21 Mart 2009 Cumartesi

iPhone 3.0 ile Test Sürüşü - II

Geçen gün ilk bölümünü paylaştığımız iPhone 3.0 Beta versiyonunu detaylı incelemeye devam ediyoruz :) Geçen süre zarfında 3.0'ı daha fazla tecrübe etme imkanım oldu. Beta olması nedeniyle bir çok menüde takılması dışında gayet başarılı. App Store'daki uygulamaların (denediklerimin) bir çoğu da 3.0'da çalışıyor. Tabii arada uyumsuzluk sorunları nedeniyle çalışmayan uygulamalar da oluyor.

İlk yazıda bahsetmediğimiz 3.0'la gelen major yeniliklerden biri de Sesli Notlar (Voice Memo) uygulaması. Apple'ın geliştirdiği bu uygulama sayesinde ses kaydı yapabiliyoruz. Kulaklığımın mikrofu ile yaptığım testlerde ses kalitesinin gayet başarılı olduğunu gördüm. Sesim güzel olsa bu uygulama ile güzel parçalar kaydederdim herhalde :)



Uygulamanın bir diğer özelliği de kayıtları baştan ve sondan kesip kısaltmamıza ve bu kayıtları E-mail yoluyla da arkadaşlarımıza göndermemize izin vermesi.

Diğer önemli bir yenilik de YouTube uygulaması ile ilgili. 3.0 ile artık YouTube uygulamasına youtube hesabımızla giriş yapabiliyoruz. Bu sayede iPhone'umuzda izlediğimiz videoları favorilerimize ekleyebiliyor ve de videolarla ilgili yorum yapabiliyoruz.



Dolayısıyla iPhone'umuzda yaptığımız işlemleri daha sonra bilgisayarımızdan YouTube'a girdiğimizde de görebiliyoruz.

3.0'da web tarayıcısı Safari ile ilgili bir yenilik de bilgisayarlarımızdaki tarayıcılarda bulunan Otomatik Doldurma ve Şifreleri Kaydetme özelliği. Bu sayede "Beni Hatırla" desteği olmayan sitelere her girişte kullanıcı adı ve şifresini tekrar tekrar yazmamıza gerek kalmıyor.



Tabii ki şifre gibi kritik bilgilerinin iPhone'unda saklanmasını istemeyen kullanıcılar (özellikle jailbreak yapanlar) bu özelliği kullanmak zorunda değiller. Bu ayar ve daha evvelden saklanan şifreler "Ayarlar -> Safari -> Otomatik Doldur" menüsü altından iptal edilebiliyor.

3.0 ile birlikte Telefon uygulamasına yeni bir kaç özellik geliyor. Bunların en önemlisi benim de çok ihtiyaç duyduğum detaylı arama bilgisi ekranı.



Artık arama kayıtları konuşma sürelerini ve saatlerini de gösteriyor. Bu özellikle aynı kişiye birden fazla arama kaydı bulunduğunda çok faydalı oluyor. Ayrıca artık bir kişiye ait birden fazla (cep, iş, ev, vs.) telefon numarası bulunduğunda aramaların hangi numaradan olduğu belirtiliyor.

Son olarak 3.0 ile artık Telefon Rehber'indeki kayıtları E-mail veya MMS yoluyla (vCard standardında) arkadaşlarımızla paylaşabileceğiz.



Bir de görmezden geldiğimiz bir SMS mesajının belli aralıklarla tekrardan sanki yeni mesaj gelmiş gibi uyarmasını artık kapatabileceğiz. Yineleme uyarısı açık olduğunda belli aralıklarla 2 defa daha uyarı mesajı çıkıyor, kapatınca da sadece normalde olduğu gibi sadece bir defa uyarı mesajı çıkıyor.

3.0 ile gelen ve görsel olarak sizinle paylaşabileceğimiz yenilikler bunlar. Diğer yenilikleri ise 3.0 için geliştirilen App Store uygulamalarında göreceğiz. Tabii bunun için yaz başını beklememiz gerekecek.

Eğer daha evvel göz atmadıysanız bu yazının ilk kısmını aşağıdaki linkten,
http://www.iphoneturkey.biz/2009/03/iphone-30-ile-test-surusu-i.html

son kısmına da aşağıdaki linkten,
http://www.iphoneturkey.biz/2009/06/iphone-30-ile-test-surusu-iii.html

3.0 lansmanından görüntülere de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.iphoneturkey.biz/2009/03/iphone-30n-yeni-ozellikleri-duyuruldu.html


GÜNCELLEME (17/06/2009) : Apple iPhone 3.0 güncellemesini resmen yayınladı. Bu linkten nasıl indirebileceğinize dair bilgilere ulaşabilirsiniz.

12 comments:

Doğan ALPAY dedi ki...

Keşke bizde kullanabilseydik :(

Adsız dedi ki...

cok tesekkurler..

Adsız dedi ki...

COK TESEKKUR EDERIM mustafa bey SIZIN SAYENIZDE IPHONE SEVGIM VE BILGIM ARTIYOR SAG OLUN EMEGE SAYGI

Adsız dedi ki...

Konu dışı olacak biliyorum ama bir sorum olacak.İphone'un kendi notlar menüsünde düzeltmek için çıkan büyüteç bazı web sitelernde veya bazı uygulamalarda taklarak çalışıyor.Bu sadece bende mi var yoksa genel mi?Genelse düzeltilme ihtimali var mı?


Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Adsız dedi ki...

ben yukledim ve aktive ettim. su an itunesten yukledigim uygulamalar calisiyor. bluetooth veri transferi yapmiyor. ekran goruntusu aliyosunuz ama siyah cikiyor. mms olayi muamma. jailbreaksiz su an icin yolunmus tavuk gini duruyor

Adsız dedi ki...

aktif etmek için developer olmak gerekiyor ama developer olmak için türkiye storeyi kullanamıyoruz bir belgeyi apple faxlamamızı istiyor farklı nasıl developer olunabilir

Bulent B dedi ki...

verdiğiniz emeğe teşekkürler

Unknown dedi ki...

Verdigin bilgiler icin cok tesekkur kardesim.

Adsız dedi ki...

Selamlar modem olarak bilgisayardan internete bağlanma özelliğini (tethering) test etme imkanınız oldu mu?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Tethering ayarı da MMS gibi Carrier Settings dosyası ile yapıldığından deneyemedim. Fakat Amerika'da AT&T için test yapılmış ve sorunsuz çalışmış.

Adsız dedi ki...

bence beklemek gerek daha temmuz gibi kullanılır(haziran gibi çıkarsa tabiiki)

®ÇAKABEY® dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.

t