13 Mayıs 2009 Çarşamba

SnapDat ile iletişim bilgilerinizi hızlı ve kolayca paylaşın

SnapDat hızlı bir şekilde iletişim bilgilerinizi paylaşmanıza yarayan bir iPhone uygulaması. Klasik anlamda kartvizitleri çok seven birisi olarak, bu konuda dijital dünyada yapılabileceklerin çeşitliliğinin de farkında olmak gerektiğine inanıyorum. Snapdat tam da bu noktada konumlanmış bir uygulama. Seleflerine göre çok daha başarılı ve çıtayı biraz daha yukarıya taşıyor.



Dijital ortamda kartvizit paylaşmak için pek çok yöntem var. Ancak belki de bunların en pratik olanlarının ilk örneklerinden birisi Dropcard. SMS ile çalışan bu servis kullanışlı ve gayet hızlı. Web sitesinden kartvizit bilgilerinizi girdikten sonra sadece yurt dışında çalışan bir SMS numarasına kartvizitinizin kime gitmesini istiyorsanız o kişinin email adresini gönderiyorsunuz. Gerisini Dropcard hallediyor.

iPhone ile birlikte bu alanda pek çok uygulama görür olduk. iPhone'un özelliklerini kullanarak kartvizit konusuna çözüm getirmeye çalışan uygulamalar pek çok defa incelendi. Burada ve burada bazı detaylı incelemeleri okuyabilirsiniz.

iPhone OS 3.0 ile birlikte Apple'ın da bu alana doğru gidip gitmeyeceğini göreceğiz. Zira Bluetooth'un daha etkin kullanılabilmesi yakın mesafede iki iPhone arasında yapılabileceklerin sayısını ve niteliğini oldukça arttırıyor.

Lafı çok uzatmadan SnapDat adlı uygulamadan bahsedeyim. SnapDat şu ana kadar gördüğüm, kendi alanındaki en başarılı uygulama. Böyle bir uygulamadan bekleyebileceğim hemen hemen her şeyi yapıyor. Neler mi yapıyor? Gelin birlikte inceleyelim...



Uygulama içerisine 40 adet farklı tasarım eklenmiş. Böylece kendi kartvizitinizi yarattıktan sonra 40 tasarım içerisinden en çok beğendiğinizi seçebiliyorsunuz. Tasarımlar elbette mükemmel değil ancak oldukça tatminkar olduğunu söyleyebilirim. Benim beklentilerimin gayet üzerinde kartvizit şablonları eklemiş SnapDat.

İlk baştaki 4 tane tasarımda ise logo ekleneceği düşünülerek resim alanı geniş tutulmuş. Bu alana firmanızın logosunu da koyabilirsiniz, oldukça şık olur... Bu gayet güzel düşünülmüş.

Uygulamadaki bir diğer güzellik de sadece bir kartvizit ile sınırlanmamanız. Farklı durumlar için farklı kartvizitler hazırlayabilirsiniz. Mesela kurumsal bir kartvizitiniz olur ve bazı toplantılarda ve yemeklerde bunu kullanabilirsiniz. Kişisel bir kartvizitiniz olur, içerisinde kişisel email adresiniz, web siteniz vb bilgiler yer alabilir. Bunu arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Dilerseniz iki tane kişisel kartvizit yaratıp birinde telefon numaranızı veya resminizi gizleyebilirsiniz. Tercih sizin, yaratıcılığınıza kalmış =)

Kartvizitleri göndermek güzel, ama birisi size kartvizit gönderdiğinde ne olacak peki? Uygulamanın ayarlarında aktif olarak gelen bir özellik sayesinde size gelen kartvizitleri otomatik olarak iPhone'daki adres defterinize de ekleyebiliyorsunuz. Zaten gönderilen kartvizitlerin ekinde standart bir VCF dosyası olduğu için sizin herhangi bir detayla uğraşmanıza gerek kalmıyor. SnapDat şak diye adres defterinize ekliyor kartviziti...

Kişiselleştirebildiğiniz kadar kişiselleştirin. Dilerseniz Facebook profilinizi, dilerseniz Twitter veya Friendfeed hesaplarınızı da kartvizitinize ekleyebilirsiniz. Adres bilgisi girerseniz Google Maps üzerinden, web sitenizi ya da blog'unuzun adresini girerseniz de Safari üzerinden karşı tarafın bunları görüntülemesine kolaylık sağlarsınız.

Uygulamanın vurucu yönlerinden birisi de lokasyon bilgisini kullanması. Yani siz kartvizitinizi paylaşırken sizin konumunuzu bilen uygulama, daha sonra bu kartviziti nerede aldığınızı veya gönderdiğinizi de harita üzerinde işaretleyebiliyor. Sık seyahat edenler için gerçekten çok çok önemli bir özellik.

Kartviziti gönderirken "iki kelime bir şey söyleyecektim" diyorsanız SnapDat bunu da düşünmüş ve sizin için minik bir not bölümü de eklemiş. Burada söylemem gereken önemli bir konu var, kartvizitleri istediğiniz email adresine gönderebilirsiniz. Ancak karşı tarafın SnapDat hesabı (SnapID) varsa, ki uygulamayı kullanmak isteyen herkesin olması gerekiyor- çok daha kolay ve hızlı paylaşım yapabiliyorsunuz. Ayrıca göndermek istediğiniz notunuz varsa, sadece SnapDat hesabı olan kişilere ulaşıyor notunuz, bunu da unutmamak gerek.



Size gelen kartvizitler arasında dolaşmak isterseniz güzel bir arşiv fonksiyonu da sunuyor SnapDat. "SnapDirectory" adlı bu bölümde o ana kadar elinize ulaşmış kartvizitlere bakabiliyorsunuz.

Ekranı yan çevirirseniz daha geniş ve detaylı olarak da tüm kartvizitleri inceleyebilirsiniz =)


Kartvizit yaratırken minik bir detayın önemini vurgulamak istiyorum. Eğer "Public" bir kartvizit seçerseniz, kartvizitinizi gönderdiğiniz kişiler de sizin kartvizitinizi başkalarına gönderebilirler. Bu özellikle iş dünyası için anlamlı ve faydalı olabilir. Ancak kişisel kartvizitlerinizin elden ele dolaşmasını sitemiyorsanız, bunları "private" olarak işaretlemenizi öneririm.



Uygulamanın kullanımı ile ilgili detaylara çok girmeyeceğim. Eminim biraz kurcalayarak keşfetmek herkes için çok daha keyifli olacaktır. Kullanımda problem yaşarsanız bu yazının altındaki yorum alanını kullanabilirsiniz.



Tüm bu özellikleri barındıran bir uygulama için kaç para vermeye hazırsınız? Size güzel bir haber vereyim, tüm bu özellikler bedava! =) Keyifli kullanımlar dilerim...

0 comments:

t