20 Mayıs 2009 Çarşamba

iPhone iPuçları - I

iPhone ile ilgili tecrübelerimizi paylaştığımız blogumuzu takip edenler arasında çok eski kullanıcılar olduğu kadar yeni iPhone kullanıcıları da bulunuyor. Dolayısıyla artık bize önemsiz veya basit gelen noktalar yeni kullanıcılar çok önemli olabiliyor. Özellikle de uygulama tanıtımı haricindeki ipuçları, rehber tarzındaki yazılar yeni iPhone kullanıcıları için çok faydalı oluyor.

Biz de yeni iPhone sahibi olanlar için pratik bazı bilgileri "iPhone iPuçları" yazı dizisi altında toplayalım dedik. Aslında cihazın orijinal kutusundan bu linkte de yer alan türkçe bir kullanma kılavuzu çıkıyor. Fakat milletçe kılavuz okumayı pek sevmediğimiz ve pek vaktimiz olmadığı için detaylı okuyamıyoruz :)

Aşağıdaki iPuçlarını şu an için en güncel versiyon olan 2.2.1'i baz alarak hazırladık. Apple her yeni versiyonda yeni bir özellik kattığından, eğer en güncel versiyonu kullanmıyorsanız ipuçlarında anlatılan bazı özellikleri kullanamayabilirsiniz.

* İlk Bakışta iPhone
iPhone'un yazılımına yani işletim sistemine hemen hakim olmamız gerekmiyor belki ama her iPhone kullanıcısının cihazın donanımsal özelliklerini bilmesinde ve tanımasında fayda var.

Yoksa cihazı sessiz moda almak için yanda bir düğmesi olduğunu, ya da ses gelmiyor diye şikayet ettiğiniz cihazın altındaki ikinci ses yuvasının aslında mikrofon olduğunu aylar sonra başkalarından duyabilirsiniz :)

* Kontak Bilgilerinin SIM Kart'tan iPhone'a (Rehber'e) Aktarılması
Eğer iPhone'dan önceki cihazınızda rehber olarak SIM kartını kullanıyorsanız, SIM kartınızı iPhone'a taktıktan sonra Ayarlar -> Mail, Kişiler, Takvimler menüsünün en altında yer alan SIM'deki Kişileri Aktar seçeneğini kullanarak rehberinizi kolayca iPhone'a aktarabilirsiniz.

Ayrıca rehberdeki kişilerin Ad, Soyad sırasına göre sıralanmasını veya gösterilmesi istiyorsanız aynı menüdeki Kişiler bölümündeki seçenekleri kullanabilirsiniz.

* iPhone Uyku (Kilitli) Modundayken Gelen Çağrıları Reddetme
Yeni kullanıcıların en çok karşılaştıkları sorunlardan biri de cihaz uyku modundayken yani kilitliyken gelen çağrıları meşgule düşürememektir.

Çünkü cihaz uyku modundayken bir çağrı aldığında yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi ekranda sadece "Cevapla" seçeneği çıkar.


Bu durumda iken çağrıyı reddetmek için de cihazın üstündeki Kapatma (Power) düğmesine arka arkaya hızlıca iki defa basmak gerekir. Çünkü bir defa bastığımızda çağrı meşgule düşmez sadece sessize alınmış olur. Kulaklık takılıyken de mikrofon iki saniye basılı tutularak çağrı reddedilebilir.

* iPhone Kulaklığı ve Mikrofonunun Özellikleri
İtiraf etmeliyim ki kulaklık mikronunda bir düğme olduğunu ilk iPhone'umu aldıktan çok sonra farketmiş ve hatta hemen akabinde bu konuyla ilgili bir yazı da paylaşmıştım. Bu yüzden kulaklık mikrofonu ile yapabileceklerimizi burada ayrıca paylaştım:


* iPhone'da Ekran Görüntüsü Alma
Cihazımız üzerinde yüklü uygulamalar ile ilgili bir sorunla karşılaştığımızda ve bu konuda yardım almak istediğimizde, soruna ait ekran görüntüleri (Screenshot) çok önemli bir rol oynar. Bu yüzden Ana Ekran (Home) ve Kapatma (Power) düğmesine birlikte basılarak o an gözüken ekranın görüntüsünün fotoğraf albümüne kaydedilebildiğini bilmek faydalı olabilir.

Home + Power = Screenshot

iPhone ile ilgili yazılar yazdığımızdan ve bol bol ekran görüntüsü kullandığımızdan, bu bizim iPhone'da en sık yaptığımız işlemlerden biridir :)

Aslında daha paylaşacağımız bir sürü ipucu var ama yazının sıkıcı bir hal almaması için bu yazı dizisinin ilkini burada noktalıyoruz. Bu serinin devamı için de iPhone iPuçları - II başlıklı yazımıza gözatabilirsiniz.

Not: Yazıdaki bazı bilgiler ve ekran görüntüleri http://manuals.info.apple.com/tr_TR/iPhone_User_Guide_TR.pdf adresinden alıntıdır.

3 comments:

bycn dedi ki...

Müzik parçası çalarken kulaklığa hızlı bir şekilde 3 kez basınca geri (bir önce ki şarkıya) alıyor.

Adsız dedi ki...

teşekkürler....

Adsız dedi ki...

yalın bir dille hazırlanmış,faydalı bilgiler için emeği geçenlere teşekkürler

t