2 Mayıs 2009 Cumartesi

Underworlds ile iPhone'da Diablo Kalitesinde RPG

RPG (Rol Yapma Oyunları) tarzındaki oyunları sevenler bir dönem çok popüler olan Diablo'yu ve Ultima'yı hatırlayacaklardır. Geçenlerde Underworlds ismindeki iPhone oyunundan Diablo ve Ultima tarzında ve tadında diye bahsedildiğini görünce önce şüpheyle yaklaştım. iPhone'un çok iyi bir oyun konsolu olduğunu bilmeme rağmen bu tür oyunların akıcı ve zevkli bir şekilde oynanacağı konusunda endişelerim oldu hep. Bir de oyunun App Store'da 4.99$'a satılması nedeniyle acaba alsam mı almasam mı diye de bir süre kararsız kaldım.



Fakat oyunu indirip oynamaya başlayınca pişman olmayacağımı hemen anladım. Underworlds, hikayesi, akıcılığı ve zengin içeriği ile bence iPone için geliştirilmiş en başaırılı RPG'lerden biri. Özellikle daha evvel Diablo veya Ultima oynamış ve bu tip oyunların ingilizce terminolojisine alışık olanların çok çabuk uyum sağlayacakları bir RPG.



Underworlds, diğer klasik RPG oyunlarında olduğu gibi öncelike bir karakter ve zorluk derecesi seçim ekranı ile başlıyor. Oyunda ayrıca kılıç, kalkan, zırh, takı, vs. gibi farklı özelliklerde malzemeler bulunuyor ve malzemeleri öldürdüğümüz yaratıklardan elde (loot) edebiliyoruz. Ayrıca bu malzemeleri "Teleport Charm" kullanarak oyunun en başında tanıştığımız satıcıya satabiliyor ya da yeni malzemeler alabiliyoruz.



Oyunda ayrıca, her seviye (level) atladığımızda, karakterimizin özelliklerine göre dağıtabildiğimiz stat ve özel yetenek puanları da mevcut. Her level'da 5 stat, 1 tane de özel yetenek puanı kazanıyoruz.



Ben genelde bu özel yetenek puanını, aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi aynı anda birden fazla yaratığa saldırmaya imkan veren "Berserk" yeteneğinde kullandım. Tabii bu yetenekleri arka arkaya sürekli kullanamıyoruz. Tekrar kullanılabilir olması için bir süre geçmesi gerekiyor.



Karakterimizin yönetilmesi de oldukça kolay yapılmış. Karakterin hareketi için ekrana, savaştırmak için sağ alt köşedeki "Action" seçeneğine, öldürdüğümüz yaratıklardan düşenleri toplamak için de "Loot" seçeneğini kullanıyoruz.



Karakterimizin üstündeki kıyafetlerde bulunan çeşitli özellikler de oyuna epey zenginlik katmış. Ayıca oyundaki otomatik kaydetme (Auto Save) ve manuel kayıt özelliği çok iyi olmuş. İstediğimiz zaman oyunu kapatıp kaldığımız yerden devam edebiliyoruz.



Oyundaki Quest'ler de öyle bıktırıcı zorlukta değil. Sadece başlarda, oyunun mantığını çözünceye kadar bazen takıldığımız oluyor. Özellikle karanlık zindanlardaki gizli kapıları veya anahtarları bulmak için. Eğer bu konuda yardıma ihtiyacınız olursa çekinmeyin :)

Sonuç olarak 47.3 MB.'lık büyüklüğündeki ve 4.99$.'lık Underworlds, gerçekten muhteşem. Oyunun her aşamasında yeni yaratıklar ve yeni zindanlar karşımıza çıkıyor dolayısıyla oyun kendini çok tekrar etmediği için hemen sıkılmıyoruz. Eğer oyun firmaları bu tip oyunlar çıkarmaya devam eder, bir de bunları internet üzerinden birden fazla oyuncuya (multiplayer) karşı oynanabilir hale getirirlerse, iPhone kısa sürede akıllı telefon pazarınının lideri olduğu gibi oyun konsolu piyasasının da lideri olur.

App Store'da şu an Underworlds'un 1.0 sürümü mevcut fakat birçok iyileştirmenin ve yeni özelliğin bulunduğu 1.1 sürümü de çok yakında çıkacakmış. Aşağıdaki linki kullanarak Underworlds'u indirebilirsiniz:

Not: Underworlds şu an için tek kişilik bir oyun, multiplayer özelliği yok ama umarım yaparlar :)

2 comments:

Adsız dedi ki...

Önceden ULtima ve Diablo oynamış biri olarak yorumlrınıza katılıyorum.Oyunu 3 gün aralıklarla oynayarak bitirdim ve gerçekten de çok memnun kaldım.Tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Ben ilk crypt denen yerde takildim.kapilar kilitli ama anahtar bulabilecegim bi yer yok.yardimci olursaniz sevinirim

t