17 Mart 2009 Salı

iPhone 3.0'ın Yeni Özellikleri Duyuruldu

Daha evvel duyurduğumuz gibi Apple, iPhone 3.0 ile gelecek yenilikleri bugün resmen açıkladı. Önümüzdeki yaz cihazlarımıza yüklenmeye hazır olacak iPhone 3.0'da, beklentilerin ve dedikoduların dışında bir çok yeni özellik bulunuyor.



Ben de hızlıca Apple'ın duyurusunu canlı takip eden meşhur teknoloji sitelerinden Engaged ve Gizmodo'un haber ve fotoğraflarından faydalanarak iPhone 3.0 ile gelecek yeniliklerden bahsetmeye çalışacağım. Bu yazıyı da sürekli güncelleyeceğim yeni özellikler netleştikçe.

Cut, Copy & Paste Text: Uzun zamandır beklenen Kes, Kopyala ve Yapıştır özelliği nihayet geliyor. Artık Mail veya Safari içerisindeki bir metni kopyalayıp başka bir uygulama içerisinde yapıştırabileceğiz.



Cut, Copy & Paste Photos: Biz sadece yazıların kopyalanmasını beklerken Apple, Albümdeki fotoğrafları da kopyalanabilir yapmış :)



Spotlight & Search: Artık Mail, iPod, Contacts (Rehber) ve Calender (Takvim) uygulaması içinde arama yapabileceğiz. Ayrıca IMAP desteği olan mail hesaplarında sunucuda da arama yapma özelliği bulunacak.



Apple bir de Spotlight ismini verdiği bir uygulama sayesinde tek bir noktadan bir çok uygulamayı kapsayan arama yapmamızı sağlıyor. Tek noktada arama gayet hoş bir özellik :)



MMS: Nihayet iPhone 3.0 ile birlikte MMS alıp gönderebileceğiz. Fakat ilk nesil iPhone sahipleri (yani 2G) kullanıcıları MMS özelliğinden yararlanamıyacaklarmış. Sanırım herkes 3G'ye geçmek zorunda kalacak.



SMS Forwarding & Deleting : Yine çok beklenen özelliklerden biri olan SMS'lerin yönlendirilmesi (forwarding) ve de tek tek silinebilmesi özelliği 3.0 ile geliyor.



Turn By Turn: Apple, 3.0 SDK'sına Map (Harita) uygulamasını ve "Turn By Turn" diye adlandırılan "sokak sokak yön tarifi" fonksiyonlarını ekliyor. Bu sayede çok daha yetenekli, cihazın GPS özelliğini çok daha verimli kullanan navigasyon uygulamaları göreceğiz.



Push Notification.
Bildiğiniz gibi iPhone uygulamaları pili çok çabuk bitirdiği için arka planda çalışamıyor. Bu da özellikle Chat tarzı uygulamalarda çok sıkıntı oluyor, çünkü uygulama kapalıyken yeni bir mesaj geldiğinde haberdar olamıyoruz. Push Notification desteği sayesinde uygulamalar yine arka planda çalışamayacak, ama örneğin yeni bir mesaj geldiğinde aynı SMS ve Mail uygulamasında olduğu gibi, uygulamanın masa üstü ikonu yeni mesaj sayısını göstererek bizi uyaracak.



Landscape E-mail & SMS: iPhone'da en çok istenen özelliklerden biri de yatay modda SMS ve E-mail yazabilme ve okuyabilmekti. 3.0 ile bu eksiklikler de giderilmiş olacak.



Custom Accessory Controls: 3.0 ile gelecek olan en ilginç özelliklerden biri de cihaza Bluetooth, USB, vs. üzerinden entegre olacak uygulamalara uygulamalar içerisinden kontrol imkanı verilmesi. Örneğin aşağıdaki gibi iPhone'a entegre edilen bir tansiyon cihazı bir uygulama içerisinden kontrol edilebilecek.



Ya da aşağıdaki gibi iPhone'a FM radyo donanımı takıldığında kanal arama, kaydetme gibi kontroller uygulamalar içerisinden yapılabilecek.



