31 Mart 2009 Salı

Skype Resmen App Store'da

Yurt dışında yaşayan akrabaları, arkadaşları olup da Skype'ı bilmeyen yoktur sanırım. MSN ve Skype üzerinden yurt dışıyla ücretsiz/ucuza konuşabilmek için evine bilgisayar, ADSL hattı ve kulaklık/mikrofon alan bir çok kullanıcığı olduğunu biliyorum. İşte daha evvel üçüncü parti geliştiriciler tarafından iPhone'a uyarlanan Skype, bu sabah itibariyle resmen Skype tarafından App Store'a sürüldü.

Öncelikle şunu söylemeliyimki uygulamanın ara yüzü gayet başarılı ve sade. Fakat uygulama ciddi anlamda hafıza (memory) kullanıyor ve özellikle sesli görüşmelerde kapanabiliyor.





Skype'ın diğer ortamlarda çalışan uygulamalarında olduğu gibi iPhone uygulamasında da skype hesapları arasında yapılan tüm yazılı ve sesli mesajlaşmalar, görüşmeler ücretsiz.



Uygulamanın chat ara yüzü de oldukça kullanışlı ayrıca EDGE ve Wi-Fi üzerinden sorunsuzca çalışıyor. Gerçi ben hiç beceremiyorum iPhone'la chat işini ama yine de meraklısı için paylaşmakta fayda var :)



Skype'tan Skype'a sesli görüşmeler ücretsiz ama sabit telefon hatlarını ve cep telefonları arayabilmek için gayet ucuz olan Skype Kontörü (Skype Credit) almak gerekiyor. Fakat EDGE/3G üzerinden sesli görüşme yapılamıyor. Bunun sebebi de Apple'ın anlaşmalı olduğu telekom operatörlerini kızdırmak istememesi nedeniyle EDGE/3G üzerinden sesli görüşmelere izin vermemesi. Bu yüzden klasik telefon numaraları sadece Wi-Fi bağlantı üzerinden aranabiliyor.

GÜNCELLEME (31/03/2009) : Şu an için test amaçlı sadece geliştiricilere dağıtılan 3.0 versiyonu ile EDGE üzerinden sesli görüşme de yapılabiliyor. Fakat bu muhtemelen bir özellik değil, bir hata (bug) Resmen 3.0 çıktığında yine EDGE üzerinden sesli görüşme olmayacaktır.



Bu arada Skype'ın ucuzluğu yurt içindeki telefon hatlarını ararken değil, esas yurt dışındaki hatları ararken çıkıyor. Hatta aylık sabit ücrete yurt dışındaki bir çok ülkenin sabit hatlarıyla sınırsız görüşülebiliniyor. Bu konudaki detaylı bilgiye yazının sonundaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Skype uygulamasına da aşağıdaki linki kullanarak App Store'dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Eğer daha evvelden oluşturduğunuz bir Skype hesabınız yoksa, uygulamının ilk ekranındaki "Create Account" seçeneğini kullanarak yaratabilirsiniz.

Skype'ta Neler Ücretli Neler Ücretsiz:
http://www.skype.com/intl/tr/prices/
Yerel ve Uluslararası Tarifeler:
http://www.skype.com/intl/tr/prices/callrates/
Skype Abonelikleri:
http://www.skype.com/intl/tr/allfeatures/subscriptions

29 Mart 2009 Pazar

Parallel Kingdom ile Lokasyon Bazlı MMORPG

Uzun bir bekleyişten sonra aylardır sadece Amerika'daki iPhone ve Android kullanıcılarının oynayabildiği Parallel Kingdom, dün itibariyle artık tüm dünyaya açıldı. Bu yüzden de büyük bir heyecanla iPhone gibi cihazlara özel bu oyunu paylaşmadan edemedim.

