16 Mayıs 2009 Cumartesi

iPhone'daki iTunes Uygulaması Neden Çalışmıyor?

Bu aralar bazı okuyucularımızdan sıkça, "Neden iPhone'daki iTunes'u açtığımızda "iTunes Store'a bağlanamıyor. iTunes Store, bu ülkede desteklenmiyor" hata mesajını alıyoruz." şeklinde sorular geliyor. Aslında kullanıcılar böyle bir soru sormakta haklılar, çünkü bilgisayarlarındaki iTunes böyle bir hata vermez iken, iPhone'larındaki iTunes'un hata vermesi kafa karıştırıyor.



Öncelikle bu hata mesajı (sol üstteki) ile Apple ID alırken ülke olarak Türkiye seçen kullanıcılar karşılaşıyorlar. iPhone'daki iTunes Store uygulaması, Apple üzerinden müzik satın almak için kullanıldığından ve Apple'ın da Türkiye'de müzik satışı yapma hakkı bulunmadığından bu uygulama çalışmıyor. Ülke olarak US (United States) seçip Apple ID alanlar ise iTunes Store'u sorunsuzca (sağ üstte) açabiliyorlar.

Tabii bu durumda da akıllara hemen "O zaman neden biz de Apple ID alırken ülke olarak US Store seçmedik?" sorusu geliyor. Bunun cevabı da aslında oldukça basit: Seçebilirdik ama sadece Kredi Kartsız Apple ID alırken. Çünkü Apple, seçtiğimiz Store ülkesiyle, girdiğimiz kredi kartının menşeinin aynı olmasını istiyor. Yani Türkiye'den aldığımız bir kredi kartını US Store ile ilişkilendirimiş bir Apple ID ile kullanamıyoruz. Dolayısıyla Kredi Kartsız bir Apple ID ile iTunes uygulamasını açsak bile şarkıların çoğunluğu paralı olduğu için indiremiyoruz :(


Büyütmek için resmin üzerine tıklayınız.

Fakat yukarıdaki soruya verdiğimiz cevap halen, bilgisayarımızdaki iTunes'un Türkiye'den alınmış bir Apple ID ile neden düzgünce çalıştığını açıklamıyor :) Bunun nedeni de bilgisayarımızdaki iTunes'un, iPhone'umuzdaki iTunes'tan daha farklı bir amaca hizmet ediyor olmasında yatıyor. Bilgisayarımızdaki iTunes, App Store uygulamalarından müziklere, TV dizilerinden sinema filmlerine kadar içerik satın almamıza yarayan, müziklerimizi ve filmlerimizi oynatan çok genel bir uygulama. Yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi US iTunes Store'a tıkladığımızda 10 farklı içerik türünün satıldığı gözüküyor. App Store ise son sırada :) Halbuki TR iTunes Store'da sadece App Store başlığı gözüküyor.



Bilgisayarımızdaki iTunes'un fonksiyonları, iPhone'da ise bir çok farklı uygulamaya (App Store, iTunes, iPod, vs.) dağıtılmış durumda. Dolayısıyla bu özellikler hangi ülkelerde destekleniyorsa, o ülkeye ait Apple ID kullanacılarına aktif oluyor.

Bu vesileyle Apple ID ve bağlı olduğu ülke özelliğinin App Store'a etkisini de tekrardan vurgulayalım. App Store'daki son bir haftada en çok indirilen uygulamaları listeleyen İlk 25 (Top 25) menüsü ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Yani Apple ID'sini Türkiye'den alan bir kullanıcıya sol alttaki gibi bir liste çıkarken, US Store'dan alana da sağ alttaki gibi bir ekran görüntüsü çıkıyor. (Not: Aşağıdaki ekran görüntüleri aynı zamanda farklı Apple ID'ler ile çekilmiştir.)



Sonuç olarak iPhone'unda iTunes uygulaması çalışmayan kullanıcılar çok bir şey kaybetmiyor. Eğer yeni bir Apple ID almadan diğer ülke store'larına göz atmak isterseniz, bilgisayarınızdaki iTunes'un ana ekranının en altında yer alan "My Store" seçeneğini kullanarak store değişimi yapabilirsiniz.



Eğer bu değişikliği yaparken cihazınızın bilgisayarınıza USB kablosu ile takılı ise ve ülke olarak United States seçtiyseniz, iPhone'nuzdaki iTunes uygulamasının çalıştığını göreceksiniz. Tabii aynı şekilde App Store'da değişecek. Tekrar kendi Apple ID'nizi girinceye kadar ya da ülkeyi tekrar Turkey yapıncaya kadar bu şekilde kalacak.

Umarım güzelce açıklayabilmişimdir. Bu konuda kafanıza takılanlar olursa lütfen yazının en altına yorum yazmaktan çekinmeyin.

16 comments:

h4q0 dedi ki...

açıklama için tşkler bir sorum olcak ilk olarak Türkiye olarak seçtiğimizi US a çevirirken kredi kartı isteyecekmi bizden tşk.

Adsız dedi ki...

