21 Mayıs 2009 Perşembe

iPhone iPuçları - II

iPhone iPuçları serisinin bu ikinci yazısında biraz da Sanal Klavye ve Safari ile ilgili pratik bilgiler paylaşmakta fayda gördük ve faydalı olacağını düşündüğümüz bazı ipuçlarını aşağıda paylaştık.

* Klavyedeki Büyük Harflerin Aktif Hale Getirilmesi
iPhone klavyesinde aynı bilgisayarımızda olduğu gibi büyük harf yazmamızı sağlayan bir "Shift" (Soldaki Yukarı Ok tuşu) tuşu mevcut. Yukarı Ok tuşuna bir kere tıklayarak ardından tıklayacağımız harfin büyük olaraka basılmasını sağlayabiliyoruz. Her seferinde "Yukarı Ok" tuşuna basmaya gerek kalmadan sürekli büyük harf yazmak için de aynı "Yukarı Ok" tuşuna bu sefer hızlıca iki defa basmak gerekiyor.



Tabii bunun için önce Ayarlar -> Genel -> Klavye menüsü altından Büyük Harf Kilidi'ni (Caps Lock) aktif hale getirmek gerekiyor. Ardından Yukarı Ok tuşunan iki defa bastığımızda maviye dönüşüyor ve sürekli büyük yazabiliyoruz.

Klavye menüsünü hazır açmışken bu ekrandaki diğer önemli ayarlardan da bahsetmekte fayda var. "Otomatik Düzeltme" seçeneği yanlış yazdığımız kelimelerin otomatik düzeltilmesini sağlıyor. Fakat henüz Türkçemizi desteklemediği için kapalı tutmak daha iyi oluyor. Ayrıca "." Kestirmesi seçeneği açıkken klavyedeki Boşluk tuşuna hızlıca iki defa bastığımızda bir nokta ardından boşluk karakteri basılıyor. Böylelikle nokta tuşu için klavyenin sayı moduna geçmemize gerek kalmıyor.

* Kelimelerin Arasına Yeni Harfler Ekleme
iPhone'da yazdığımız bir kelimenin orta kısmındaki bir yere yeni bir harf eklemek veya değiştirmek normalde kolay değildir. Çoğu kullanıcı ilgili yere gelinceye kadar yazdıklarını siler.


Halbuki bir kelimenin üzerinde parmağımızı birkaç saniye basılı tuttuğumuzda yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi büyütüç şeklinde bir ekran açılır ve imleci istediğimiz harfin yanına koyma imkanı sunar. Bu özellik genelde, uzun web sitesi adreslerini yanlış yazdığımızda çok faydalı olmaktadır.

* Safari'de Linkli Sitelerin URL Adreslerini Gösterme
Bir web sayfasındaki diğer web sitelerine linklenmiş adresler açıkça (Örnek: http://www.iphoneturkey.biz) yazılabildiği gibi bir kelimenin linki şeklinde de (Örnek: iPhoneTurkey) yazılabilir. Her şekilde de bu linklere tıklandığında yeni bir site açılır. Fakat bazen bir linke tıklamadan evvel hangi sitenin açılacağını görmek isteyebiliriz.



Bunun için de Safari'deyken herhangi bir linkin üzerinde parmağımızı birkaç saniye basılı tuttuğumuzda yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi gideceğimiz sitenin adı ve adresi gösterilmektedir.

* Bir Web Sitesindeki Resmi iPhone'a Kaydetme
Normalde iPhone'un web sitelerinden dosya indirip kaydetme özelliği yok. Bir tek Safari, dolaştığımız web sitelerinde gördüğümüz resim dosyalarını Fotoğraf Albüm'üne kaydetmeye imkan veriyor.



Bunun için de tek yapmamız gereken Safari'deyken kaydetmek istediğimiz resmin üzerinde parmağımızı birkaç saniye tutmak. Ondan sonra da yapmamız gereken, karşımıza çıkan menüden "Görüntüyü Kaydet" seçeneğine tıklamak.

* Safari'de Sayfanın Başına Hızlıca Erişim
Safari'de çok uzun bir web sayfasına denk geldiğimizde, ekranı kaydırarak sayfanın sonundan en başına geri gitmek epey zahmetli oluyor. Bazen sayfanın uzunluğuna göre 4-5 defa sayfayı yukarı doğru kaydırmak gerekebiliyor.



Halbuki en tepedeki Saat, Operatör Logosu, vs. gibi bilgilerin bulunduğu bara tıkladığımız anda sayfanın en başına ulaşıyoruz hızlıca.

Bu yazının devamına da iPhone iPuçları - III başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Eğer daha önce denk gelmediyseniz iPhone İpuçları - I başlıklı ilk yazımıza da bir gözatabilirsiniz.

6 comments:

SEEUH dedi ki...

tesekkurler

Unknown dedi ki...

Sizde olmasaniz.... Tesekkur ederim.zzz

cagri dedi ki...

tesekkurler

eezd dedi ki...

TÜRKÇE yazmayı da göstericek misiniz.. yoksa ben yazı yazayım mı :) bence çok önemli.. teşekkürler

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar @Egaman,

Türkçe yazmaktan kastınız türkçe klavyenin aktif hale getirilip ç,ş,ğ,ı gibi harflerin kullanılması mıdır?

Adsız dedi ki...

egeman cevapsız bırakmış sorunuzu, ama ben "evet" diyorum ve merakla bekliyorum: ş,ğ,ö,ü gibi harfleri nasıl kullanacağız?

t