Yazılarımızı takip edenlerin ne kadarı, MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game) diye adlandırılan ve internet üzerinden onbinlerce kullanıcı ile birlikte aynı anda oynanan, rol yapma oyunlarına aşina bilemiyorum. Bu yüzden yazının başlığında da geçen Parallel Kingdom (kısaca PK) herkesi benim kadar heyecanlandırmayabilir :)



PK'nın konsept olarak aslında bildiğimiz MMORPG oyunlarından bir farkı yok. Fakat oynanış açısından harita olarak gerçek dünyayı kullanıyor olmasından dolayı çok farklı. Bildiğiniz gibi klasik MMORPG oyunlarında harita dahil tüm dünya sanaldır. Evimizde oturduğumuz yerden, oyundaki tüm sanal dünyayı dolaşırız. PK'da ise tüm dünyayı keşfetmek için fiziksel olarak yer değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için de doğal olarak diğer bazı uygulamalarda olduğu gibi lokasyon bilgimiz kullanılıyor.



Bu arada bulunduğumuz bölgedeki haritanın her köşesine gitmek için, elimizde iPhone, sokak sokak tabii ki dolaşmıyoruz :) PK, lokasyon servisinin döndüğü koordinatı baz alarak, belli bir yarı çaptaki alanı oturduğumuz yarden dolaşmamıza izin veriyor. Bu sayede bu alandaki yaratıklara saldırabiliyor, ya da hammadde toplayabiliyoruz. Bir de oyun kurgusunda yer alan "Roc feathers" harcayarak, davet (invite) yöntemi ile dünya üzerindeki başka noktalara seyahat imkanı da oluyor. Bununla ilgili PK blog'unda çok güzel bir paylaşım da yapılmış.

Tabii ki civardaki yaratıklar ve hammaddeler bitince fiziksel olarak yer değiştirmeden pek bir şey yapamıyoruz. Dolayısıyla tüm gün tek bir lokasyonda takılıyorsanız, PK size göre değil. Fakat bu özellik sayesinde diğer MMORPG oyunlarında olduğu gibi saatlerce oyuna takılıp kalmıyorsunuz. (Bu arada merak edenler için paylaşayım klasik bir MMORPG oyuncusu bir oturuşta 4-5 saat oyun oynar hiç kalkmadan)



PK'nın zengin bir menüsü ve diğer oyuncularla etkileşim imkanı bulunuyor. Örneğin Players menüsünden en iyi ve online oyuncuların listesini görebiliyoruz. Ayrıca "Regional" başlığı altında çevremizdeki (sanırım Türkiye çapında) oyuncular listeleniyor.

Oyunda ayrıca Global ve Map Chat imkanı ve de bir oyuncuya direk mesaj atma özelliği bulunuyor. Ayrıca diğer oyuncular bir aktiviteye davet edilebiliyor.



PK'daki "item" kavramı da oldukça gelişmiş. Öldürdüğümüz yaratıklardan veya ağaçlardan item'lar düşüyor. Bu item'ları upgrade edebiliyoruz, ya da diğer item'lar ile birleştirip yeni malzemeler elde edebiliyoruz. Oyun'da ayrıca bina yapma ve silahları tamir gibi özellikler de bulunuyor. Özellikle ev'e çok ihtiyaç duyuluyor çünkü oyunu kapattığımızda karakterimiz en son bıraktığımız noktada saldırılara açık bir şekilde kalıyor.



Parallel Kingdom, diğer MMORPG oyunları gibi ingilizce. Oyunu öğrendikten sonra olmasa bile özellikle başlangıç aşamasında orta seviye ingilizce biliyor olmak çok faydalı oluyor. Örneğin aşağıdaki bu linkteki oyun klavuzu ingilizce ve bu klavuz sayesinde oyun çok kısa sürede öğreniliyor.

PK'ya kayıt da oyun içerisinden ücretsiz olarak yapılabiliyor ve aşağıdaki link kullanılarak App Store'dan ücretsiz olarak indirilebiliyor. PK'yı hem iPhone 3G, hem de ilk nesil iPhone kullanıcıları oynayabilir.

Oyunla ilgili faydalı bazı linkleri de aşağıda ayrıca paylaştım:

PK Web Site : http://www.parallelkingdom.com
PK Guide : http://guide.parallelkingdom.com
PK Forum : http://forum.parallelkingdom.com
PK Blog : http://blog.parallelkingdom.com

28 Mart 2009 Cumartesi

İş Bankasından Bir Uygulama Daha - İş'te Yatırım

Açıkça söylemeliyim ki iPhone uygulamaları konusunda İş Bankasının öncü olacağını ve bu kadar yatırım yapacağını hiç tahmin etmemiştim. Bu konuda öncülüğü, internet bankacılığını yıllardır severek kullandığım ve her sene dünya çapında ödüller alan bankamdan bekliyordum.

