12 Mart 2009 Perşembe

iPhone 3.0, 17 Martta Resmen Duyuruluyor

GÜNCELLEME (17/03/2009): iPhone 3.0 ile gelecek özellikler resmen duyuruldu. Bu yeni özelliklerin neler olduğunu merak ediyorsanız lütfen bu linke tıklayınız.

Apple, iPhone ile ilgili her major yazılım duyurusunu yaptığında, mutlaka bu yeni versiyonlarda büyük değişiklikler oluyor. İlk nesil (1.1.x) iPhone kullanıcıları, Apple'ın 2.0 versiyonu ile nasıl büyük değişikliklere (App Store, Exchange Desteği, vs.) imza attığını gayet iyi hatırlayacaklardır.

İşte Apple 17 Mart'ta, 3.0 versiyonunundaki yenilikleri resmen duyurarak yine bizi şaşırtmaya hazırlanıyormuş. Söylentilere göre de bu yeni versiyon Mayıs ayı gibi de cihazlarımıza yüklenebilir durumda olacakmış.



Peki iPhone 3.0'da ne gibi yenilikler bizi bekliyor diye merak ediyorsanız, dedikodulardan derlediklerim şunlar:

* MMS Desteği. En sağlam dedikodulardan biri de 3.0 yazılımı ile MMS desteğinin iPhone'a resmen geleceği. Sanırım Apple sonunda kullanıcıları dinlemeye başladı.

* Push Notification. Bildiğiniz gibi iPhone uygulamaları arka planda çalışamıyor. Bu da özellikle Chat tarzı uygulamalarda çok sıkıntı oluyor, çünkü uygulama kapalıyken yeni bir mesaj geldiğinde haberdar olamıyoruz. Push Notification desteği sayesinde uygulamalar yine arka planda çalışamayacak, ama örneğin yeni bir mesaj geldiğinde aynı SMS ve Mail uygulamasında olduğu gibi, uygulamanın masa üstü ikonu yeni mesaj sayısını göstererek bizi uyaracak.

* Modem (Tethering). Şu an iPhone'umuzu bilgisayarımıza bir modem gibi tanıtıp, iPhone üzerindeki data hattından internete çıkış yapamıyoruz. Bu yeni versiyonda Bluetooth ve USB üzerinden cihazı modem gibi kullanabileceğimiz söyleniyor.

* SMS Mesajlarının Silinmesi. Diğer bir dedikodu da, diyalog şeklindeki SMS mesajlarınının bu yeni versiyonda artık tek tek silinebileceği.

* Video Çekim. Bir başka ilginç dedikodu da Apple'ın en çok eleştiri aldığı video çekim ile ilgili. Bildiğiniz gibi iPhone'un kamerası ile video çekim yapılamıyor. Söylentilere göre bu yeni versiyonda hazır bir video çekim uygulaması yine olmayacakmış ama uygulama geliştiricilerin bu konuda uygulamalar yazabilmesi için SDK içinde gerekli destek bulunacakmış.

Yukarıdakiler tabii ki resmi açıklamalar değil fakat bir çoğuna kesin gözüyle bakılıyor. Kesin gözüyle bakılan diğer bir konu da 3.0 versiyonunda Flash desteğinin yine bulunmayacak olması.

Resmi açıklama için 17 Mart'ı bekleyeceğiz artık :)

Kaynak : http://www.engadgetmobile.com/2009/03/12/iphone-os-3-0-is-coming-march-17th/

6 comments:

eezd dedi ki...

muhtesem bir haber. Unuyorum ki cook cook basarili bir hale gelecek. Haber ve kaynaklarinin dogru olmasini diliyorum.

Unknown dedi ki...

Bence 3.0 parali olacak

Adsız dedi ki...

Paralı yapamazlar sıkar biraz.. iPhone'un sonu olur paralı update olayı.. hele de Palm Pre falan gelecekken.. Kendi ipini çeker apple.

Tabi paralıdan kasıt ne kadar olduğu?.. 1$'a bile isyan edecek olan çıkabilir..

Adsız dedi ki...

Anmada dedikoducusunuz :)

sedax dedi ki...

Neden flash desteğinin hala olamadığını anlayamıyorum, bu konuda teknik bir engel falan mı var, bence iphone un en büyük eksiği

Adsız dedi ki...

flash desteğinin olmaması yine para konusu, iphone' da flash player olsaydı herkes internette bulunan birçok bedava flash oyunlar oynar, veya müzikler dinler appstore dan paralı oyun indirme gibi bir gereği kalmaz, itunes den şarki satın almaz ve apple de zarara girmesede hep daha çok, çok daha, çok çok paralar kazanamazdı...

t