6 Mayıs 2009 Çarşamba

Mekanist.net ile Yeni Yerler Keşfedin

Özellikle İstanbul gibi büyük metropollerde yaşayanlar, yeni mekanlar keşfetmede daha istekli olurlar. Kullanıcıların yorumlarıyla ve katkılarıyla büyüyen Mekanist.net gibi mekan tavsiye ağları ise bu konuda en büyük yardımcılardır. Daha evvel hiç gitmediğimiz bir restoran hakkında diğer kullanıcıların yorumlarına göz atmak, ya da Google Maps üzerinden konumuna bakmak çok faydalı olabilir.

İşte geçtiğimiz yılın başarılı girişimlerinden biri olan Mekanist.net 'in dün App Store'da yerini alan ücretsiz uygulaması sayesinde, iPhone kullanıcıların Mekanist.net'e erişimi çok daha kolaylaştı. Sitesinde yazdığına göre şu an bünyesinde 13 kategoride toplam 24967 mekan ve bu mekanlar hakkında 3841 yorum bulunduran Mekanist.net, incelediğim kadarı ile İstanbul için gayet zengin bir içerik sunuyor.



Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda bizden öncelikle lokasyon bilgimize erişim için iznimiz isteniyor ki bize en yakın mekanlar listelenebilsin. Lokasyon bilgimiz alınıp sunucudan bize en yakın mekan bilgileri çekildikten sonra da "Kategoriler" menüsü altında listeleniyor.



Her bir kategori altında bize en yakın mekanlar listelenirken, her bir mekana tıkladığımızda ise bu mekan ile ilgili adres, telefon, web sitesi, vs. detaylı bilgiye ulaşabiliyoruz. Ayrıca bu mekan ile ilgili kullanıcıların yaptıkları yorumları da görebiliyoruz ya da kendimiz de yorum ekleyebiliyoruz. "Google Maps'de göster" seçeneği ile de Harita (Maps) uygulaması üzerinden mekanın tam konumunu görebiliyoruz.

Uygulamanın diğer bir güzel yanı da semte veya konuma göre arama yaptırması ve de harita üzerinde daire şeklindeki kapsama alanını kaydırarak bulunduğumuz konumdan başka bir konumdaki mekanları listeletmeye imkan vermesi.



Uygulamada eksikliğini hissetiğim konuların başında ise mekan ekleme özelliğinin olmaması geliyor. Mekanist.net'te bulunmayan bir mekanı hemen yerinde lokasyon özelliğini kullanarak ekleyebilmek isterdim açıkçası. Normalde mekan ekleme sadece www.mekanist.net üzerinden yapılıyor. Bir de yorum eklemeyi uygulama içinden yapabilseymişiz çok daha şık olurmuş.

Ama yine de uygulama başlangıç olarak oldukça başarılı. Eminim ileriki versiyonlarda yetenekleri daha da artacaktır. Mekanist.net uygulamasını aşağıdaki linki kullanarak App Store'dan ücretsiz indirebilir ve yorum yazabilmek için de www.mekanist.net adresinden kayıt olabilirsiniz.

3 comments:

Unknown dedi ki...

Küçükyalıda oturuyorum taksi durağı hariç verilen bilgilerin hepsi ufak tefek adı sanı duyulmamış yerler. Örneğin restaurant baktığımda gaziantep baklavacısını söylüyor. Halbuki 200 mt ilerimde 10dan fazla balık restaurantı var. Ama bedava olması yüklenmesi için yeterli :)

Mustafa Tan dedi ki...

@euzulu Kesinlikle haklısınız. Zaten bu tip sosyal ağlardaki veriler sizin gibi kullanıcıların katkılarıyla büyür. Bahsettiğiniz eksik mekanları www.mekanist.net adresinde giriş yaparak diğer kullanıcıların da faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Ali Riza Esin dedi ki...

Bu programın ve arkasında çalışan web sitesinin gelişmesi için kullanıcı katkısı gerekiyor. Ben kendi adıma birkaç Entry girdim örneğin. Böylesine kapsamlı bir işe girdi sağlamak için para yetiştirmeniz mümkün değil, gönüllü katkısı gerekiyor. İçerik için para isteyenleri ve dar bir kadroyla içerik eklemeye çalışanları biliyoruz; kimileri artık yok, kimileri de yok olmaya mahkum. Bu açıdan bence yerinde bir iş planıyla yola çıkılmış, büyüme ve daha doyurucu içerik sunma potansiyeli yüksek. Desteklenmeli ki aranan daha çok yer sisteme girsin ve bundan hepimiz karlı çıkalım. Mekanist.net sistemine, bunu iPhone'a taşıyanlara ve bu yazıyla dikkatimize sunanlara teşekkür ediyorum. Faydalı bir eser.

t