1 Mart 2009 Pazar

Google Takvim ve Kişi senkronizasyonu

Bu yazıda Google’un ilginç bulduğum bir iPhone servisinden bahsedeceğim. Servis kısaca, Google Takvim ve Kişilerinizi, iPhone’daki Takvim ve Kişiler ile eşitlemenizi sağlıyor ama bunu kablosuz yani internet üzerinden yapıyor.

Öncelikle bu servisi kullanabilmek için iPhone üzerinde yapmanız gereken ayarlardan bahsedeceğim. Yazının devamında bu servisi neden ilginç bulduğumu anlatmaya çalışacağım, o bölümde iPhone Takvim ve Apple’ın bu konudaki stratejisinden de bahsedeceğim.



ÖNEMLİ: Ayarlardan bahsetmeden önce uyarılarımızı yapalım:
  • Bu ayarları yaptıktan sonra mevcut takvim veya kişileri (ayarlarda tercih edeceğiniz seçeneklere göre) kaybedebilirsiniz. Eğer bilgileriniz kritik ise bu işlemleri gerçekleştirmeyin ya da Kişi ve Takviminizi yedekleyin.
  • Eğer mevcut bir Exchange hesap tanımınız varsa bunu silmeniz gerekecek çünkü iPhone, bir Exchange hesabı tanımı yaptıysanız aşağıda bahsedeceğimiz ayarlara izin vermeyecektir.
  • Servis henüz beta olarak hizmet verdiği için (bu yazıyı yazdığımız tarihte) tam ve düzgün çalışmayabilir.


Aşağıda bahsettiğimiz ayarları yapabilmek için bir Google hesabınızın olması gerekiyor.
  • iPhone'nuzun versiyonu 2.2 veya üzeri olduğundan emin olun, bunun için telefonunuzun Ayarlar->Genel->Hakkında bölümünde sürüm bilgisini kontrol ediniz.
  • Ayarlar->Mail,Kişiler,Takvimler bölümüne gidin.
  • Microsoft Exchange seçeneğini seçin. Eğer zaten bir Exchange hesabınız varsa ikincisini ekleyemeyeceğinize dair bir mesaj alacaksınız, yine de devam etmek istiyorsanız var olan Exchange hesabınızı silmeniz gerekecek.



  • Gelen ekranda E-posta bölümüne herhangi birşey yazabilirsiniz çünkü Google, ActiveSync üzerinden henüz email desteği vermiyor.
  • Alan bölümünü boş bırakın.
  • Kullanıcı Adıbölümüne Google email adresinizi yazın.
  • Parola bölümüne Google email şifrenizi yazın.
  • Sonraki düğmesine basın.
  • Gelen ekranda Sunucu bölümü göreceksiniz, bu bölüme m.google.com yazın.


  • Sonraki tuşuna basın.
  • Gelen ekranda E-postalar seçeneğini kapalı duruma getirin. Diğerlerini tercihinize göre seçip Eşitle tuşuna basın, mevcut takvim ve kişi bilgilerinin silineceğine dair uyarı göreceksiniz yeniden Eşitle tuşuna basarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Eğer Push (Anında ilet) özelliği açık ise senkronizasyon hemen başlayacaktır, değilse ilk takvim veya kişiler bölümüne gittiğinizde senkronizsayon başlayacaktır.

Eğer Google Apps ürünleri kullanıyor ve email adreslerinizi kendi domain ismini kullanarak Google’a host ettiriyorsanız, ayarlarda hiçbir değişiklik yapmanıza gerek olmayacak ancak Google Apps yönetim sayfasında aşağıdaki işlemleri yaparak ActiveSync’i aktif duruma getirmeniz gerekiyor:

Yönetim Panelinde (http://www.google.com/a/domain-adi.com):
* Domain Settings bölümünde Next generation (US English only) bölümü seçilmeli.
* Daha sonra Settings altında Mobile linkini tıklanmalı.
* Enable Google Sync kutusu işaretlenmeli.

Bu hizmeti alırken bazı kısıtlamalarla karşılaşacaksınız, bunlardan bazıları:
  • En fazla 5 takviminizi senkronize edebilmektesiniz.
  • Kişi senkronizasyonu yaparken bir kişinin en fazla 3 email adresini, 2 Ev, 1 Ev Fax, 1 Mobil, 1 İş fax, 3 İş telefonunu senkronize edebilmektesiniz.
iPhone Takvim ve Apple’ın Takvim konusundaki stratejisi:
Apple’ın iPhone uygulama geliştiricilerine sunduğu geliştirme kiti, iPhone Takvim uygulamasına hiçbir şekilde erişim izni vermemektedir. Bu nedenle App Store’da takvim bilgilerini okuyarak internet üzerinden veya başka bir yöntemle senkronizasyon yapabilen, takvim bilgilerini yedekleyen, silen veya değiştirebilen uygulamalar bulunmamaktadır. Apple takvim bilgisine erişimi sadece senkronizasyon ile ve sadece kendi sunduğu servislerle yapmaktadır.