İş Bankası daha evvel paylaştığımız İş Cep'ten sonra şimdi de Yapı Kredi'nin ilk olarak yayınladığı finans uygulamasına benzer bir uygulama ile App Store'da kendini gösterdi. İş'te Yatırım ismindeki bu uygulama ile İş Bankası müşterisi olmaksızın tüm iPhone kullanıcıları IMKB verilerine anında ulaşabiliyor.



Öncelikle şunu söylemeliyim ki uygulamanın görsel tasarımı şahane. Daha evvel tanıttığımız Bloomberg uygulaması kalitesinde olmuş açıkçası. Özellikle İş Bankası'nın ilk uygulaması olan İşCep ile karşılaştırınca. Umarım İşCep'in tasarımı da en kısa sürede düzelir ve İş'te Yatırım uygulamasında olduğu gibi iPhone'a yakışır bir estetiğe kavuşur.

Uygulamayı ilk açtığımızda karşımıza IMKB100, IMKB30 gibi temel indeksler çıkıyor. Ayrıca bu indekslere ait grafik de ekranın altında gözüküyor. Ayrıca ekranımızı yatay pozusyana getirdiğimizde bu grafikler ekranın tamamını kaplıyor.



Fakat şunu belirtmeliyim ki bu yan çevirme hareketi tam düzgün çalışmıyor. Farklı versiyondaki cihazlar ile test etmeme rağmen her seferinde farklı hatalar ile karşılaştım. Örneğin 2.1 versiyonundaki iki farklı cihazda hep "Veriler yükleniyor, lütfen bekleyiniz" tarzında bir mesajla karşılaştım ama grafik hiç bir zaman çıkmadı.

Uygulamayı ilk kurduğumuzda bir çok hisse hazır tanımlı olarak geliyor olsa da ekranın üst köşelerindeki seçenekleri kullanarak istediğimiz hisseleri ekleyip çıkarabiliyoruz.



Uygulama genel olarak gayet başarılı fakat, döviz bilgilerinin ve dünya piyasalarının gösterilmemesi gibi temel eksiklikleri bulunuyor. Eminim ileriki versiyonlarda bu eksiklikler giderilecektir. Bu arada İş'te Yatırım, güncel verileri Foreks'ten alıyormuş ve uygulamayı Teknopazar geliştirmiş.



Ne diyelim darısı diğer bankalarımızın başına. Örneğin ben kendi bankamdan hala bir bankacılık uygulaması bekliyorum :) İş'te Yatırım uygulamasını aşağıdaki linki kullanarak App Store'dan indirebilirsiniz. Bu linki kullanarak da kendi sitesinden uygulama hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

25 Mart 2009 Çarşamba

Hürriyet Gazetesi de App Store'da

Geçenlerde duyurduğumuz Sabah Gazetesinin uygulamasından sonra Hürriyet Gazetesinin, iHurriyet ismindeki uygulaması da App Store'da yerini aldı. Uygulamanın en büyük özelliği, Yazarlar da dahil olmak üzere www.hurriyet.com.tr'deki önemli kategorilerin çoğunu içermesi.



iHurriyet'teki haber özetleri gayet başarılı bir şekilde listeleniyor, ayrıca haber detayları da gayet rahat okunuyor. Fakat uygulamanın açılışı çok uzun sürüyor tüm haberler bir seferde yüklenmeye çalışıldığı için. Uygulama web tabanlı olduğu için de daha evvel okuduğumuz haberler cihaz üzerinde saklanmıyor. Dolayısıyla uygulamayı her açtığımızda tüm haberler tekrar yükleniyor. Bu da bence uygulamanın açılışını geciktiren faktörlerden.



