31 Mart 2009 Salı

Skype Resmen App Store'da

Yurt dışında yaşayan akrabaları, arkadaşları olup da Skype'ı bilmeyen yoktur sanırım. MSN ve Skype üzerinden yurt dışıyla ücretsiz/ucuza konuşabilmek için evine bilgisayar, ADSL hattı ve kulaklık/mikrofon alan bir çok kullanıcığı olduğunu biliyorum. İşte daha evvel üçüncü parti geliştiriciler tarafından iPhone'a uyarlanan Skype, bu sabah itibariyle resmen Skype tarafından App Store'a sürüldü.

Öncelikle şunu söylemeliyimki uygulamanın ara yüzü gayet başarılı ve sade. Fakat uygulama ciddi anlamda hafıza (memory) kullanıyor ve özellikle sesli görüşmelerde kapanabiliyor.





Skype'ın diğer ortamlarda çalışan uygulamalarında olduğu gibi iPhone uygulamasında da skype hesapları arasında yapılan tüm yazılı ve sesli mesajlaşmalar, görüşmeler ücretsiz.



Uygulamanın chat ara yüzü de oldukça kullanışlı ayrıca EDGE ve Wi-Fi üzerinden sorunsuzca çalışıyor. Gerçi ben hiç beceremiyorum iPhone'la chat işini ama yine de meraklısı için paylaşmakta fayda var :)



Skype'tan Skype'a sesli görüşmeler ücretsiz ama sabit telefon hatlarını ve cep telefonları arayabilmek için gayet ucuz olan Skype Kontörü (Skype Credit) almak gerekiyor. Fakat EDGE/3G üzerinden sesli görüşme yapılamıyor. Bunun sebebi de Apple'ın anlaşmalı olduğu telekom operatörlerini kızdırmak istememesi nedeniyle EDGE/3G üzerinden sesli görüşmelere izin vermemesi. Bu yüzden klasik telefon numaraları sadece Wi-Fi bağlantı üzerinden aranabiliyor.

GÜNCELLEME (31/03/2009) : Şu an için test amaçlı sadece geliştiricilere dağıtılan 3.0 versiyonu ile EDGE üzerinden sesli görüşme de yapılabiliyor. Fakat bu muhtemelen bir özellik değil, bir hata (bug) Resmen 3.0 çıktığında yine EDGE üzerinden sesli görüşme olmayacaktır.



Bu arada Skype'ın ucuzluğu yurt içindeki telefon hatlarını ararken değil, esas yurt dışındaki hatları ararken çıkıyor. Hatta aylık sabit ücrete yurt dışındaki bir çok ülkenin sabit hatlarıyla sınırsız görüşülebiliniyor. Bu konudaki detaylı bilgiye yazının sonundaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Skype uygulamasına da aşağıdaki linki kullanarak App Store'dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Eğer daha evvelden oluşturduğunuz bir Skype hesabınız yoksa, uygulamının ilk ekranındaki "Create Account" seçeneğini kullanarak yaratabilirsiniz.

Skype'ta Neler Ücretli Neler Ücretsiz:
http://www.skype.com/intl/tr/prices/
Yerel ve Uluslararası Tarifeler:
http://www.skype.com/intl/tr/prices/callrates/
Skype Abonelikleri:
http://www.skype.com/intl/tr/allfeatures/subscriptions

4 comments:

Akın İDİL dedi ki...

Skype sadece jailbreak edilmiş telefonlarda crash oluyor. Temiz bir iPhone üzerinde sorunsuz çalışıyor. Development ile bilinçli bir şekilde yapılmışsa çok ilginç bir yöntem...

berkay dedi ki...

tek kelimeyle mükemmel çalışıyor.. benim 4 mb bağlantım.. nişanlımın 1 mb.. en ufak bir delay yok.. nefis
artık konuşmalar bedava :)

aritmetiktahmin dedi ki...

dun gece ankaradaki akrabalarla konusarak denedim. bir kac defa ne dedigini anlmadim demesi disinda sorunsuz du. Ozellikle karsi tarafin sesi kesintisiz di. (karsi taraf bilgisayardan ben ise wireless ile gorsutum)

Nesim T. dedi ki...

Merhabalar,
Ben de kapanıyor program. :S Bi türlü test edemedim. Bekleme moduna geçince de kapatıyor. Kaldırdım yenisini yüklüm dedim ama store da yok :)

t