26 Mayıs 2009 Salı

iPhone iPuçları - III

iPhone iPuçları serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz :

* Safari'de Çift Tıklayarak Yazıların Okunabilir Büyüklüğe Getirilmesi
iPhone'un web tarayıcısı Safari, çoğu web sitelesini sorunsuzca açabilir. Fakat klasik bilgisayar ekranlarına göre tasarlanan çoğu web sitesindeki yazıları büyütmeden (zoom-in) okuyamayız. Fotoğrafları büyütürken kullandığımız bu yöntem (baş parmak + işaret parmağı) çoğu kez Safari'deki web siteleri için pek pratik değildir.



Örneğin www.iphoneturkey.biz'i iPhone'da ilk açtığımızda yazılar okunabilir büyüklükte değildir, çünkü sayfanın tamamı ekranda gösterilmektedir. Fakat herhangi bir paragrafın üzerine çift tıkladığımızda ekran otomatik olarak büyümekte ve ilgili paragrafa okunabilecek şekilde bir ekrana sığmaktadır. Dolayısıyla siz de herhangi bir sitede okuyamadığınız yazıları iki parmakla ayarlamaya çalışmak yerine "çift tık" yöntemini kullanabilirsiniz.

* Ana Ekran (Home) Tuşuna Çift Tıklama
Hepinizin bildiği gibi eğer cihazımız uyku modundayken (yani tuş kilitli iken) Home tuşuna bir kere basarsak karşımıza "Kilidi Aç" seçeneği çıkar. Fakat aynı durumda Home tuşuna hızlıca iki defa basarsak bu seferde cihaz kitli durumdayken ekranın üst kısmında ufak bir iPod menüsü çıkar. Bu sayede kolayca iPod'umuzla müzik dinlemeye başlayabiliriz.



Cihaz kitli iken çift Home tuşu hareketi ile her zaman iPod açılırken, cihaz kitli değil iken de başka uygulamaların açılmasını sağlayabiliriz. Ayarlar -> Genel -> Ana Ekran Düğmesi menüsü altında bu uygulamanın ne olacağı da ayarlanabilmektedir. Her ne kadar 2.2.1 versiyonu itibari ile çift Home tuş kombinasyonuna atayabileceğiz uygulama sayısı az olsa da 3.0 versiyonu ile birlikte seçenekler artacaktır.

* Çift Parmak Dokunuşu ile Haritanın Küçültülmesi
Her ne kadar iPhone'un dokunmatik ekranı bir çok parmak hareketini destekliyor olsa da aşağıdaki çift parmak dokunuşu sadece Harita (Google Map) uygulamasında kullanılıyor. Bildiğiniz gibi Google Map'te ekrana tek parmağımızla çift tıklama yaptığımızda haritayı büyütüyoruz.


Haritayı küçültmek için de yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi çift parmakla tek tık yapmak gerekiyormuş. Ben de yeni öğrendim :)

* EDGE Verisi Kullanım İstatistikleri
EDGE üzerinden internete bağlanan her iPhone kullanıcısının düzenli olarak bakması gereken ekranlardan biri de Ayarlar -> Kullanım menüsünün en altında yer alan "Hücresel Ağı Verisi" ekranıdır.



Mobil dünyada data paketlerinin aşım ücretleri pahalı olduğu için her ay bu istatistiklerin sıfırlanması ve 3-4 günde bir bu ekrandan Gönderilen ve Alınan veri miktarın toplanması şiddetle tavsiye edilir. Örneğin ben bir ayda 306 + 24,2 =330,2MB'lık EDGE trafiği yapmışım. Fakat 3GB'lık (yani 3000MB.) paketim olduğu için içim rahat. Fakat eğer 100MB.'lık bir paketim olsaydı muhtemelen çok güzel :) bir faturayla karşılaşacaktım. Gerçi iPhone ve EDGE Sorunları başlıklı yazımızda bu konuyu detaylı incelemiştik ama ben yine de paylaşayım istedim.

Bir yazı daha yazıp iPucu serisini sonlandırmayı planlıyorum. Eğer daha evvel okumadıysanız iPhone İpuçları - I ve iPhone İpuçları - II başlıklı linklere tıklayarak önceki yazılarımıza bir gözatabilirsiniz.

Ayrıca uzun zamandır ara verdiğimiz anketlerimize 8 soruluk kısa bir anketle tekrar başladık. En fazla bir dakikanızı alacak bu linkteki anketimize katılırsanız seviniriz.

4 comments:

Adsız dedi ki...

Yani basit ipuclarından basladınız ama yine de takip ediyorum ve 3. ipuçlarında Google Mapsde cift parmak hareletini bilmiyordum. herhalde bundan sonraki ipuçları daha az bilinenleri olacak. Merakla bekliyorum.

Teşekkürler.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

İlk yazının başında da belirttiğim gibi iPuçlarını az veya çok bilinmesinden ziyade yeni başlayanları düşünürekten hazırlıyorum. Eski bir iPhone kullanıcısı iseniz bilmediğiniz bir ipucuna denk gelme ihtimaliniz düşük :)

samsara dedi ki...

Bu kadar yoğun kullandığım bir cihazın özelliklerini şimdilerde sizden öğreniyor olmak büyük cahillik:)))Affetmiyorum kendimi Teşekkür ederim

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Hasan Bey,

İnanın ben de bir çok şeyi yazıları hazırlarken öğreniyorum. Mutlaka birşeyler gözden kaçıyor ne kadar sık kullansak da.

t