18 Mart 2009 Çarşamba

iPhone 3.0 ile Test Sürüşü - I

GÜNCELLEME : iPhone 3.0, 17 Haziran'da resmen yayınlandı. Gerekli bilgiyi bu linkten bulabilirsiniz. Aşağıdaki yazı 3.0 resmen yayınlanmadan evvel test sürümü baz alınarak yazılmıştır.

iPhone'un 3.0 versiyonundaki yenilikleri geçen gün duyurmuştuk. Lakin o an 3.0 yazılımı son kullanıcılara henüz açılmadığı zaman bu yenilikleri bizzat tecrübe etme imkanımız olmamıştı. Yaza doğru resmen yayınlanması beklenen 3.0 versiyonunun bugün, geliştiriciler için hazırlanan beta versiyonu yayınlanınca dayanamayıp iPhone 3G'imi kobay olarak kullanmaya karar verdim ve de cihazıma 3.0 Beta versiyonunu yükledim.



Cihazıma 3.0 Beta versiyonunun yükledikten sonra ilk gözüme çarpan SMS uygulamasının adının ve ikonunun değişip Messages ismini almış olmasıydı. Bu da SMS ve MMS mesajlarının artık tek bir uygulama altından alınıp/gönderilecek olmasından kaynaklanıyor.

Messages uygulamasını ilk çalıştırdığımda karşıma daha evvel hiç bir cihazda görmediğim aşağıdaki uyarı mesajı çıktı. Şaşırtıcı bir şekilde, MMS gönderebilmemiz için cep telefon numaramızı girmemiz gerekiyormuş. Apple'ın geliştiricilerin SIM karta erişimde ne kadar kısıtlayıcı olduğunu çok iyi biliyorum ama acaba kendisini de mi kısıtlıyor :)

Telefon numarımı girmeme rağmen doğal olarak MMS alıp gönderemedim çünkü hiç bir yerde operatörümün MMS ayarlarını yapabileceğim bir ekran yoktu. Muhtemelen Apple, Carrier Settings güncellemeleriyle anlaşmalı olduğu her operatöre ait ayarları otomatik yükletecek.



Bu yüzden MMS testini sonraya bırakıp SMS'deki yeniliklere bir göz attım. Apple bu sefer SMS chat olayını adam gibi yapmış. Aradaki mesajlar artık silinebiliyor ve başkasına iletilebiliyor.

Ana ekranda göz atan diğer bir yenilik de Apple'ın masa üstü bilgisayarlarında zaten bulunan Spotlight ismini verdiği global arama özelliği. Masa üstünü (SpringBoard) sola doğru kaydırdığımızda ya da uygulamaların en altındaki büyüteç şeklindeki simgeye (noktaların hemen solunda) tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki gibi (soldaki resim) bir arama ekranı çıkıyor. Spotlight'ın yeteneklerini gösterebilmek için birden çok uygulamada (Rehber, Takvim, Mail, Notlar, vs.) içinde "iphoneturkey.biz" geçen kayıtlar yarattım ve daha sonra bu ifadeyi aratınca hepsini başarıyla buldu.



Ayrıca Mail uygulaması için ayrıca geliştirilmiş Arama özelliği de oldukça başarılı. Özellikle mesajları Kimden, Kime, Konu, vs. şeklinde ayrı ayrı aratabilmek çok iyi olmuş. Bir de mail sunucumuz IMAP protokolünü destekliyorsa bu arama işlemi sadece cihaz üzerindeki mesajları değil, sunucudaki mesajları da kapsıyor.

Öncelikle test ettiğim bir özellik de Kes, Kopyala ve Yapıştır oldu. Açıkçası Apple'ın bizi beklettiğine deymiş çünkü fiziksel bir klavye kullanmadan bu özellik ancak bu kadar kullanışlı olabilirmiş.



