodafone kullanıcıları için geçerli değil.

Adsız dedi ki...

Vodafone kullaniyorum, carrier setting guncellemesinden sonra ayni sekilde cellular data network seklinde ayar geldi. Ayni yazida bahsedildigi gibi Edge ac-kapa maksatli kullanilabilir. Ayhan dostum baska bir yere bakmis olmali ya da guncelleme tam yapilamadi.

Adsız dedi ki...

Ben 2G Kullanıcısıyım Dev Team'in yakın zamanda yayınlamış olduğu 2.2.1 Firmware güncellemesini yaptım. Hiç bir sorun yaşamadım. Şu an sorunsuz kullanıyorum. Geçmek isteyenlere tavsiye edebilirim. Unlock ve Jailbreak işlemi sorunsuz gerçekleşti.

Adsız dedi ki...

merhaba vodafoneda apn olarak iphone yazıyor ama bunu değiştirdiğimde ekrandaki E logosu gitmiyor.

bu E logosunun yok olması gerekmezmi normalşartlarda ??

john.doe dedi ki...

2G 2.2 jailbreak telefonumda yeni operatör güncellemesini yaptım, sorunsuz çalışıyor. Bilginize.

Adsız dedi ki...

.
1.1.4 Yurtdışı kayıtlı iPhone'numu 2.2.1yaptım sorunsuz çalışıyor.

Adsız dedi ki...

Ben daha dün yaptım güncellemeyi 2.2.1 (5H11) yazıyor versiyonda. Cihazı Telsim'den aldım ama Turkcell hat kullanıyorum. Ve sabahtan 7'den beri 100 kontorum gitti sanırım, hesaplayamadım bile. Neden bende apn ayarlayabileceğim bölüm çıkmadı?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Şenol Bey,

Yazıda da belirttiğim gibi APN değişikliği versiyon güncellemelerinden bağımsız bir şekilde yükleniyor.

Cihazınızı tekrar iTunes'a bağlayıp "Check for Update" seçeneğine tıklayın. "Carrier Settings" güncellemesinin çıkıyor olması lazım.

mithatcan dedi ki...

Mustafa bey iphone 3g var kayıtlı hem de....fakat 2.2.1 update yaptıktan sonra carrier update de yaptım ve iphonum simlock oldu. burada pinkodu mu girmem gerekiyor yoksa bilmediğim bir durum mu var?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Mithat Bey,

Sanırım cihazınızı yurt dışından getirttiniz. Cihazınızın kilitlenmesinin sebebi "Carrier Settings" güncellemesi değil, 2.2.1 update'i.

Şu an için yazılımsal olarak 2.2.1 unlock edilemiyor maalesef :(

mithatcan dedi ki...

Mustafa bey cevabiniz icin tesekkurler. Normal pin kodu girince unlock oldu :) yani normal bir olaymış sadece telefon restart yemiş gibi bişey oldu :)

Yusuf dedi ki...

Merhaba,
2G Jail Breakli olan telefonumda benimde 2.2.1 (5H11) yazıyor sizin yazdığınız üzerine EDGE ayarını APN den kaptamak istedim ve check updates kontrolu yaptırdım. Bana yazılımın guncel oldugunu soyluyor ve Carrier Setting s yuklemek için bir update cıkmadı. Önerinizi alabilirmiyim.
Saygılar

Yusuf dedi ki...

Merhaba,
Açıklamanız üzerine EDGE ayarını 2.2.1 (5H11) 2GJailBreakli telefonumda kapatmak istiyorum. Check Update ise Carrier Settings i yuklemeye calıştım ama telefonun guncel oldugunu soyluyor.
Önerinizi alabilirmiyim.
Saygılar,

Adsız dedi ki...

Selam
Ben ayarlardan ag baglantı ayarlarını sıfırladım..ondan sonra hucresel veri servisi enkinlestiremedi.hücresel veri servisine abone değilsiniz diye bir hata raporu alıyorum..dediği hucresel ag ayarlarında APN adını internet yaptım bu sefer PDP kimlik hatası diyor..ne yapmam lazım..

t