19 Nisan 2009 Pazar

iEmoticons ile Emojili Mesajlar Gönderin

Japonların emoticon veya emoji, ülkemizdeki MSN kullanıcılarının smiley diye adlandırdıkları küçük resimlerden oluşan mesaj ikonlarını sanırım bilmeyen yoktur. Bildiğim kadarı ile Japonlar, emoji'siz mesajlaşamazlar:) Hatta sırf bu yüzden iPhone'un Japon pazarına girişi gecikmişti, iPhone emojileri başta desteklemediği için.

iPhone'da başlarda sadece Japonlar için olan bu emoji özelliği, jailbreakli cihazlarda yapılan ufak bir kurulumla uzun zamandır herkese açıktı. Fakat bugün, daha evvel tanıttığımız Adam Asmaca oyununun geliştiricisinden öğrendim ki, iEmoticons gibi App Store'dan yükleyebileceğimiz bazı uygulamalar ile de bu özellikten orijinal iPhone sahipleri de yararlanabiliyormuş.



Dolayısıyla iPhone'umuzda Emoji Klavyeyi aktife etmek için de aşağıdaki adımları izliyoruz:

1) Öncelikle App Store'da 0.99$'a satılan iEmoticons isimli uygulamayı cihazımıza kuruyoruz. Ardından da uygulamayı çalıştırıp ana menüde, sağ üstte çıkan "i" seçeneğine bir kere tıklıyoruz, yeni bir ekran açılıyor ve emojiler cihazımızda aktif oluyor. Uygulamayı artık kapatabiliriz, bu işlemi sadece bir sefer yapmak yeterli oluyor.

2) Şimdi de bu emojilerin klavyede çıkmasını sağlamalıyız. Bunun için de Ayarlar (Settings) -> Genel (General) -> Uluslararası (International) -> Klavyeler (Keyboards) menüsünden Japonya seçeneğine tıklayıp aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Emoji simgeleri'ni aktif hale getiriyoruz.



Not: Eğer sağ üstteki ekran görüntüsünde yer alan menüde, Emoji simgeleri seçeneği çıkmaz ise bilin ki iEmoticons uygulamasında "i" seçeneğine tıklamamışsınızdır. 1 numaralı adımdan işlemi tekrar edin.

3) Artık klavyenin çıktığı herhangi bir uygulamayı (SMS, Mail, vs.) açıp Emoji'leri kullanmaya başlayabiliriz. Fakat Emoji'ler klavyede hemen görünür durumda değildir. Bunun alttaki ekran görüntüsü olduğu gibi için klavyenin sol alt köşesindeki dünya şeklindeki ikona tıklamamız gerekiyor. Harflerin bulunduğu klasik klavye moduna dönmek için de yine aynı ikona tıklıyoruz.



Bu dünya şeklindeki seçeneğin hemen yanındaki saat şeklindeki seçenekde de en son kullandığımız emojiler yer alıyor. Böylelikle en sık kullandığımız emojileri, 460 tanesinin arasından aramak zorunda kalmıyoruz her seferinde. Emojiler klavyenin altında hemen farkedeceğiniz şekilde gruplanmış durumda, her bir bir gruptaki emojiler birden fazla sayfadan oluşuyor. Diğer sayfalara geçmek için de sayfaları kaydırıyoruz sola doğru.

Buraya kadar anlattıklarımı okuduktan sonra eminimki aklınızdan "İçinde emojilerin bulunduğu mesajı alan iPhone kullanıcılarda da aynı ayarların yapılmış olması gerekiyor mu?" sorusu geçmiştir. Çünkü bende de geçti ilk kurduğumda :) Fakat hemen bir test yapıp, 2.2.1 versiyonlu ama Emoji'lerin aktif olmadığı başka bir iPhone'a mesaj atıp kontrol ettim ve sağ üstteki ekran görüntüsündeki gibi düzgünce Emojilerin çıktığını gördüm.

Bu arada maalesef Emojileri kullanabilmek (hem alan, hem de gönderen) için cihazımızın versiyonunun en az 2.2 olması gerekiyor. Zaten değilse iEmoticons uygulamasını kuramıyoruz.

Not: Her bir emoji simgesi aslında 8 karakterlik bir HTML kodu. Dolayısıyla SMS'te 1 emoji simgesi 8 karakterlik yer kaplıyor.

Eğer siz de arkadaşlarınızı şaşırtmak isterseniz aşağıdaki linki bulunan iEmoticons'u App Store'dan 0.99$'a yükleyebilirsiniz. Ayrıca bu linkte iEmoticons'un kurulumunun adım adım anlatılıdığı ingilizce bir doküman da mevcut.

Not: App Store'da Emojileri aktif hale getirmek için ücretsiz bir uygulama bulamadım. Tam aksine daha pahalı uygulamalar vardı. Ücretsizini bulursanız lütfen paylaşın.

7 comments:

Adsız dedi ki...

iemoji diye bir program vardı.bedavydı şimdi 1.99 olmuş.ben hergün appshoper sitesini takip ediyorum.bedavaya düşmüş uygulamaları buluyorum işime yarayanları indiriyorum.çoğu paralı programları ya indirimli yükledim ya da bedavaya hepinize tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

peki iphone dan iphone a degilde baska bir cep telefonuna gonderdigimizde gozukuyprlar mi? Bir diger sorum da her bir emoji kac msg karakteri sayiliyor?

Unknown dedi ki...

Ya bu cok guzel bir ozellik ama sadece Emoji destekleyen seylerde gozukuyor. Internete bi yere yazinca yada bi telefona yollayinca gozukmuyor Turkiye'de. Ben jailbreak versiyonunu yuklemistim ama baktim hic kullanamiyorum sildim.

Mustafa Tan dedi ki...

Emoji karakterleri aslında özel olarak yorumlanıp gösterilen hmtl kodları. Dolayısıyla her cihazda çalışmayabilir.

Her bir emoji simgesinin emoji karşılığı da yaklaşık 8 karakter. Yani SMS'te 8 karaktertlik yer kaplıyordur tahminimce.

berkay dedi ki...

kiz arkadasimda da iphone olunca nefis oldu :) kusursuz calisiyor. baska telefona gondermeyi denemedim ama cok da sorun degil

tsk

dadalar dedi ki...

Çok yararlı bi haber, teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

süper bişeymiş

t