1 Nisan 2009 Çarşamba

netTV ile Wi-Fi üzerinden TV İzleyin

iPhone'un geniş ve yetenekli bir ekranı olmasına rağmen, "live streaming" diye tabir edilen, kesintisiz görüntülü yayın gösteren uygulama sayısı çok az. Özellikle de televizyon yayınlarını gösteren. Bunun başlıca sebebi de Appple'ın şu an için, iPhone uygulama geliştiricilerine bu konuda gerekli imkanı sağlamaması. (Şu an için diyorum çünkü Apple'ın geçenlerde duyurduğu ve yaz aylarında resmen yayınlanması beklenen 3.0 versiyonunda "live streaming" ile ilgili gerekli fonksiyonlar yer alacak.)

Fakat yine de bazı firmalar veya bireysel geliştiriciler, hali hazırda kullandığımız 2.x versiyonları için Mobil TV uygulamaları geliştiriyor. İşte bugün App Store'da gezinirken 2.99$'a satılan, netTV isimli bir Mobil TV uygulamasına denk geldim.



netTV aslında, internet üzerinden düşük görüntü kalitesinde TV yayını yapan kanalların yayınlarını gösteren gayet basit ama kullanışlı bir uygulama. Dolayısıyla tüm yerel kanallar yok, dünyadan ve ülkemizden sadece internetten yayını olan kanallar var. Ayrıca yayınlar sadece Wi-Fi üzerinden izlenebiliyor, EDGE/3G bağlantısı üzerinden çalışmıyor. Fakat uygulama direk internete bağlandığı için, daha evvel tanıttığımız OrbLive uygulamasında olduğu gibi bilgisayarımıza bir uygulama kurmamıza gerek olmuyor.



Yukarıdaki geçen yerel kanalların hemen hepsi çalışıyor. Fakat Türkiye-İspanya maçı sırasında ATV kanalı çok zor yüklendi yoğunluktan dolayı, sık sık da takılmalar yaşadı. Muhtemelen bir çok kullanıcı internet üzerinden ATV'yi izliyordu o sırada.



Evimde 2MBit'lik ADSL internet bağlantısı olduğu için tüm kanalları gayet sağlıklı bir şekilde izledim. Özellike HaberTürk, Show, NTV gibi popüler kanallar gayet net izleniyor.



Tabii ki her kanalın yayın kalitesi aynı değil ve görüntüler 10 saniye kadar gecikmeli geliyor iPhone'a.



Uygulama fiyatına göre bence gayet başarılı fakat muhtemelen de yayıncı kuruluşlar ile anlaşılarak hazırlanan bir uygulama olmadığı için tüm kanalların sürekli izlenebilir durumda kalacağının garantisi yok. Zaten uygulamayı geliştiren iTunes'taki açıklama kısmına bu durumu açıkça belirtmiş. Ayrıca uygulama sahibinin bir web sitesi yok, sadece bir blog adresi mevcut.

Eğer"Sadece Wi-Fi'dan olsa, iki sonra yayınların kesilme ihtimali de olsa ben şansımı denemek istiyorum" diyorsanız, 2.99$'a satın alabileceğiniz netTV uygulamasın App Store linkini aşağıda paylaştım.

11 comments:

Adsız dedi ki...

cok fazla buffer .. 4 mb'lik bağlantıyla bile çok yavaş.. ayrıca cozunurluk kotu.. ama yine de is gorur

Erhan dedi ki...

Ben indirdim, cok guzel bir uygulama. Artik isyerinde oglen yemegi arasinda TV seyrediyorum. Harika bir olay...

Adsız dedi ki...

2.2 olan cihazima yukleyemedim. 2.1 software update gibi bir uyari ile karsilasiyorum.

aritmetiktahmin dedi ki...

mustafa bey yine en iyiyi takip ediyorsunuz. yalniz ilk defa sitenizdeki yorumlardan once kesfetmemin hazzını yaşıyorum ama siz yinede 1 numarasınız :) bu arada program hakkında soyleyebilecegim tek sey "2,99$ a alabileceginiz en iyi uygulama"

Mustafa Tan dedi ki...

@kuzah

Teşekkürler güzel düşünceleriniz için. Zaten amacım uygulamaları herkesten önce tanıtmaktan ziyade edindiğim tecrübeyi en iyi şekilde paylaşmak.

Adsız dedi ki...

almanya store da ne yazik ki yok bu uygulama...kötü oldu umarim ileride gelir

Adsız dedi ki...

iphone 2g ile uyumlu değil galiba itunes uyarı verdi, 3g ye yükledim çok şaşırdım, bence başarılı bir program

feet dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Benim iphone um 3G ve 2.1 ama not compatible with this iphone uyarisi aliyorum. Yuklemek icin ne yapabilirim acaba?
Canan

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Bu hatanın nedeni cihazınızın yazılımının, uygulamanın beklediğinden daha düşük olması. Cihazınızı update ederek sorunu giderebilirsiniz. Bu linkte hatayla ilgili detaylı bilgi mevcut.

Adsız dedi ki...

ya bunun için 3 dolar verilirmi kırığını indiririm daha ii :D

t