12 Nisan 2009 Pazar

iPhone'da FriendFeed ile Arkadaş Takibi

Geçtiğimiz ay Cem'in bahsettiği iPhone'da Twitter Kullanımı ile ilgili yazıdan sonra ben de, son 2-3 aydır çok sık kullandığım FriendFeed'den biraz bahsetmek istiyorum. FriendFeed de aslında Facebook sayesinde hepimizin artık aşina olduğu Sosyal Ağ (Social Network) kavramının bir parçası. Ben aslında bu tip sosyal ağlarda takılmaktan çok zevk alan biri değilim. Uzun süredir birer Facebook ve Twitter hesabım olmasına rağmen aktif olarak kullanmıyorum.

Yıllardır aktif olarak sadece Google RSS Reader kullanıyordum. Google RSS Reader'daki tek sosyal ağ etkileşimi de, beğendiğim yazıları diğer Google RSS Reader kullanıcıları ile paylaşabildiğim "Share Item" özelliği idi. Fakat herkes RSS Okuyucu olarak Google kullanmadığı için farklı araçlar kullanan arkadaşlarımın paylaşımlarından mahrum kalıyordum. Daha sonra farklı farklı sitelerdeki, ortamlardak RSS beslemelerinin (feed) tek bir noktada toplanabildiği ve paylaşılabildiği FriendFeed'le tanışınca hemen müptelası oldum.



FriendFeed kabaca şu şekilde çalışıyor: Siteye üye olduğumuzda öncelikle varsa blogumuzun, sitemizin, vs. RSS Feed'lerini ya da Twitter, YouTube, Last.fm, vs. hesaplarımızı tanıtıyoruz. Böylelikle herhangi bir yazı yazdığımızda, ya da YouTube'da, Last.fm'de bir video'yu beğendiğimizde FriendFeed bu gelişmeleri otomatik olarak bize üye olan (Subscribed To Me) arkadaşlarımıza duyuruyor. Tabii kendi feed'lerinizi bu şekilde paylaşmak zorunda değiliz, hesabımızı private (bize özel) yaparak ya da hiç bir feed eklemeyerek sadece üye olduğumuz kişilerin paylaşımlarını takip etmek için de kullanabiliyoruz.



Ben iPhone'umda FF (FriendFeed) için bir uygulama kullanmıyorum. Bunun yerine Safari için optimize edilmiş http://friendfeed.com/iphone adresindeki web sitesini kullanıyorum. iPhone'umdan çok fazla yazı yazmayı sevmediğim için FF'in web arayüzü benim işimi görüyor. Kaldı ki bu arayüzü kullanarak yorum da (comment) yazabiliyorum.



Ayrıca FF'in iPhone web arayüzü, bilgisayarımızdaki tarayıcıdan girdiğimiz arayüz kadar yetenekli. Örneğin iPhone arayüzünde de, FF odalarındaki yazılara ayrıca göz atabiliyoruz. Fakat buna rağmen "Ben Safari kullanmak istemiyorum, illa da App Store'dan bir uygulama indireceğim" diyorsanız, bu konuda tek tavsiye edebileceğim aşağıda ekran görüntüleri de bulunan Nambu isimli ücretsiz bir App Store uygulaması.



Nambu'nun diğer bir güzelliği aynı uygulama içerisinden Twitter hesabımızla da entegre olabilmesi. Bu sayede tek bir uygulama ile hem FF hem de, Twitter mesajlarını takip edebiliyoruz. Bu arada Nambu'dan başka güzel FriendFeed uygulamaları var ama çoğu paralı. Ayrıca FriendFeed.com'un kendini yayınladığı bir App Store uygulaması bulunmuyor.

Bir de App Store uygulamaları ile FF'e bağlanırken şifremizi değil, RemotKey ismindeki bir anahtar kelimeyi kullanıyoruz. FF'e üye olduktan sonra https://friendfeed.com/account/api adresinden bu remotekey'i alabiliyoruz.

Gönül isterdi ki ilk defa kullanacaklar için FriendFeed'i daha detaylı anlatabileyim. Fakat maalesef ben ancak iPhone tarafından bahsedebiliyorum. Fakat aşağıdaki linklerde FriendFeed'i çok güzel bir şekilde tanıtan yazılar paylaştım. Bu yazıları kullanarak öncelikle bilgisayarınızdan bir FriendFeed'i bir keşfederseniz, ondan sonra iPhone tecrübesi çok daha keyifli olacaktır.

http://www.devletsah.com/arkadasini-takip-et/
http://aydinbaltaci.net/blogg/?p=341
http://nreklam.com/friendfeed/
http://friendfeed.com/

FriendFeed'i çok sevmemin diğer bir sebebi de şu an kullanıcıların çok nezih insanlardan oluşması. Sitenin paylaşım üzerine kurulu olması nedeniyle hiç tanımadığınız bir kişi hakkında çok kısa sürede fikir edinebiliyorsunuz.

0 comments:

t