29 Mart 2009 Pazar

Parallel Kingdom ile Lokasyon Bazlı MMORPG

Uzun bir bekleyişten sonra aylardır sadece Amerika'daki iPhone ve Android kullanıcılarının oynayabildiği Parallel Kingdom, dün itibariyle artık tüm dünyaya açıldı. Bu yüzden de büyük bir heyecanla iPhone gibi cihazlara özel bu oyunu paylaşmadan edemedim.

Yazılarımızı takip edenlerin ne kadarı, MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game) diye adlandırılan ve internet üzerinden onbinlerce kullanıcı ile birlikte aynı anda oynanan, rol yapma oyunlarına aşina bilemiyorum. Bu yüzden yazının başlığında da geçen Parallel Kingdom (kısaca PK) herkesi benim kadar heyecanlandırmayabilir :)



PK'nın konsept olarak aslında bildiğimiz MMORPG oyunlarından bir farkı yok. Fakat oynanış açısından harita olarak gerçek dünyayı kullanıyor olmasından dolayı çok farklı. Bildiğiniz gibi klasik MMORPG oyunlarında harita dahil tüm dünya sanaldır. Evimizde oturduğumuz yerden, oyundaki tüm sanal dünyayı dolaşırız. PK'da ise tüm dünyayı keşfetmek için fiziksel olarak yer değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için de doğal olarak diğer bazı uygulamalarda olduğu gibi lokasyon bilgimiz kullanılıyor.



Bu arada bulunduğumuz bölgedeki haritanın her köşesine gitmek için, elimizde iPhone, sokak sokak tabii ki dolaşmıyoruz :) PK, lokasyon servisinin döndüğü koordinatı baz alarak, belli bir yarı çaptaki alanı oturduğumuz yarden dolaşmamıza izin veriyor. Bu sayede bu alandaki yaratıklara saldırabiliyor, ya da hammadde toplayabiliyoruz. Bir de oyun kurgusunda yer alan "Roc feathers" harcayarak, davet (invite) yöntemi ile dünya üzerindeki başka noktalara seyahat imkanı da oluyor. Bununla ilgili PK blog'unda çok güzel bir paylaşım da yapılmış.

Tabii ki civardaki yaratıklar ve hammaddeler bitince fiziksel olarak yer değiştirmeden pek bir şey yapamıyoruz. Dolayısıyla tüm gün tek bir lokasyonda takılıyorsanız, PK size göre değil. Fakat bu özellik sayesinde diğer MMORPG oyunlarında olduğu gibi saatlerce oyuna takılıp kalmıyorsunuz. (Bu arada merak edenler için paylaşayım klasik bir MMORPG oyuncusu bir oturuşta 4-5 saat oyun oynar hiç kalkmadan)



PK'nın zengin bir menüsü ve diğer oyuncularla etkileşim imkanı bulunuyor. Örneğin Players menüsünden en iyi ve online oyuncuların listesini görebiliyoruz. Ayrıca "Regional" başlığı altında çevremizdeki (sanırım Türkiye çapında) oyuncular listeleniyor.

Oyunda ayrıca Global ve Map Chat imkanı ve de bir oyuncuya direk mesaj atma özelliği bulunuyor. Ayrıca diğer oyuncular bir aktiviteye davet edilebiliyor.



PK'daki "item" kavramı da oldukça gelişmiş. Öldürdüğümüz yaratıklardan veya ağaçlardan item'lar düşüyor. Bu item'ları upgrade edebiliyoruz, ya da diğer item'lar ile birleştirip yeni malzemeler elde edebiliyoruz. Oyun'da ayrıca bina yapma ve silahları tamir gibi özellikler de bulunuyor. Özellikle ev'e çok ihtiyaç duyuluyor çünkü oyunu kapattığımızda karakterimiz en son bıraktığımız noktada saldırılara açık bir şekilde kalıyor.



Parallel Kingdom, diğer MMORPG oyunları gibi ingilizce. Oyunu öğrendikten sonra olmasa bile özellikle başlangıç aşamasında orta seviye ingilizce biliyor olmak çok faydalı oluyor. Örneğin aşağıdaki bu linkteki oyun klavuzu ingilizce ve bu klavuz sayesinde oyun çok kısa sürede öğreniliyor.

PK'ya kayıt da oyun içerisinden ücretsiz olarak yapılabiliyor ve aşağıdaki link kullanılarak App Store'dan ücretsiz olarak indirilebiliyor. PK'yı hem iPhone 3G, hem de ilk nesil iPhone kullanıcıları oynayabilir.

Oyunla ilgili faydalı bazı linkleri de aşağıda ayrıca paylaştım:

PK Web Site : http://www.parallelkingdom.com
PK Guide : http://guide.parallelkingdom.com
PK Forum : http://forum.parallelkingdom.com
PK Blog : http://blog.parallelkingdom.com

3 comments:

Kartal Tüyü dedi ki...

vallaha anlattıgınıza göre guzelbi uygulama oyun ancak yukledim ve sanki türkçe bi kullanım kılavuzuna ihtiyacımız olacak gibi :) sürekli kafamda yumruklar patlıyor heheh

Adsız dedi ki...

bu tarzda bırde underworld var druglord olarak ama osadece jb yapılmıs telefonlarda oynanıyor

aritmetiktahmin dedi ki...

budur. mustafa bey tesekkurler, eger nette es zamanli oynanan, klan savaşlari, ikariam benzeri oyunlar da iphone da olursa sahane olacak.

t