Dostum öyle bir şansın yok hesabı ilk alırken ülke seçimi yaparsın daha sonra değiştiremessin

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Ülke değiştirmek yerine yeni bir Apple ID almanızı öneririm. Benim iki adet Apple ID'im var. Bir tanesi Türkiye Store'dan alınma ve kredi kartlı. Diğeri US Store'dan alınma ve kredi kartsız. Hangisi lazım olursa onunla giriş yapıyorum. Tabii şu an için bu değişikliği hep bilgisayarımdaki iTunes'tan yapıyorum. Ama 3.0 versiyonu ile iPhone'dan yapılabilecek bu değişiklik.

yaman dedi ki...

teşekkur ederim..

Unknown dedi ki...

mustafa bey açıklamanız için çok teşekkürler fakat u.s.a. id olduğu halde cihazdan itunes e bağlanamıyorum nedeni ne olabilir ?

Adsız dedi ki...

simdi kullandigim kredi kartsiz id min sadece ulke kismini degistirsem olurmu.birde mustafa bey telefondaki ituneste turkce muzikler olacakmi?

Adsız dedi ki...

teşekkürler çok faydalı oldu...

Orhan Bahadir Dogan dedi ki...

mustafa bey merhaba,

iphone 3.0 ile desteklenecek birkac durumdan bahsetmissiniz, benim cihazim 2.2.1 su an ve unlocked. 3.0'a yukseltmek istiyorum ancak yeniden mi kirdirmam gerekecek? kirdirmadan iphone'umu kullanamaz miyim? (hatti turbosim ile kullanmaktayim) yardimlariniz icin tesekkurler. iyi calismalar.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Orhan Bey,

3.0'a geçmenizi tavsiye etmem. Halen sorunlar çıkıyor. Ayrıca her zaman jailbreak garantisi yok çünkü nerdeyse 2 haftada bir yeni versiyon çıkıyor. Ayrıca cihazınızın kaydettirilmesi gerekiyor developer cihazı olarak.

Orhan Bahadir Dogan dedi ki...

Ancak eninde sonunda gecmemiz gerekecek sanirim degil mi? cunku gitgide uygulamalar eski surumleri desteklememeye basliyor. ayrica developer cihazi olarak kayit demissiniz ben bu tur bir kayit bilmiyorum da nasil olduguna dair bilgi alabilecegim bir link var mi acaba? google'dan arattim fakat bulamadim.

saygilar.

Mustafa Tan dedi ki...

Tekrar selamlar Orhan Bey,

Resmen 3.0 çıkmadan App Store'da 2.2.1'i desteklemeyen bir tane bile uygulama bulamazsınız. Siz de zaten 2.2.1 sürümünde olduğunuz için bu konuda bir sıkıntı çekmiyorsunuz diye düşünüyorum.

Cihazınıza 3.0 Beta (şu an Beta 5) yükler ve jailbreak yapabilirseniz developer cihazı olarak kaydına gerek kalmaz. Fakat jailbreak yapılmadan kullanılacak cihazları sertifikası olan bir iphone geliştiricisinin kayıt ettirmesi gerekiyor.

Ben yine de acele etmeyin derim.

MELIH dedi ki...

mustafa bey merhaba,
mail attim ama gormediniz herhalde. iphonu yurtdisindan o2 sim kilitli aldim yakinda turkiyeye gelicem turkiyede kullanmanın en mantıklı yolu nedir? jailbreak yaptırmadım ve yaptırmayı da düsünmüyorum

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

O2 SIM kilitli aldıysanız jailbreak yaptırmaktan başka çareniz yok. Hatta SIM unlock için TurboSIM gibi donanımsal çözümler bile kullanmak zorunda kalabilirsiniz cihazınızın versiyonuna ve baseband'ına göre.

MELIH dedi ki...

Oncelikle yardimlariniz icin tesekkurler. Amazon.comda bir sim kart satılıyor ve sim kilitli telefonlarla bu sim sayesinde her turlu hattı kullanacagımız soylenıyor. Bunun dogrulugu olabilir mi? Link http://www.amazon.co.uk/gp/product/B001F37VM6/ref=s9_subs_gw_s4_p23_t2?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-1&pf_rd_r=058BR79PV03ZAWCKE3C5&pf_rd_t=101&pf_rd_p=467198433&pf_rd_i=468294

serhanbak dedi ki...

slm. öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.benim kişiler listemi kaybetmmek gibi bir sorunum var bilgisyırma format atmıştım yeni formattan sonra ituunes programını yeniden yükledim ve iphonumu senkronizasyon için pc ye bağladım fakat işlem bittiğinde gördüğüm bütün listem gitmiş fotolarım gitmiş free sürüm olan appl. gitmiş şimdi bunları nasıl geri getirebirim bilgisayarın hiç bir yernie yedek yapmamaış yada yapyıda ben mi göremiyorum.yardımcı olursanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

Turkey Store dan birşey indirmede sürekli sorun yaşıyorum. Lütfen bana yardım edin. Aylardır adam akıllı birşey indiremedim:(

Apple ID var fakat indiremiyorum,bekliyor diyor. Bir de çoğunlukla sitede 'may be busy' oluyor,zor erişim sağlıyorum.

Saygılar

t