Herhangi bir metni kopyalamak/kesmek istediğimizde tek yaptığımız ilgili metin üzerinde parmağımızı kısa bir süre basılı tutmak. Ardından zaten ilgili menü hemen beliriveriyor. Ondan sonra zaten istediğimi bir uygulama içerisinde bu metni yapıştırabiliyoruz.



Tabii 3.0 ile sadece metinleri değil Albümüzdeki resimleri de kopyalayabiliyor ve yapıştırabiliyoruz benzer yöntemle. Hem de aynı anda birden fazla resim seçerek.

SMS ve Mail uygulamalarının yatay modda çalışması da 3.0'ın güzellikleri arasında. Öyle ki sadece mesaj yazarken değil uygulamaların tüm ekranları yatay modu destekliyor.



Özellikle uzun SMS mesajlarının bulunduğu diyaloglarda yatay ekran çok daha kullanışlı olur gibi gözüküyor.



3.0 ile ilgili göstereceğim daha bir sürü yeni ekran görüntüleri mevcut ama yazının daha fazla uzayıp sıkıcı bir hal almaması için burada kesiyorum. Yazının devamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.iphoneturkey.biz/2009/03/iphone-30-ile-test-surusu-ii.html
http://www.iphoneturkey.biz/2009/06/iphone-30-ile-test-surusu-iii.html

GÜNCELLEME (17/06/2009) : Apple iPhone 3.0 güncellemesini resmen yayınladı. Bu linkten nasıl indirebileceğinize dair bilgilere ulaşabilirsiniz.

53 comments:

Adsız dedi ki...

Merhaba Mustafa Bey,
Yazınız için teşekkürler.
Acaba bluetooth'la dosya transferini de test edebilir misiniz?

Unknown dedi ki...

yazılarınız için sizlere çok teşekkür ederiz iyiki varsınız...

blue dedi ki...

biz nasıl yükleyebiliriz bunu ?

Adsız dedi ki...

Sıkılmak ne kelime. Harika bir inceleme olmuş. Ellerinize sağlık. Lütfen daha fazlasını bekliyoruz. Siz 3.0'ı nerden indirdiniz ve niye yüklememizi tavsiye etmediniz. Gördüğüm kadarıyla bütün özellikleri sorunsuz kullanabilmişsiniz. Yaza kadar nasıl bekliycez.

ikker dedi ki...

benim de merak ettiğim bluetoothla veri transferi ve bluetooth kulaklıkla müzik dinleme olayı.bu konuya da yer verirseniz sevinirim.teşekkürler

Adsız dedi ki...

Merhaba;

Türkcell den aldığım kayıtlı iphonumu 3.0 a yükseltsem herhangi bir problem yaşarmıyım yani hat aktif olurmu.?

caglarergul dedi ki...

yazı için teşekkürler. sizleri zevkle takip ediyorum. Bluetooth ile dosya transferine de değinirseniz bikaç arkadaşıma laf edebilme yetkimi geri kazanacağım. :)

dosya gönderemedim güldüler yahu.

Adsız dedi ki...

3.0i yuklemek icin developer olmak gerekiyor. Henuz normal kullanicilarin erisimine acilmadi.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Lütfen 3.0 Beta'ya cihazınızı upgrade etmeyin. Test versiyonu olduğu için çok stabil değil, bazı ekranlarda takılmalar oluyor.

Adsız dedi ki...

selam mustafa bey telefonu nasıl aktif ettiniz bizde yüklesek 3.0 ı aktif edebilirmiyiz turkcell ile kullanmak mümkünmü

Adsız dedi ki...

3.0 ile birlikte acaba video cekim mumkun olabilecek mi? Yaziniz icin tesekkurler......

Adsız dedi ki...

yasin arkadaşım, 99 $ ı Apple a ödeyip developer kaydı yaparsan Turkcell ile kullanırsın.