Bu servisleri iki başlık altında toplamak mümkündür:
  • Kablolu
  • Kablosuz (Internet üzerinde)
Kablolu eşitleme servisi bilgisayarınızda iTunes uygulamasının kurulu olmasını ve USB üzerinden iPhone’u bilgisayara bağlamanızı gerektirir. Mac kullanıcıları iCal ve Microsoft Entourage uygulamalarını senkronize edebilirken, Windows kullanıcıları bu yöntemle sadece Microsoft Outlook senkronizasyonu yapabilmektedirler.



Kablosuz eşitleme servisi ile MobileMe ve Microsoft Exchange hesaplarınızı iPhone ile eşitleme şansına sahipsiniz. Bu yöntem herhangi bir kablo bağlantısı gerektirmez, senkronizasyon internet üzerinden gerçekleştirilir. Ayrıca bu yöntemde push adı verilen teknoloji kullanıldığı için cihaz, değişikliklerden anında haberdar olur. MobileMe ücretli ve genelde Mac kullanıcılarının tercih ettiği bir servistir, Exchange Server ise büyük oranda şirketlerin tercih ettiği kurumsal bir üründür.


Google Takvim ve Kişilerin iPhone ile senkronizasyonu farkettiğiniz üzeere Microsoft Exchange ActiveSync protokolü üzerinden yapılmaktadır. Yani Microsoft’un, Exchange Server müşterileri mobil cihazlardan takvimine, kişilerine ve emaillerine erişebilsin diye geliştirdiği protokol Google tarafından da kullanılmış. Google böylece sadece iPhone değil diğer ActiveSync destekleyen platformlarda da takvim ve kişileri eşitlemenin yolunu kendisine açmış oldu. Google bu hareketle hem kendi protokolünü geliştirmekten hem de kendi protokolü destekleyen yazılımlar geliştirmekten kurtulmuş ama aynı zamanda bir Microsoft ürününü o teknolojinin bir standartı gibi kullanma yoluna gitmiş oldu.




9 comments:

Unknown dedi ki...

Selam,
ben Google takvimi NemusSync ile Senkronize ediyorum.

cok basit ve cok kolay bütün bilgileri 1e1 Iphone takvimine aktariyor.

Nemussync Cydia'dan install edebilrsiniz.

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

Selam,
Yazıda bahsetmeye çalıştım; Apple normalde takvim verisine erişime izin vermiyor, bu nedenle NemusSync AppStore'a giremiyor.

Dediğiniz gibi NemusSync sadece jailbreak'li telefonlarda Cydia üzerinden kurulabilen bir uygulama.

Adsız dedi ki...

Buna ilaveten facebookda bulunan fbcal uygulaması ile facebook da yer alan doğumgünlerini google hesabınıza attıktan sonra eşleştirme yaparsanız saat 23:50 de sizi sesli olarak uyarıyor. Bilginize,

Unknown dedi ki...

hem microsoft ve ayni anda google senkronize edilebiliniyor mu ?

Yanii google takvim ve exchange server'daki takvim/randevular yan yana iphone'a geçirilebiliniyor mu ?

Bu halde özel ve işyeri verileri ayrı tutma olanağı daha güzel olur düşünüyorum.

Unknown dedi ki...

Haydaa, aynı yerde maalesef cevabı bulunuyormuş. Keşke iki sistem yan yana kullanabilinseydi.

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

Google ve Exchange takvimini iPhone'da kullanmak için Google Calendar Sync programını kullanabilirsiniz. PC'nize kuracağınız bu program sayesinde gayet başarılı bir şekilde Outlook ile Google Takviminizi 2 yönlü olarak (isterseniz tek yönlü) sürekli senkron tutabiliyorsunuz.
Böylece iPhone'da sadece Exchange hesabınızı tanımlayıp hem Google hem de Exchange takviminizi birlikte görebilirsiniz.

Ufuk Kılıç dedi ki...

Benim isteğim gmail deki kontakları aktarabilmem ama bu işlemi yaparsak telefondakı tum kısılerın sılıneceği uyarısı geldiğinden uygulayamadım.
macbook kullanıyorum ve gmail hesabı imail uygulamasıyla kullanıyorum ordan da sekronıze ettım ama bı turlu kontak kısılere ulasamadım.
sizce nasıl cözdebilirim bu sorunu?
teşekkürler

makyavelist panda dedi ki...

Hicbir sorun yasamadan kolaylıkla takvimi senkronize ettim. Tesekkurler...

Hilmi Hami dedi ki...

Merhaba, ben senkronize ayarlarını yapıp kullanıyorum. Ancak senkronizasyon sadece google takvimden Iphone yönünde oluyor. bunu iki yönlü yapmanın bir yolu var mı? teşekkürler.

t