25 Nisan 2009 Cumartesi

App Store Uygulamaları ve Ücretlendirme

iPhone'un (ve iPod Touch'ın) uygulama pazarı olan App Store, resmen devreye gireli yaklaşık 9 ay oldu ve geçen gün App Store'dan indirilen toplam uygulama sayısı 1 milyara ulaştı. Şu an App Store'da, 13 milyon iPhone ve 17 milyon iPod Touch kullanıcısı tarafından sürekli indirilen 35.000 civarında uygulama bulunuyor.



Şu an için 35.000 olan ve sürekli artan bu uygulamaların dörtte üçünü ise ücretsiz (Free) uygulamalar oluşturuyor. İşte bu ücretsiz ifadesi, yıllardır klasik cep telefonlarını kullanmış ve sadece bağlı bulunduğu operatörle muhatap olmaya alışmış kullanıcıların kafasını karıştırıyor. Bir de Turkcell gibi App Store üzerinden uygulama dağıtmaya başlayan operatörler işin içine girince, bir uygulama indirirken ve kullanırken ne ücretli, ne değil ve kime ne ödeyeceğimiz karmaşaya yol açıyor.

İşte bu yüzden bu yazıda bazı kavramları açıklayayım istedim. Eğer iPhone kullanıyorsanız artık Apple ve bağlı bulunduğunuz operatör olmak üzere iki muhatabınız var demektir. Ayrıca bu iki muhatap cihazın satışı sonrasındaki ücretlendirme konularında tamamen bağımsız hareket eder ve faturalama mekanizmaları tamamen ayrıdır. İsterseniz bu noktayı adım adım biraz daha detaylandıralım:

1) Uygulamanın Ücretlendirilmesi.

App Store'dan ücretli (Paid) bir uygulama indireceğimiz zaman bunun bedelini, Apple ID alırken verdiğimiz kredi kartı üzerinden, sadece Apple tahsil eder. Bu tahsilatın GSM operatörünüz ile hiç bir ilgisi olmaz, hatta haberi bile olmaz. App Store'da üzerinde ücretsiz (Free) yazan bir uygulama indirdiğimiz de ise Apple da doğal olarak kredi kartımızdan herhangi bir bedel düşmez.



Özetle App Store'daki uygulamaların ücretlendirilmesi konusunda tek muhatabımız Apple'dır.

2) Verinin Ücretlendirilmesi.

Bir önceki maddede uygulama bedellerinin Apple tarafından tahsil edildiğini netleştirdik, peki ya bu uygulamayı indirirken veya kullanırken oluşan veri trafiğinin ücretlendirmesi ne olacak? İşte bu noktada devreye siz giriyorsunuz :) Eğer uygulamayı EDGE üzerinden indirirsek bağlı bulunduğumuz GSM operatörümüzün data (veri) tarifesi üzerinden ücretlendiririz. Örneğin eğer 3GB.'lık bir data tarifemiz varsa, uygulamayı EDGE üzerinden indirmek muhtemelen bize ekstra bir fatura çıkarmayacaktır limiti aşmadığımız sürece. Fakat eğer herhangi bir data tarifemiz yoksa uygulamanın büyüklüğüne göre güzel bir faturayla karşılaşmamız muhtemel :)



Bu yüzden çoğu kullanıcı, App Store'dan uygulamaları Wi-Fi üzerinden indirmeyi tercih eder. Wi-Fi üzerinden indirdiğimizde de devreye bu sefer, (Örneğin evdeysek) ADSL servis sağlayıcımız devreye girer. Fakat ADSL veri limitleri şu an için çok daha yüksek ve daha ucuz olduğu için Wi-Fi'dan veri transferleri bizi pek üzmez.

Ayrıca yukarıdaki söylediğimiz herşey internet bağlantısına ihtiyaç duyan uygulamaları kullanırken oluşan veri trafiği için de geçerlidir. Uygulamayı kullanırken internete nasıl bağlandıysak (EDGE veya Wi-Fi) ücretlendirme ona göre olur.

Özetle uygulamaları indirirken veya kullanırken oluşan veri trafiğinin ücretlendirilmesinin Apple ile hiç bir ilgisi yoktur. Kullandığımız bağlantıya göre GSM operatörleri veya İnternet Servis Sağlayıcımız muhatabımızdır.

3) Servisin Ücretlendirilmesi.

Özellikle Turkcell'in son zamanlarda bazı servislerini App Store uygulaması olarak yayınlamasından sonra karşılaştığımız bu tip durumlarda, yukarıda saydığımız maddeler dışında bir de servisin ücretlendirilmesi durumu vardır. Bu tip durumda genelde operatörler uygulamayı App Store'da ücretsiz yayınlar, fakat kullanımından ayrıca ücret alır. Uygulamanın indirilmesi konusundaki ücretlendirmede ise yine ikinci maddedeki kurallar geçerli olur.


Bir tek bazı durumlarda operatörler, servis ücreti aldığı uygulamanın EDGE üzerinden oluşturacağı veri trafiğini ücretsiz yapar. Zaten iPhone uygulaması olarak yararlandığım bir servise para ödüyorsam, bu servisin EDGE üzeriden yarattığı veri trafiğine ayrıca ücret ödemek istemem. Örneğin eğer Turkcell Süper Lig uygulamasındaki gol videolarının EDGE üzerinden yarattığı trafik ayrıca ücretlendiriliyor olsaydı (ki ücretlendirilmiyor), hem Goller Cepte servisine hem de videoların yarattığı veri trafiğine para ödüyor olurduk. Hele bir de abone olduğumuz takımın maçlarında bir sürü gol olduğunu düşünün :)

Sonuç olarak eğer EDGE üzerinden internete bağlantı için güzel bir data paketiniz/tarifeniz yok ise ne uygulamayı indirirken ne de kullanırken EDGE bağlantısını tercih etmeyin, sadece Wi-Fi bağlantısını kullanın. Sonradan "Ben ücretsiz diye bir uygulama indirdim, sonra yüklü bir fatura ile karşılaştım" demeyin.

Not: EDGE konusunda detaylı bilgi almak isteyenler daha evvel paylaştığımız iPhone ve EDGE Sorunları başlıklı yazımıza bir göz atabilirler.

3 comments:

Unknown dedi ki...

SELAM
YAZINIZDAKI KONULAR KAFAMA TAKILAN KONULARDI COK SAGOLUN..

BİR SUM VAR EXCEL VE WORD U NASI SYC. EDEBILIRIZ. BUNUN IMKANI VARMI VARSA HANGI PRPGRAM

TESEKKURLER

Adsız dedi ki...

Bilgilendirme açıklayacı ve güzel hazırlanmıl.Tşkler.

neon dedi ki...

konu için teşekkürler..

t