Adsız dedi ki...

mustafa abi ben 99 dolar apple ödedim satın aldım bana aktivasyon kod geldi email ile ben onu sayfaya yanlış girdim aktive edemedim bana yardımcı olabilirmisin şimdi sayfaya giriyorum apple ın hi yasin ... yazıyor aktivasyon kodu gireceğim sayfa ya tıklayınca o sayfa kilitli gözüküyor

burhan dedi ki...

sayın mustafa tan bey..

ben de ıphon kullanıcısıyım.severek kullandığım ıphonla ilgili bir sorunumu konunun dışında da olsa size iletmek istedim.sorunum şu:ıphone wirelles ile internete bağlanmıyor.yani kablosuz modemleri görmüyor.tukrcellden aldığım cihazımı doğal olarak tamiri için turkcele gönderdim.turkcel de genpa ya.ancak cihazım teknik servisten gelen açıklamayla bu sorunun düzeltilemeceğini ve isterseniz yenisinin ücret karşılığı verilebileceğini söylediler.gerekçe olarakta oksitlenme olduğunu ve bunun benden kaynaklandığını söylediler.bu konu canımı son derece sıktı ve yasal haklarımı aramak için avukatıma konuyu havale ettim.açıkcası inanılır gibi değil.yıllardır cep telefonu kullanıcısıyım.karşılaştığım bu sorun tüketiciyi enayi yerine koymak anlamına geliyor.üstelik hiç bir telefonu bu kadar özenle kullanmamıştım.ona rağmen böyle tuhaf bir sorunla karşılaştım.
sorum şu bu durumda ne yapmak lazım.tamiri konusunda bir bilgi verebilir misiniz.yada yasal olarak hakkım olan bir talepte mi bulunuyorum..şimdiden teşekkürler

Burhan TEMEL
temelburhan@gmail.com

Adsız dedi ki...

Süper yazı.. tek kelimeyle...

Adsız dedi ki...

Açıkçası benim en sabırsızlıkla beklediğim özellik; Turn by Turn, şu anda Iphone'da en fazla eksikliğini hissettiğim özellik GPS'i gereği gibi kullanamamak.

3.0'la umarım bu eksiklik ortadan kalkar, yazınız çok güzel teşekkürler Mustafa Bey...

Yiğit

huseyin yalcin dedi ki...

Mustafa bey, yazınız oldukça bilgi verici. Emekleriniz için teşekkür etmek istiyorum.
Size bir sorum olacak. 3G iphonumuzu 3.0 versiyonuna yükselttiğimizde, eski versiyonda yüklü yazılımlar ve bunların içindeki bilgiler korunacak mı? (Orneğin telefonumda mSecure isimli şifre saklayıcı bir program yüklü ve içinde 50 civarı kullanıcı hesabı ve şifresi kayıtlı.)
Vakit ayırıp cevapyalabilirseniz çok sevinirim.
İyi günler dileklerimle..
Hüseyin Yalçın

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Çoğunuzun beta da olsa 3.0'a geçmek için sabırsızlandığını biliyorum ama bence hiç maceraya atılmaya gerek yok.

Öncellikle Developer ID almadan ve cihazınızı bu developer id ile ilişkilendirmenden 3.0 yüklenmiş iPhone'u aktive etmek mümkün olmuyor.

2.X'teki uygulamaların çoğu da 3.0'da çalışıyor fakat bir çok ekranın açılışında takılmalar yaşıyorum. Test sürüşüne hafta sonu da devam edeceğim :)

Bence acele etmeyin.

Unknown dedi ki...

arkadaşlar bende iphone 3g kullanıorum bende 2.2 versionmevcut bluetooth kulaklık aldım çalıştırmam mumkün mü bunu

Adsız dedi ki...

Merhaba,

iPhone 3G kullanıcısıyım. Dün telefonumu 3.0b işletim sistemine yükselttim. Ne yazık ki turn-by-turn navigasyon sistemi halen çalışmıyor, umarım Tomtom hazırda beklettiği programı bir an önce piyasaya sürer de bu özelliğe kavuşuruz.

Adsız dedi ki...