Uygulamanın alt menüsünde her ne kadar 4 ana kategori var gözükse de aslında şu an için 6 ana kategori (Anasayfa, Spor, Ekonomi, Yazarlar, Magazin, Sinema) bulunuyor. Diğer kategorilere de "More" seçeneğine tıklanarak erişilebiliyor. Ayrıca alt menüdeki 4 kategoriyi sürükle bırak yöntemi ile değiştirebiliyoruz.



iHurriyet uygulamasını aşağıdaki linki kullanarak App Store'dan indirebilirsiniz. Fakat uygulama sadece 2.2.1 versiyonlu cihazlarda çalışacak şekilde hazırlandığı için 2.0, 2.1 ve 2.2 versiyonundaki cihazlarda çalışamıyor.

23 Mart 2009 Pazartesi

iPhone Alarmı ve Uçak Modu

iPhone'dan önce kullandığım Nokia marka telefonun konuşmak dışında en çok kullandığım iki özelliğinden biri FM radyosu diğeri de Alarmıydı. iPhone'a geçiş yapınca ilk olarak FM radyosunun büyük eksikliğini hissettim.

İkinci eksikliği de bir sabah servisi kaçırınca farkettim. Nokia'dan kalma alışkanlıkla iPhone'un Alarmını kurup kimse aramasın diye cihazı kapatmışım. iPhone da bir bilgisayar gibi çalıştığı için, kapatılınca üzerindeki hiç bir uygulamayı çalıştıramaz olmuştu. Ondan sonraki günlerde cihazı sessize alıp Alarmı kullanmaya başladım, taa ki bir gün cihazın Uçak Modu (Airplane Mode) özelliği aklıma gelinceye kadar.



iPhone'umuzu, Ayarlar (Settings) menüsü altındaki Uçak Modu'na getirdiğimiz anda, cihazımızdaki radyo sinyali yayan Telefon, SMS, EDGE, Wi-Fi gibi tüm bileşenler devre dışı kalıyor. Bu durumda telefon açamıyor ve alamıyor, SMS atamıyor ve alamıyoruz. Aynı şekilde internete de çıkamıyoruz. Bu sayede cihazımızın pili de daha uzun dayanıyor.

Hem Uçak Modunda iken Alarm uygulaması da çalışıyor, bu sayede cihazı kapatmak zorunda da kalmıyoruz. Cihazı Uçak Modu'ndan çıkardığımız anda da devre dışı kalmış tüm bileşenler tekrar çalışır hale geliyor.

Şu ana kadar farketmemiş olanlar ya da iPhone'unu yeni alanlara faydalı olacağını düşünerekten paylaşayım istedim. Sabah kalkar kalkmaz cihazınızı Uçak Modundan çıkarmayı unutmayın, yoksa gün boyu size kimse ulaşamaz :)

Bu arada cihazın Telefon, SMS, EDGE, vs. özellikleri kapalı olsun ama sadece Wi-Fi açık kalsın istiyorsanız o zaman yaklaşık 5 ay evvel paylaştığımız "Uçak Modundayken Kablosuz Bağlantıyı Açmak" başlıklı yazımıza bir göz atmanızda fayda var.

21 Mart 2009 Cumartesi

iPhone 3.0 ile Test Sürüşü - II

Geçen gün ilk bölümünü paylaştığımız iPhone 3.0 Beta versiyonunu detaylı incelemeye devam ediyoruz :) Geçen süre zarfında 3.0'ı daha fazla tecrübe etme imkanım oldu. Beta olması nedeniyle bir çok menüde takılması dışında gayet başarılı. App Store'daki uygulamaların (denediklerimin) bir çoğu da 3.0'da çalışıyor. Tabii arada uyumsuzluk sorunları nedeniyle çalışmayan uygulamalar da oluyor.

İlk yazıda bahsetmediğimiz 3.0'la gelen major yeniliklerden biri de Sesli Notlar (Voice Memo) uygulaması. Apple'ın geliştirdiği bu uygulama sayesinde ses kaydı yapabiliyoruz. Kulaklığımın mikrofu ile yaptığım testlerde ses kalitesinin gayet başarılı olduğunu gördüm. Sesim güzel olsa bu uygulama ile güzel parçalar kaydederdim herhalde :)



Uygulamanın bir diğer özelliği de kayıtları baştan ve sondan kesip kısaltmamıza ve bu kayıtları E-mail yoluyla da arkadaşlarımıza göndermemize izin vermesi.

