16 Mart 2009 Pazartesi

Twitterrific ile iPhone da Twitter

Twitterrific son zamanların güncel konularından micro bloglama furyasını en meşhur oyuncularından olan Twitter'ın iPhone için yapılmış olan uygulaması.

Öncelikle biraz Twitterdan bahsedelim. Micro bloglama şuan okuduğunuz bir blog sitesi gibidir ancak tek farkı çok kısa olması ve sadece o anda ne yaptığınızdan bahsetmesidir. Kazanılmak istenen fayda ise sevdiginiz insanların sizin yaptıklarınızı takip edebilmesi ve sizlere yaptıkarını paylaşmasıdır. Kelime olarak twitter logosunda bulunan kuş şeklinden de anlayacağımız gibi cıvıldamak anlamına gelir. Kullananlar bilirler bu Facebook'da bulunan "Status Update" den çok da farklı değil aslında. Bu konu ile ilgili çok güzel bir video mevcut.
Altta izleyebilirsiniz.



Twitter ile sadece arkadaşlarınızı ve çevrenizdekileri değil istediğiniz herkesi izleyebilirsiniz. Dünyada bir çok dalda ünlü olan insan günlük olarak Twitter kullanmaktadır. En güncel ve güzel örneği geçtiğimiz ABD seçimleri sırasında şuanki ABD başkanı Barack Obama. Barack Obama seçim kapmanyası sırasında sürekli Twitter kullanarak geniş kitlelere ulaşmıştır. Buradaki rakamlar gerçekten inanılmaz. Bu yazı hazırlanırken Obama'nın gönderilerini 470,512 kişi takip etmekteydi. Kendisini eklemek isteyenler ve gönderileri incelemek isteyenler bu link den sayfaya ulaşabilirler. Başka bir örnek de ünlü basket oyuncusu SHAQ. Onunda bu yazı yazıldığında 319,161 izleyicisi vardı :) İsteyenler benim gönderilerimi de bu likten takip edebilirler.

Biraz da uygulamamızdan bahsedelim. Öncelikle kendinize Twitter internet sitesinden bir kullanıcı almalısınız. Daha sonra telefonunuzdan App Store yardımı ile Twitterrific uygulamasını yüklemelisiniz. Kullanıcınızı aldıktan sonra uygulamamızın sağ alt kısmında bulunan ayarlar kısmına tıkladıktan sonra açılan sayfada "Login" kısmına kullanıcı adınızı yazmanız, "Password" kısmına şifrenizi girmeniz gerekiyor. Daha sonra sağ üst köşede bulunan "Done" tuşuna basarak işlemlerinizi sonlandırabilirsiniz.



Karşınıza gelen ekranda eklemiş olduğunuz kişilerin gönderilerini zaman sırasına göre görebilirsiniz. Burada 2 çeşit görünüm mevcut. Bunlar liste modu ve sayfa görünümü. Sağ alt köşede bulunan sayfa ikonuna tıklayarak veya ekrandaki bir gönderiye çift tıklayarak görünümü değiştirebilirsiniz. Altta görünen resimlerden sağda duran sayfa gösteriminde bulunan ekstra bazı özelliklerden de bahsedebiliriz. Bu gönderiye cevap vermek isterseniz "Reply" tuşuna basarak bir gönderi yapabilirsiniz. "Yıldız" işaretinden bu gönderiyi favori gönderiniz yapabilirsiniz. "User Info" kısmında gönderinin kullanıcı bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bu aşamada "Post Tweet" seçeneği ile bir gönderi yapabilir. "Refresh" tuşu ile ekranı güncelleyebilirsiniz. Ve son olarak "List View" ile liste görünümüne dönebilirsiniz. Kullanıdıkça Twitterrific uygulaması size bazı kısa yolları ip ucu olarak verecektir. Bunları da takip ederek uygulamanızı çok daha aktif kullanabilirsiniz. Örneğin Liste görünümünden Sayfa görünümüne ekrana 2 kez tıklayarak da geçebilirsiniz.



Ve gelelim yeni gönderiler yapmaya. Yeni gönderi yapmak için ana ekranın sol alt köşesinde bulunan konuşma balonu işaretine basıyoruz. Bu ekranda karşımıza çıkan beyaz alana mesajımızı yazıyoruz ama çok uzatmıyoruz sadece 140 karakter hakkımız var :) . Ortada bulunan kamera işaretine basarak mesajımıza resim ekleyebiliyoruz. Bir yanında bulunan yuvarlak işarete basarak da o anda bulunduğumuz lokasyon bilgisini ekleyebiliyoruz.


Twitterrific uygulamasını aşağıdaki linki kullanalarak App Store'dan ücretsiz indirebilirsiniz. Eğer uygulama içerisinde reklam görmek istemiyorsanız o zaman 9.99$ ödeyerek reklam içermeyen versiyonu olan Premium Twitterrific'i indirmelisiniz.

Eğer App Store'da Twitter diye aratırsanız benzer başka uygulamalar da bulabilirsiniz. Ayrıca Twitter ve mikro blogging ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki yazılara bir gözatabilirsiniz:
http://raptiye.org/blog/2008/12/28/neden-twitteri-gunlukten-daha-cok-kullaniyorum/
http://www.zimpara.org/twitter-nedir-nasil-kullanilir/
http://webdeneyimleri.donanimhaber.com/twitter/

1 comments:

Adsız dedi ki...

Arkadaslarınızın nerede oldugunu gormek için www.tamnerede.com 'u kullanabilirsiniz. iPhone'da harita ile çok güzel bir şekilde arkadaslarınızın konumlarını görebiliyorsunuz...

t