Düzgün türkçe klavye düzeni gelecek mi 3cü versiyon'la merak ettim? Var olan düzen felaket!
Fazla harfi bulunan alfabe'ler, örneğin rusça'nın 33 harfleri sığdırılyorda neden türkçenin ü'leri ö'leri gizli kalmak ve zahmetli yolla dizilmek zorunda bırakılmış?
İPhone turkiye olarak bu durumu Apple'la bildirmişsiniz elbet, bi yanıt aldınız mı, geliştirilmesine umut varmı?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Maalesef Apple bu konularda ülke satışlarına bakıyor. Türkiye'deki iPhone satışı ile rusça konuşan ülkelerdeki iPhone satışı kıyaslanamaz bile :(

Bu arada bu yazının ikinci bölümünü de yayınladık. Bu linkten ulaşabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

gereksiz şuan için 2.2.1 de bloototta var kopyalama yapıştırda

Adsız dedi ki...

merhaba mustafa bey ben iphone ailesine daha yeni katıldım yaptığınız incelemeler için çok teşekkür ederim. ben bir şey sormak istiyorum ilk sorum 3.0' ı şuan da yükleyebiliyormuyuz bir de nasıl ve nerden yükleniyor? Teşekkürler

Mustafa Tan dedi ki...

Sadece iPhone uygulama geliştiricileri yükleyebiliyor ve de ben yüklemenizi tavsiye etmiyorum. Şu an App Store'daki bazı uygulamalar çalışmıyor doğal olarak. Ayrıca çok fazla takılmalar oluyor ekran geçişlerinde. Şu anki 3.0 test versiyonu. Resmen yayınlanmadan lütfen yüklemeyin.

emin dedi ki...

slm mustafa bey ben işyerinde genelde wi-fi yi kullanıyorum ama bir ara ayarları kurcaladım ve birdaha bağlanamadım wifi amblemi şebeke yanında beliriyor ama tam bağlanmaya çalıştığım anda tekrar kayboluyor ne yapabilirim yardımcı olursanız bu konuda çok sevinirim şimdiden tşkler

neon dedi ki...

iphone 3.0 şimdilik gereksiz bence.. jailbreak yapılmış bir ıphone da zaten bu özellikler var. Ama tam versiyonu çıktığı zaman Jailbreak yapılmamış iphone lar için ihtiyaç duyulacaktır..

ikker dedi ki...

bende su an 3.0 beta 5 yuklu ve 2 haftadir retore etmedim. cok ciddi problemler yasamiyorum. ozellikle copy paste harika 3.0 yuklemek icin developer olmaniz gerekmiyor. bir developer yuz kisiyi kaydedebiliyor. bende busekilde kaydoldum. nisandan beri kullaniyorum.

aycin dedi ki...

Selamlar ayri baslik altindada yazdim fakat cvp alamadim icon burayada tekrar yaziyorum..2.2.1 versiyonu sim kilidini kiran bir yontem uretildimi ,yoksa omur boyu artik iPhone deil ipodumuz mu oldu lutfeen bilen buri varsa yardim etsin..lutfen(iPhone 3g,yurtdisi )

ikker dedi ki...

3.0 versiyonu ciktiginda devteam bir suprizden bahsediyor. belki de unlock diyor. onlari beklemekten baska care yok

Unknown dedi ki...

yaz başı demişlerdi yaz başı oldu nerde bu 3.0 yahu

Unknown dedi ki...

17 haziranmış çıkış tarihi:)

Cenk dedi ki...

Dev Team Mac icin PwnTool yayinlanmis,3.0 jailbreak yapilabiliyor su an icin.Önümüzdeki günler icinde de windows versiyonu cıkartacaklarmıs...

http://blog.iphone-dev.org/

Adsız dedi ki...

arkadaşlar 3.0 ıphone yukeleyemiyorum yukeleniyo bitiyor ama sonunda time out diye bi yazı çıkıyo yardım edermisiniz

Mustafa Tan dedi ki...