Diğer önemli bir yenilik de YouTube uygulaması ile ilgili. 3.0 ile artık YouTube uygulamasına youtube hesabımızla giriş yapabiliyoruz. Bu sayede iPhone'umuzda izlediğimiz videoları favorilerimize ekleyebiliyor ve de videolarla ilgili yorum yapabiliyoruz.



Dolayısıyla iPhone'umuzda yaptığımız işlemleri daha sonra bilgisayarımızdan YouTube'a girdiğimizde de görebiliyoruz.

3.0'da web tarayıcısı Safari ile ilgili bir yenilik de bilgisayarlarımızdaki tarayıcılarda bulunan Otomatik Doldurma ve Şifreleri Kaydetme özelliği. Bu sayede "Beni Hatırla" desteği olmayan sitelere her girişte kullanıcı adı ve şifresini tekrar tekrar yazmamıza gerek kalmıyor.



Tabii ki şifre gibi kritik bilgilerinin iPhone'unda saklanmasını istemeyen kullanıcılar (özellikle jailbreak yapanlar) bu özelliği kullanmak zorunda değiller. Bu ayar ve daha evvelden saklanan şifreler "Ayarlar -> Safari -> Otomatik Doldur" menüsü altından iptal edilebiliyor.

3.0 ile birlikte Telefon uygulamasına yeni bir kaç özellik geliyor. Bunların en önemlisi benim de çok ihtiyaç duyduğum detaylı arama bilgisi ekranı.



Artık arama kayıtları konuşma sürelerini ve saatlerini de gösteriyor. Bu özellikle aynı kişiye birden fazla arama kaydı bulunduğunda çok faydalı oluyor. Ayrıca artık bir kişiye ait birden fazla (cep, iş, ev, vs.) telefon numarası bulunduğunda aramaların hangi numaradan olduğu belirtiliyor.

Son olarak 3.0 ile artık Telefon Rehber'indeki kayıtları E-mail veya MMS yoluyla (vCard standardında) arkadaşlarımızla paylaşabileceğiz.



Bir de görmezden geldiğimiz bir SMS mesajının belli aralıklarla tekrardan sanki yeni mesaj gelmiş gibi uyarmasını artık kapatabileceğiz. Yineleme uyarısı açık olduğunda belli aralıklarla 2 defa daha uyarı mesajı çıkıyor, kapatınca da sadece normalde olduğu gibi sadece bir defa uyarı mesajı çıkıyor.

3.0 ile gelen ve görsel olarak sizinle paylaşabileceğimiz yenilikler bunlar. Diğer yenilikleri ise 3.0 için geliştirilen App Store uygulamalarında göreceğiz. Tabii bunun için yaz başını beklememiz gerekecek.

Eğer daha evvel göz atmadıysanız bu yazının ilk kısmını aşağıdaki linkten,
http://www.iphoneturkey.biz/2009/03/iphone-30-ile-test-surusu-i.html

son kısmına da aşağıdaki linkten,
http://www.iphoneturkey.biz/2009/06/iphone-30-ile-test-surusu-iii.html

3.0 lansmanından görüntülere de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.iphoneturkey.biz/2009/03/iphone-30n-yeni-ozellikleri-duyuruldu.html


GÜNCELLEME (17/06/2009) : Apple iPhone 3.0 güncellemesini resmen yayınladı. Bu linkten nasıl indirebileceğinize dair bilgilere ulaşabilirsiniz.

19 Mart 2009 Perşembe

İşCep de App Store'da

Hatırlarsanız Yapı Kredi iPhone için uygulama geliştiren ilk bankaydı fakat Yapı Kredi'nin uygulaması sadece finansal bilgiler içeriyor, klasik anlamda bankacılık işlemleri yapamıyorduk.

İşte İş Bankası, İşCep uygulaması ile iPhone'da bankacılık işlemleri yaptıran ilk banka oldu. Bu arada yanlış anlaşılmasın Garanti ve TEB gibi birçok banka, iPhone için optimize edilmiş web sayfaları aracılığı ile iPhone kullanıcılarına uzun zamandır bankacılık hizmeti zaten sunuyor. Fakat hiç birisi App Store uygulaması değil.



