15 Nisan 2009 Çarşamba

Skype Jailbreakli Cihazlarda Çalışmayacak mı?

Geçtiğimiz haftalarda App Store'da yerine alan ve bizim de tanıttığımız Skype uygulamasını hatırlarsınız. Wi-Fi üzerinden, aboneleri arasında ücretsiz sesli ve yazılı görüşme imkanı sunan Skype, App Store'a düştüğü ilk iki günde yaklaşık 1 milyon, bir hafta içerisinde de toplam 2 milyon iPhone kullanıcısı tarafından indirilmişti.

Skype'ı bu kadar popüler yapan elbette ki ücretsiz VOIP (internet üzerinden sesli görüşme) özelliği. iPhone yüksek bağlantı hızlarında gayet tatmin edici bir sesli görüşme imkanı sunan Skype, Telekom Operatörleri için bir tehdit gibi gözüküyor. Apple da bu yüzden, Skype gibi internet üzerinden sesli mesajlaşma imkanı sunan yazılımların EDGE/3G bağlantısı üzerinden çalışmasına izin vermiyor. Dolayısıyla Skype iPhone üzerinde sadece Wi-Fi üzerinden görüşme yaptırıyor.

Fakat bu yasak jailbreak'li cihazlarda işlemiyor ve Skype, EDGE/3G internet erişimi üzerinden de VOIP yapabilir hale getirilebiliyor. Yurt dışındaki çoğu operatör, kontratlı iPhone paketlerinde yüksek hızlarda (3G) sınırsız internet erişimi verdiği için de, Skype'ı büyük bir tehdit olarak görmekte. Hatta bu yüzden Almanya'nın büyük operatörlerinden biri olan T-Mobile, geçenlerde kendi şebekesi üzerinde Skype ile yapılan görüşmeleri engelleyebileceğini açıkladı.

Skype da, Apple gibi GSM operatörleri ile arasını çok açmak istemiyor olacak ki geçen gün çıkardığı bir güncelleme (1.0.2) ile jailbreakli cihazda çalıştığını algılayıp aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi bir uyarı mesajı çıkarmaya başlamış.


Açıkçası ben de bir jailbreakli cihazla epey bir deneme yaptım yukarıdaki uyarı mesajını almak için. Ama bir türlü başaramadım :) Fakat bir çok kişi daha benzer uyarı mesajını almış ve de uygulama sorunsuz çalışmaya devam ediyormuş. Sanırım Skype, kullanıcılara şimdilik sadece mesaj veriyor ve muhtemelen de 3.0'ı bekliyor engelleme için. Çünkü 3.0 versiyonu ile birlikte gelecek olan "push notification" özelliği ile Skype kullanımı çok daha yaygınlaşacak. Bu da operatörleri çok daha fazla rahatsız edecek, eğer çok sayıda kullanıcı cihazını jailbreak edip 3G üzerinden ücretsiz sesli görüşme yapmaya başlarsa.

Normalde iPhone uygulamaları geliştirenler, iPhone'un jailbreakli olup olmamasıyla ilgilenmez, sadece ne kadar çok kullanıcıya ulaştıkları ile ilgilenirler. Eğer Skype gerçekten kendini jailbreakli cihazlarda yasaklarsa, bu ilk ve çok ilginç olacak. Bekleyip göreceğiz :)

6 comments:

Burak Dağ dedi ki...

Bende Jailbreakli iphoneda 2.2.1 de sorunsuz çalışıyor.

Mustafa Tan dedi ki...

@burak uyarı mesajı çıktı mı? Bir de Skype'ın yeni versiyonu yüklü edğil mi?

Adsız dedi ki...

Evet once mesaj cikiyor sonra arama yaparken program kapaniyor:) Ama benim ogrenmek istedigim fring uygulamasinda skype accountumuzu kullanabiliyoruz zaten, o programdan bir farki var mi bu skype programinin?

Mustafa Tan dedi ki...

Uygulamanın kapanmasının sebebi Cydia'dan yüklenmiş bazı programlamlarla çakışması. Çakışan programların listesi ise:
Intelliscreen
mAdvLock
MCallShow
mCoolPhone
MobileHook
MobileLok/iLog
Rock Extensions

Bir çözüm bu uygulamaları kaldırmak diğer bir çözüm de denemedim ama söyleninlere göre Skypefix uygulamasını kurmak Cydia'dan.

Fring ise Skype'ın resmi uygulaması değil aralarındaki tek fark bu :)

Adsız dedi ki...

Tesekkurler program listesi icin ama bende o bahsedilen programlar yok.
benimkiler soyle:

swirlymms
qik
tunewiki
winterboard
cycorder

bunlardan biriyle cakisiyor olmasi lazim.

Burak Dağ dedi ki...

yok çıkmadı ben şuan bu 1.0.2(1.0.0.77) versyonu kullanıyorum ve sorunsuz çalıştı!

t