@Burak

Nod32 gibi bazı antivirus programları bu hataya sebep olmaktadır. İndirme işlemine başlamadan evvel antivirus yazılımınızı kapatıp devre dışı bırakın.

jkeruoac dedi ki...

merhaba ;

Gercekten guzel bi blog olmus emegi gecenlere cok teşekkur... benim sorunuma gelince iphonumda dun 3.0 yukseltme yaptım ve de maalesef beni arayanlar bana ulasamıyo kapalı gözükuyorum kac kere telefonu acıp kapatıysamda fayda etmedi ... avea hat yerine turkcelimi taktıgımında bir sorun olmadı normal sekilde calıstıgını farkettim acaba avea hattımın eskisi gibi calısmasını beklemeliyim yoksa bi program falan yuklesem eski haline gelir mi ... yardımlarınız icin tşkler ...

caglarergul dedi ki...

@jkeruoac
o sorunu ayın 17sinden beri bende yaşıyordum delirmek üzereydim biraz araştırdım apple.com un forumuna baktım ve yaptıklarım sorunun çözülmesine neden oldu.
şu adımları izle.

Settings >> Mail,Contacts,calendars >> Fetch New Data

Push seçeneğini Off konumuna getirin.
ve altındaki schedule seçeneğini de manually yapın.

sayfanın altındaki
"Advenced>>"
seçeneğine tıklayın ve kaç adet mail hesabınız var ise her birine tıklayıp schedule seçeneğini manual yapın. Tek Tek.

jkeruoac dedi ki...

colibasil;
Bilgi paylastikca güzeldir derler ve bence gercektente öle 2gundur bende cildirma noktasına gelmiştim ama sorunları sayende aşabildim her şey için TSK.....

ayhan dedi ki...

slm mustafa bey bir kaç sorum olacak benim sorunum xp de modem olarak kullanamıyorum. lap top da sorun yok.ikincisi girdiğim sitelerdeki videolar oynatmıyor neden acaba bunu halletmek için bir program varmı.üçüncüsü de görüntülü cet yapabilecekmiyiz.dördüncüsü de blutut u neden kullanamıyoruz veri transferi neden yapamıyoruz son olarak da apstorede yorum yapamıyorum ve bazı yorumlar var gözüküyor ama görünürde olmuyor şimdiden teşekkür ederim yardımcı olursanız.....

ayhan dedi ki...

slm mustafa bey bir kaç sorum olacak benim sorunum xp de modem olarak kullanamıyorum. lap top da sorun yok.ikincisi girdiğim sitelerdeki videolar oynatmıyor neden acaba bunu halletmek için bir program varmı.üçüncüsü de görüntülü cet yapabilecekmiyiz.dördüncüsü de blutut u neden kullanamıyoruz veri transferi neden yapamıyoruz son olarak da apstorede yorum yapamıyorum ve bazı yorumlar var gözüküyor ama görünürde olmuyor şimdiden teşekkür ederim yardımcı olursanız.....

Ergin dedi ki...

Arkadaşlar,3.0 yükledikten sonra iphone inanılmaz yavaşladı.ne mesaj rahat yazılıo nede başka bişey,umarım bu sorunu en kısa zamanda düzeltirler.

Adsız dedi ki...

meraba arkadaşlar acaba bana yardımcı olabilicek kimse war mı? yeni iphone aldım ve bi program açtığımda menü tuşuna basılı tutaraka kapamak istiorum ama olmuo telefonu aldığım gün oldu sadece onun dışında tekrar menü tuşuyla basılı tutarak kapatamadım.. =(( Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler..

Adsız dedi ki...

merhaba
bende 3.0'ı hemen yükleyenlerdenim. yükleme esnasında bir sorun yaşamadı. klavye ile ilgili paylaşmak isteigm bir kaç bilgi var. Her nekadar harfler halen gizlide olsa mesaj yazarken verdigi kelime önerileri arttırılmış durumda. birde mms özelligi şu anda sorunsuz çalışıyor. özel bir ayar yapmak gerekmiyor.birde gprs özelligini fazla kullanamayan arkadaşlar için bir kaç şey söylemek istiyorum. Ben bir gsm operatörü çalışanıyım. Şu anda yasalş yada kaçak tün iphonelarınızın özelliklerini en güzel 3g bgaşladıktan sonra kullanabileceksiniz. o yüzden biraz daha sabır diyorum.

nedim dedi ki...

