19 Mart 2009 Perşembe

iPong ile Balon Avı

Yaşı 30'un üzerinde olanlar eski Atari oyunlarını hatırlayacaklardır. Benim favorilerimden bir tanesi de, ekranda zıplayan balonları, tavana doğru attığımız halatla patlatarak bitirmeye çalıştığımız oyundu. Bir arkadaşımla birlikte o kadar oynanamıza rağmen nedense ismi aklımda kalmamış :)



İşte bu klasik oyunun benzerini, Murat Sudan ve Erdinç Taşkın isimli iki geliştirici iPhone'a taşımış. Bildiğiniz gibi bu aralar Türk geliştiriciler tarafında sürekli yeni uygulamalar yayınlanıyor. Bu yüzden de hepsini tanıtma imkanımız, zaman kısıtından dolayı olmuyor. Fakat iPong! diğer uygulamalara göre çok daha farklı ve orijinal olduğu için tanıtmadan edemedim.

iPong! ücretli olduğu ve yabancı iPhone kullanıcılarını da hedeflediği için ingilizce olarak hazırlanmış. Oyunu ilk çalıştırdığımızda karşımıza standart bir menü çıkıyor ve Play tuşuna tıklayarak oyuna başlıyoruz. Oyunda amaç balonların adamımıza çarpmasına engel olarak yukarı doğru fırlattığımız halatla balonları patlatmak. Halatımız balonlara her deydiğinde balonlar ikiye bölünerek çoğalıyorlar ama aynı zamanda küçülüyorlar.



Balonlar belli bir küçüklüğe geldikten sonra da tamamen yok oluyorlar. Ekrandaki tüm balonlar patladıktan sonra da bir sonraki seviyeye geçiliyor. Bazen de balonların içinden bonus cisimler çıkıyor ve bu cisimler çok işe yarıyor. Ekranın sağ alt köşesindeki "Fire" düğmesi ile halatımızı fırlatıyor, sol alt köşedeki mavi barı kullanarak da adamımızı yönlendiriyoruz.

Oyun toplam 30 seviyeden oluşuyor ve seviye ilerledikçe balonlardan kaçmak zorlaşıyor. iPong! bu yönüyle oyun zevkli olduğu kadar zorlu oluyor.



Ekranın sağ üst köşesindeki seçenekleri kullanarak elimizi durdurabiliyor veya tamamen bitirebiliyoruz. Ana menüdeki "Options" seçeneğini kullanarak da adamımızı oyunun sesini kapatabiliyor veya adamımızı hareket ettirme yöntemini değiştirebiliyoruz.



Oyuna geliştiricileri tarafından epey emek harcanmış, fakat en büyük eksikliği oyun içi menülerinin ve açıklamaların hep ingilizce olması. Bir de oyunun sadece ilk bölümlerini ücretsiz bir versiyonu olsaydı çok güzel olurdu. Eğer iPong! ilginizi çektiyse 2.99$'a aşağıdaki linki kullanarak App Store'dan indirebilirsiniz. Ya da isterseniz bu linkteki sadece 3 seviye içeren, türkçe ücretsiz versiyonuna da göz atabilirsiniz.

7 comments:

Adsız dedi ki...

Guzel grafikleri var gercekten, emegi gecen arkadaslari tebrik ediyorum..

-Serhat

Adsız dedi ki...

Mustafa Bey,
elinize saglik siteyi surekli update ediyorsunuz yazilarinizi da cok begeniyorum. Oyunun ismi super pang diye hatirliyorum, yaniliyormuyum?

Goktug dedi ki...

"Pang" doğru isim, benim hatırladığım Amiga versiyonunun adı ise "Ooops Up" =)

Aşağıda iki adet ingilizce oyun açıklaması içeren link mevcut:
http://www.lemonamiga.com/?mainurl=http://www.lemonamiga.com/games/details.php%3Fid%3D801

http://amigareviews.classicgaming.gamespy.com/ooopsup.htm

Güzel bir oyun, güzel bir yazı, elinize sağlık...

Adsız dedi ki...

Bu guzel review icin tşk ederim Mustafa Bey.

Murat SUDAN

Kartal Tüyü dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kartal Tüyü dedi ki...

Teşekkürler Mustafa bey sayenizde iphone daha bir kullanılabilir hale geliyor emeğinzie sağlık

Erdinç Taşkın dedi ki...

Bu güzel inceleme için teşekkürler Mustafa Bey.

t