In App Purchase: App Store ile ilgili en büyük yeniliklerden biri de uygulamalar içerisinden yeni bölüm, özellik, vs. satın alma imkanının gelmesi. Örneğin 100 seviyeli (level) bir oyunun ilk başta ilk 10 seviyesini satın alıp, istersek daha sonra diğer bir 10 seviyesini de satın alabileceğiz.



Peer to Peer API: 3.0 ile gelecek olan yeni bir iletişim özelliği sayesinde Bluetooth üzerinden iki ayrı cihazda yüklü aynı uygulama biribilerini kolayca görebilecek. Yani iPhone'u olan bir arkadaşımızla bulunduğunuz ortamda bir Wi-Fi cihazı/ağı yokken bile karşılıklı olarak oyun oynayabileceğiz.



Voice Memos: 3.0 ile birlikte cihaz üzerinde Voice Memos isimli bir ses kayıt uygulaması hazır olarak gelecek.



Stereo Bluetooth : Şu anki versiyonlarda Mono olan Bluetooth'a, 3.0 ile birlikte Stereo desteği gelecek. Bu arada iPhone 2G sahipleri Stereo Bluetooth desteğinden mahrum olacaklar.

Tethering (Modem) : * Şu an iPhone'umuzu bilgisayarımıza bir modem gibi tanıtıp, iPhone üzerindeki data hattından internete çıkış yapamıyoruz. 3.0 versiyonunda Bluetooth ve USB üzerinden cihazı modem gibi kullanabileceğiz.

Note synching with iTunes: Bildiğiniz gibi şu anki versiyonda Notes (Notlar) uygulamasındaki veriler iTunes ile bilgisayarımıza senkronize edilmiyor. Dolayısıyla cihazımızı restore etmek zorunda kalınca notlar uçuyor. 3.0 ile bu eksiklik de gideriliyor.

Voice communication in applications: Uygulamalara Wi-Fi üzerinden VOIP desteği geliyor. Yani oyun oynarken rakibinizle cihaz üzerinden sesli mesajlaşma imkanı olacak.

Access your music from applications. Uygulamalara iPod içerisindeki parçalara erişim imkanı geliyor. Bu sayede oyun oynarken rahatlıkla müzik dinleyebileceğiz.

Apple ID. Bu yazımızda da paylaştığımız gibi şu an Apple ID'yi sadece bilgisayarımıza kurduğumuz iTunes programı üzerinden alabiliyoruz. 3.0 ile iPhone'umuzu kullanarak Apple ID oluşturabileceğiz.

1000 new APIs: Yukarıda saydıklarımıza ek olarak developerların daha yetenekli ve ilginç uygulamalar geliştirebilmeleri için 3.0 SDK'sıyla yaklaşık 1000 kadar yeni fonksiyon yer alacak.

Şimdilik benden bu kadar. Yabancı kaynaklardan yararlandığım için eksiklik veya hata yapmış olabilirim. Düzeltme veya ilave görürseniz lütfen yazıya yorum olarak giriniz.

GÜNCELLEME (19/03/2009) : iPhone 3.0 Beta versiyonunu cihazıma kurup ilk izlenimimizleri de iPhone 3.0 ile Test Sürüşü başlıklı yazılarımızla paylaşmaya başladık.

Bu yazıyı hazırlarken kullandığım kaynaklar:

http://www.engadget.com/2009/03/17/live-from-apples-iphone-os-3-0-preview-event/
http://i.gizmodo.com/5171796/iphone-30-os-guide-everything-you-need-to-know
http://www.apple.com/iphone/preview-iphone-os/


30 comments:

mammoths dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
mammoths dedi ki...

bu site çoook farklı bir sitee...haberlerin aktarılması , program tanıtımı ve anlatımlarında farkı hissettiren bir kalite var.
haber paylaşımı için tşkler.

Adsız dedi ki...

inanılmaz hıslı iphone resmi sayfasında duyuruldu anında sitede teşekkürler

david santos dedi ki...

Excellent work. Congrats!!!!

Adsız dedi ki...

olay budur.gazeteci deyimiyle atlatma haber.teşekkürler:bu taze,sıcak haber(bilgi)için.tekrar sağolun.