Merhaba,
Sizin tavsiyenizle daha önce jailbroken 2.0'ı iTunes'dan 2.1'e yükseltmiştim ve sorunsuz kullanmıştım. Yanlışlıkla restore ettikten sonra yine Jailbreak yaparak 3.0 yükledim. Şimdi de iTunes ile 3.0'dan 3.1'e yükseltmek istiyorum. Sizce bir sorun çıkar mı?
Teşekkürler
Nedim

Unknown dedi ki...

merhaba mustafa bey
3.0 yükledikten sonra çok sık olarak ıtunes şifresi soruyor ve birde mesajlarda sizin bahsettiğiniz aradan mesaj silme işini yapamıyorum. yardım ederseniz sevinirim.
özerk

alper dedi ki...

Merhaba Mustafa bey öncelikle çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz çok teşekkür ederim.. ben iphone mi yeni aldım 3.0 versiyonunu kurdum ama mms gönderme yerini bulamadım ?? yardımcı olursanız cok sevinirim..

Mustafa Tan dedi ki...

@alper

MMS atmak için ayrı bir uygulama yok. SMS uygulamasının adı artık Mesajlar oldu. SMS atar gibi mesajınızı yazıyorsunuz fakat ayrıca mesaj içine resim eklerseniz MMS olarak gönderiyor.

Eğere MMS ayarlarınızda bir sorun var ise bu linkten faydalanabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Ben bir sey sormak istiyorum,ben gecen sene amerikadan almistim iphoneumu simdi bu surumu yuklemeye calistim itunesdan ama at&t numarasi falan istedi benden ve suan telefonumla sadece acil arama yapabiliyorum.Yapabilecegim birsey var mi acaba?

alper dedi ki...

Evet mustafa bey bıraz okuyunca anlasıldiki ben avea hattımı kullandığım için çıkmıyor mms bende turkcell hattımı takınca çıktı teşeşkkürler..
benim bir sorum daha olacak bluetooth kulaklığımı tanıtamadım iphone'a veri alışverişi yapamadığı gibi kulaklıkda mı kullanılmıyor? bluetooth ne işe yarıcak çözemedim :)

Adsız dedi ki...

mustafa bey ben 3.0 yükleyeli yaklaşık 10 gün oldu ve bu süreçte telefon görüşmesi sırasında ekran kararıyor ve tel kapatılıncaya kadarda geri gelmiyor bu sorunu nasıl çözebilirim. Saygılar özerk

Admin dedi ki...

Merhaba,

3.0 güncellemesini yükledikten sonra wireless bulmakta zorlanmaya başladı. evin içindeyken bile safariye 2-3 defa girip çıktıktan sonra wireless'ı görüyor. Acaba bunun nedeni nedir? Teşekkürler.

alper dedi ki...

merhaba sanırım 3.0da konusma esnasında ekranın kapanması pil ömrünü uzatmak ve konusma sırasında yanak ıle tuslara basmayı engellemek olabılır cınku telefonla konusurken mesela armayı bekletmek veya menulere donmek ıcın telefonu yanagınızdan alıp asagıya dogru haraket ettırdıgınızde ekran kararması kalkıyor veekran tekrar aktıflesıyor artık sensorlu falan olmus sanırıö :)

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar merhaba, 1 yıldır iphone kullanıyorum, ilk aldığımda 1.1.4 jailbreak yapmıştım hâlâ o şekilde kullanıyorum, acaba 1.1.4 iphone a 3.1 yazılımı yüklenebilir mi?
Şimdiden teşekkürler...

t