İş Bankasında hesabım olmadığı için açıkçası uygulamayı test etme imkanım olmadı. Sadece iTunes'taki ekran görüntülerine göz atabildim. Yukarıdaki ekran görüntüleri de iTunes'tan alınma. Gördüğüm kadarı ile İşCep ile epey bir bankacılık işlemi yapılabiliyor.

Fakat uygulamanın ara yüzü iPhone'a yakışmayacak bir estetiğe sahip. Bence tasarım değişikliğine ihtiyaç var. Muhtemelen diğer cep telefonlarında çalışan Java versiyonları ile aynı olması için tasarım değiştirilmemiş. İşCep uygulamasının ücretsiz olarak aşağıdaki linke tıklayarak App Store'dan indirebilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Bazı kullanıcılar parola kısmına harf girilemediğinden şikayetçiymiş. Şifre olarak müşteri şifresi DEĞİL, altı haneli interaktif bankacılık şifresinin kullanılması gerekiyormuş. Bilginize.

iPong ile Balon Avı

Yaşı 30'un üzerinde olanlar eski Atari oyunlarını hatırlayacaklardır. Benim favorilerimden bir tanesi de, ekranda zıplayan balonları, tavana doğru attığımız halatla patlatarak bitirmeye çalıştığımız oyundu. Bir arkadaşımla birlikte o kadar oynanamıza rağmen nedense ismi aklımda kalmamış :)



İşte bu klasik oyunun benzerini, Murat Sudan ve Erdinç Taşkın isimli iki geliştirici iPhone'a taşımış. Bildiğiniz gibi bu aralar Türk geliştiriciler tarafında sürekli yeni uygulamalar yayınlanıyor. Bu yüzden de hepsini tanıtma imkanımız, zaman kısıtından dolayı olmuyor. Fakat iPong! diğer uygulamalara göre çok daha farklı ve orijinal olduğu için tanıtmadan edemedim.

iPong! ücretli olduğu ve yabancı iPhone kullanıcılarını da hedeflediği için ingilizce olarak hazırlanmış. Oyunu ilk çalıştırdığımızda karşımıza standart bir menü çıkıyor ve Play tuşuna tıklayarak oyuna başlıyoruz. Oyunda amaç balonların adamımıza çarpmasına engel olarak yukarı doğru fırlattığımız halatla balonları patlatmak. Halatımız balonlara her deydiğinde balonlar ikiye bölünerek çoğalıyorlar ama aynı zamanda küçülüyorlar.



Balonlar belli bir küçüklüğe geldikten sonra da tamamen yok oluyorlar. Ekrandaki tüm balonlar patladıktan sonra da bir sonraki seviyeye geçiliyor. Bazen de balonların içinden bonus cisimler çıkıyor ve bu cisimler çok işe yarıyor. Ekranın sağ alt köşesindeki "Fire" düğmesi ile halatımızı fırlatıyor, sol alt köşedeki mavi barı kullanarak da adamımızı yönlendiriyoruz.

Oyun toplam 30 seviyeden oluşuyor ve seviye ilerledikçe balonlardan kaçmak zorlaşıyor. iPong! bu yönüyle oyun zevkli olduğu kadar zorlu oluyor.



Ekranın sağ üst köşesindeki seçenekleri kullanarak elimizi durdurabiliyor veya tamamen bitirebiliyoruz. Ana menüdeki "Options" seçeneğini kullanarak da adamımızı oyunun sesini kapatabiliyor veya adamımızı hareket ettirme yöntemini değiştirebiliyoruz.



Oyuna geliştiricileri tarafından epey emek harcanmış, fakat en büyük eksikliği oyun içi menülerinin ve açıklamaların hep ingilizce olması. Bir de oyunun sadece ilk bölümlerini ücretsiz bir versiyonu olsaydı çok güzel olurdu. Eğer iPong! ilginizi çektiyse 2.99$'a aşağıdaki linki kullanarak App Store'dan indirebilirsiniz. Ya da isterseniz bu linkteki sadece 3 seviye içeren, türkçe ücretsiz versiyonuna da göz atabilirsiniz.

t