6 Mayıs 2009 Çarşamba

Pano ile Kolayca Panoramik Resimler Çekin

Bilmem daha evvel hiç duydunuz mu, bir mekanın veya manzarının geniş açılı görüntüsüne panorama deniliyor. Panoramik resimler de genelde, tek bir kareye sığmayan bir odanın tamamını tek bir resimde göstermek veya çok geniş bir açıya sahip bir manzarayı tek bir kareye sığdırmak için kullanılıyor. Profesyoneller, 180 veya 360 derece açılı panoramik resimler elde etmek için genelde özel fotoğraf makinaları kullanırken, amatörler de çektikleri resimleri bilgisayarda birleştirme yöntemini kullanıyor.

iPhone'da ise bu işlemi, Pano ismindeki çok basit bir uygulama yardımıyla kolayca yapabiliyoruz. Pano, bizim normalde ayrı ayrı çekip daha sonra bilgisayarda çeşitli programlar yardımıyla birleştirdiğimiz resimleri, çekerken birleştirerek bir seferde yapmamızı sağlıyor.



Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda karşımıza, klasik foto uygulamasının arayüzüne benzer bir ekran çıkıyor. İlk olarak fotoğrafları yatay (landscape) olarak mı yoksa dikey (portrait) olarak mı çekeceğimize karar veriyoruz. Ben genelde manzara ve kapalı mekan (eğer tavanda çekilecek birşey yoksa) çekimlerinde yatay modu tercih ediyorum. Çünkü böylece daha az sayıda çekim yapıyorum. Dikey mod ise sanırım genelde yüksek binaların bulunduğu çekimlerde daha verimli oluyordur. Yatay (landscape) moda geçmek için de önce sol alt köşedeki çark şeklindeki seçeneğe tıklayıp ardından da "Switch to landscape mode" a tıklayıp kullanıyoruz.



Yatay moda geçtikten sonra çekmek istediğimiz manzaranın en sol karesinden başlayarak çekime başlıyoruz. Her çekimden sonra karşımıza onay ekranı çıkıyor. Çektiğimiz resim hoşumuza giderse "Use Photo" seçeneğini, gitmez ise tekrar çekmek için "Retake" seçeneğini kullanıyoruz.



Ardından da diğer kareyi çekmek için açıyı biraz sağa kaydırıyoruz. Fakat burada en büyük sorun doğru açıyı yakalamak. İşte bu noktada Pano'nun çok başarılı bir özelliği devreye giriyor ve ekranın sol tarafına referans olması için bir önce çektiğimiz resmin sağ kısmını getiriyor silüet olarak. Bu sayede arada boşluk bırakmadan diğer parçayı çekebiliyoruz. Ayrıca elimizin titremesi nedeniyle (Örneğin üstteki foto) silüetteki görüntü ile çekmekte olduğumuz görüntünün tam olarak üst üstüne gelmemesi sorun olmuyor. Pano bu iki görüntüyü daha sonra otomatik olarak düzgünce birleştiriyor.



Bu şekilde manzaramız tamamlanıncaya kadar işlemleri tekrar ediyoruz. 180 derecelik bir açı yatay modda iken maksimum 6 çekimde tamamlanıyor. Fakat Pano, 16'ya kadar çekimi destekliyor. İşlemimiz tamamlandığında ise yine önce çark şeklindeki seçeneğe tıklayıp ardından da "Make my panorama now" seçeneğini kullanarak panoramik resmimizi hazırlatıyoruz. (Merging)



"Start Over" seçeneği ise çektiğimiz tüm resimleri iptal edip tekrar baştan başlamamıza, "Resume shooting" ise kaldığımız yerden devam etmemize yarıyor. Panoramik resmimiz hazırlandığında ise otomatik olarak Foto Albümüne kaydediliyor.



Bu yazıyı yazarken oluşturduğum yukarıdaki panoramik resim toplam 5 çekimden oluşuyor ve 180 derecelik bir açıya sahip. Pano aslında 4-5 ay önce yüklediğim ve çok memnun kaldığım bir uygulama. Arada geçen zamanda da bütün sorunları giderilmiş ve çok iyi bir noktaya gelmiş. Aslında App Store'da panoramik resim hazırlayan başka programlar da var ama benim favorim Pano. Zaten diğer kullanıcılar da çok beğenmiş olacak ki bir çok ödül almış.

Eğer uygulama hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz kendi sitesini, diğer Pano kullanıcılarının çektiği resimleri incelemek için de Flickr'daki grubunu ziyaret edebilirsiniz. Eğer uygulamayı beğendiyseniz de 2.99$'a aşağıdaki linki kullanarak App Store'dan satın alabilirsiniz.

Not: Pano'yu kullanabilmeniz için cihazınızın versiyonu en az 2.2 olmalıdır.

3 comments:

Unknown dedi ki...

Resimi bilgisayarınızda attığınızda çok küçük gösteriyor. Normal pixelden bile küçük bilginize.

Mustafa Tan dedi ki...

@eozulu Oluşturduğunuz örnek bir dosyayı mustafatan75@gmail adresine yollayabilir misiniz. Benim hazırladıklarım gayet büyük oluyor. Bu linkte örnek bir tane mevcut. Öyle olsa uygulamayı indiren binlerce kullanıcının şikayeti olurdu iTunes'ta.

Unknown dedi ki...

musatafa bey mailinize çektiğim resmi attım ama dediğim gibi benim çektiğim resim sizinkine oranla çok küçük. sanırım yatay yada dikey çekim modu ile alakalı birşey.

t