23 Mart 2009 Pazartesi

iPhone Alarmı ve Uçak Modu

iPhone'dan önce kullandığım Nokia marka telefonun konuşmak dışında en çok kullandığım iki özelliğinden biri FM radyosu diğeri de Alarmıydı. iPhone'a geçiş yapınca ilk olarak FM radyosunun büyük eksikliğini hissettim.

İkinci eksikliği de bir sabah servisi kaçırınca farkettim. Nokia'dan kalma alışkanlıkla iPhone'un Alarmını kurup kimse aramasın diye cihazı kapatmışım. iPhone da bir bilgisayar gibi çalıştığı için, kapatılınca üzerindeki hiç bir uygulamayı çalıştıramaz olmuştu. Ondan sonraki günlerde cihazı sessize alıp Alarmı kullanmaya başladım, taa ki bir gün cihazın Uçak Modu (Airplane Mode) özelliği aklıma gelinceye kadar.



iPhone'umuzu, Ayarlar (Settings) menüsü altındaki Uçak Modu'na getirdiğimiz anda, cihazımızdaki radyo sinyali yayan Telefon, SMS, EDGE, Wi-Fi gibi tüm bileşenler devre dışı kalıyor. Bu durumda telefon açamıyor ve alamıyor, SMS atamıyor ve alamıyoruz. Aynı şekilde internete de çıkamıyoruz. Bu sayede cihazımızın pili de daha uzun dayanıyor.

Hem Uçak Modunda iken Alarm uygulaması da çalışıyor, bu sayede cihazı kapatmak zorunda da kalmıyoruz. Cihazı Uçak Modu'ndan çıkardığımız anda da devre dışı kalmış tüm bileşenler tekrar çalışır hale geliyor.

Şu ana kadar farketmemiş olanlar ya da iPhone'unu yeni alanlara faydalı olacağını düşünerekten paylaşayım istedim. Sabah kalkar kalkmaz cihazınızı Uçak Modundan çıkarmayı unutmayın, yoksa gün boyu size kimse ulaşamaz :)

Bu arada cihazın Telefon, SMS, EDGE, vs. özellikleri kapalı olsun ama sadece Wi-Fi açık kalsın istiyorsanız o zaman yaklaşık 5 ay evvel paylaştığımız "Uçak Modundayken Kablosuz Bağlantıyı Açmak" başlıklı yazımıza bir göz atmanızda fayda var.

6 comments:

Unknown dedi ki...

Super bir ipucu. Yararli oldu.

Adsız dedi ki...

Sessiz yaparsanda alarim calar ;)

Unknown dedi ki...

İpod video 5th Gen. ile kullandığım radio remote'u 3.0 versiyonunda geliştirilen aksesuar özellikleri sayesinde iphone 3G ile kullanabilecek miyim?

eezd dedi ki...

:D ya kusura bakmayın ama gülmek istedim. bir dost edasında tabiki. sen kalk koca iphone'u tek başına testlere tabi tut 3 küsür versiyonunu yükle onu da test et ama uçak modunu kullanmayı UNUT :D ilahi üstad yahu :D

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Egemen Bey,

:) Yazıda da belirttiğim gibi Uçak Modunu farkettiğim zamanlar iPhone'u aldığım ilk günlerdi. Yani nerdeyse 1 seneden fazla oluyor.

Ama insanlık hali, o kadar zamandır kullanmama rağmen hala yep yeni şeyler öğrenebiliyorum :)

Adsız dedi ki...

Mustafa bey acaba alarm sekmesinde snooze kismi ne ise yariyor? Bilgi verirseniz sevinirim.

t