Unknown dedi ki...

arkadasa tskler yabancı sitelerle aynı hızda bir bildirim sunuyor.ellerine saglık

Adsız dedi ki...

Zeki Müren de bizi görecek mi:)) ?

Gökhan YAVUZ dedi ki...

faydalı bilgileriniz için teşekkürler, 3.0 versiyonu tam olarak ne zaman indirebileceğimizi de duyurdular mı?

Adsız dedi ki...

2009 yaz ayında indirebileceğiz.. Yazılımcılar için SDK download bugun başladı

Unknown dedi ki...

Paylaşım için çok teşekkürler

Unknown dedi ki...

tesekkur ederim iphone interneti bilgisayarla paylasma cok iyi olmus ilerde 3g nin aktif olacagini dusundugumuzde onemli bence bircok ozelligi artik iphone aldigim icin pisman olacagim ozellikler ortafan kalkiyor bu bir evrim ama en uzucusu flash player olayi oda gelse cuk oturacakti.

Adsız dedi ki...

David Santos kimdir merak ettim. Turkce biliyor herhalde??? Iphone 3.0 i niye sizin siteden takip ediyor?

Adsız dedi ki...

david santos :D
3.0 cidden muthis olacak ama gene bekletecekler bizi

Adsız dedi ki...

Son yazilim iphone 3G ler icin ucretsiz ipod touch lar icinse 10$ olacakmis

Adsız dedi ki...

Acikcasi bende cok merak ettim bu david santos kimdir? Blog una bile baktim ama tr ile alakali birsey bulamadim. Amca resimlerden hoslanmistir belki :D

aritmetiktahmin dedi ki...

bilgiendirme için çok teşekkürler... ayrıca bu güzel site için de...

Adsız dedi ki...

Tebrikler.. Bu kadar detaylı bir açıklama şahane olmuş... 3.0'ı dört gözle bekliyoruz.. Iphone olanların ah olsun dediği pek çok şey hayata geçiyor.. :) (yenilikler arasında yok ama klasik cep telefonu tarzı arama kaydı ve süresisinide görebilsek...)

vikartindur dedi ki...

harika bir gelişme, mms desteği, kes/yapıştır özelliği ve tethering beni çok mutlu etti.. bir de istediğimiz şarkıyı çalma melodisi yapabilsek daha ne isterim :)) bu 3.0 sürümü ile iphone piyasadaki rakipleri samsung ve nokia'nın ezici üstünlüğünü azaltacak ve bizleri pişman etmeyecek görünüyor...

Adsız dedi ki...

aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler.ayrıca siteniz çok faydalı en kısa yoldan yeni haberleri paylaşmanız bir inceliktir.taşakürler.

Adsız dedi ki...

iphone artık muhteşem olacak. sabırsızlıkla bekliyoz.

Adsız dedi ki...

vikartindur yapabiliyorsun onu.. sitede var.. mp3 diye aratırsan bulursun.. ufak bir itunes ayarlamasıyla.. jailbreak yapamana da gerek yok.. linkden bulabilirsin nasıl yapılacağını

http://www.iphoneturkey.biz/2008/10/itunes-ile-ringtone-oluturmak.html

Unknown dedi ki...

multitasking, flach ve video kaydı olmadıktan sonra bi anlamı yok bence

Unknown dedi ki...

Hadi vatana millete hayirli ugurlu olsun.

Unknown dedi ki...

Bu site gercekten de bir harika..
yenilikler anında yayınlanıyor.
ve anlatım gercekten bir harika.
sitenin kurucularına ve tum calışanlarına emeği olan herkese sonsuz tesekkurler dilerim.

Unknown dedi ki...

gercekten harika bir site.
basarılarınız daim olsun...

mayıstosböcee dedi ki...

saol dostum,eline sağlık

Adsız dedi ki...

JailBreak'ı var mı? :)

Mustafa Tan dedi ki...

Jailbreak henüz yok.

Unknown dedi ki...

ben sizi okumadan3.0 betayı acemice yükledim nasıl geri dönerim lütfen yardım edebilirmisiniz.

neon dedi ki...

arkadaşlar merhaba bu 3.0 versiyonuna jailbreak yapılabilirmi..? bilgisi olan varmı..

t