23 Haziran 2009 Salı

3.0 ile Gelen Özellikleri Hangi iPhone Modelleri Destekliyor

Bildiğiniz gibi Apple her yaz yeni bir iPhone modeli çıkarıyor. Dolayısıyla ilk nesil iPhone'un duyurulduğu 2007 yazından itibaren de piyasaya 3 adet iPhone çıkmış oldu. Her yeni bir modelde, bir önceki modelin desteklemediği donanımsal yenilikler olduğu gibi yazılımsal yenilikler de oluyor.

Örneğin 2008 yazında çıkan iPhone 3G'ye donanımsal olarak 3G ve GPS geldi. Bu yaz çıkan iPhone 3GS'e de dijital pusula geldi ve de kamerası, işlemcisi daha da gelişti. Apple ayrıca her yeni model ile birlikte yazılımları da (1.0, 2.0, 3.0,..) güncelliyor. Yeni yazılımlar ile gelen özelliklerin bir çoğundan eski iPhone modellerine sahip kullanıcılar da yararlanıyor. Lakin bazı özellikleri sadece yeni modeller desteklediğinden, eski modellerde çalışmıyor.

Bu farklılıklar, özellikle 3.0 ve iPhone 3G S lansmanından sonra bir çok kullanıcının kafasını karıştırmış olacak ki Apple, hangi modelin 3.0'ın özellikleri desteklediğini hangisinin desteklemediğini gösteren bir sayfa hazırlamış. Biz de bu sayfadaki yazıları dilimiz döndüğünce çevirip sizinle paylaşalım istedik. Özellikle bu aralar iPhone almayı düşünenlerin işine yarayabilir.

iPhone OS 3.0
iPhone iPhone 3G iPhone 3GS
Kes, Kopyala & Yapıştır
Yatay Klavye
Spotlight arama
Ebeveyn kontrolleri
Sallayarak Rastgele Müzik
Ses Kaydı
Birebir (P2P) bağlantı 1 2
MMS3
Stereo Bluetooth
Modem (tethering)4
Video kayıt

Dijital pusula


Sesle Kontrol


Erişebilirlik

Nike + iPod

Notlar:
  1. Birebir bağlantı (Peer-to-peer connectivity) ancak, App Store'dan bu özelliğe destek veren uygulamalar indirilerek kullanılabilir.
  2. İlk nesil iPhone'un bluetooth üzerinden birebir bağlantı desteği yoktur. Sadece Wi-Fi ve EDGE/3G bağlantısı üzerinden birebir bağlantı kurabilir.
  3. MMS her operatör tarafından desteklenmemektedir ve ücretli olabilir. MMS desteği için operatörünüze danışınız.
  4. iPhone'u modem olarak kullanma (tethering) desteği Amerika'da ve diğer bazı ülkelerde bulunmamaktadır. Eğer sorun yaşıyorsanız lütfen operatörünüze danışınız.
Kaynak: http://support.apple.com/kb/HT3630

Dip Not : iPhone 3GS Amerika'da geçenlerde satışa sunuldu, fakat ülkemizde ağustos ayında satışa sunulacak. Ayrıca 3.0 ile ilgili sık sorulan sorulara da bu linkten ulaşabilirsiniz.

18 comments:

Adsız dedi ki...

Merhaba mustafa bey... öncelikle yardımlarınız için teşekkürler. benim merak ettiğim; eskisini verip yenisini farkıyla almak konusunda bilginiz olup olmadığı. eğer durum buysa turkcell'in de buna uyması gerektiği kesin! bir de yeni pil taktırmak yerine onun üzerine biraz daha ekleyip 3gs almak iyi olurdu diye düşünüyorum:)

ASLANBEY dedi ki...

Iphone 3g kullaniyorumtürkce menulu. 3.0 yazilimini yuklersem turkce menu ile kullanabilir miyim? Yardimci olursaniz sevinirim.

Mustafa Tan dedi ki...

Tabii kullanabilirsiniz.

ozgur dedi ki...

Bu sorumu her yere yazıyorum. Pek görünmüyor. Her yere aynı soruyu yazdığım için özür dilerim.
"Ben daha önceden kredi kartlı Apple ID kullanıyordum. Şimdi aynı Apple ID'yi kredi kartsıza dönüştürmek istiyorum. Fakat "None" seçeneğini göremedim.Yardım eder misiniz?"
Şimdiden yardımlarınızı bekliyorum.

Hakan dedi ki...

Merhaba mustafa bey, benim bir sorum olucak. Acaba iphonun imei numarasini degistirmek icin bir yontem bulunuyor mudur? eskiden ziphone ile oldugunu hatirliyorum.

nanisnika dedi ki...

Merhaba Mustafa bey biliyorum çok yoğunsunuz ama bana da yardım edebilirseniz çok sevinirim,belki de aynı sorunla karşılaşanlar vardır.3G iphonuma yeni 3,0 versiyonunu yükledim.Herhangi bir sorunla karşılaşmadım ama şimdi senkronize yaparken "the iphone cannod be synced.An unknown error occurred (13019)" mesajıyla karşılaşıyorum.Telefon rehberini bilgisayara aktaramıyorum.Bu mesaj çıkıyor.İpod u açtığımda "içerik yok" mesajı alıyorum.itunes deki şarkı ve applications ları da iphonuma aktarmak isteyince aynı mesajla karşılaşıyorum.Yardımları
nızı bekliyorum,şimdiden teşekkür
ler.

salamanko dedi ki...

iyi günler benim sorum bu konuyla ilgili değil ama buraya yazmak zorundayım sorumu çünkü benim konum baya eskı bı tarhte açılmış oldugundan dolayı heralde cevap veremedınz cunku uzun zamandır sizi bekliorum..
http://www.iphoneturkey.biz/2008/04/iphone-videorecorder.html linkndekı konuda video recorder jailbreaklımı yoksa normal iphonelardamı calısıo bunu merk etmstım buna cevp verırsnz cok mutlu olcam ayrıetten buraya yazdgm ıcınde ozur dılerm ama uzun zamandır cevap bklıodm :/:/

Mustafa Tan dedi ki...

@salamanko

Video kaydı resmen iPhone 3GS modelinde geldi, bahsettiğiniz yazılım sadece jailbreak'li cihazlarda çalışıyor ve çok başarılı değil (15fps)

salamanko dedi ki...

cok tesekkur ederım

Cem Sadaka dedi ki...

iyi akşamlar,
iphone 3g ye 3.0 sürümünü ekledikten sonra pil ömrününün bir önceki sürüme göre oldukça daha düşük olduğunu farkettim.
bu sorunla başka karşılaşan var mı aceba?
ayarlarda yapılacak değişiklik ile pil ömrünü uzatabiliyor muyuz?
teşekkürler,

ASLANBEY dedi ki...

ekran ayarlarindan işiği kısarak batarya ömrünü uzatabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

iphone 2g de MMS ozelligi mevcut. Cydia da Messaging bolumunden activatemms2g i yuklemeniz yeterli.

Mustafa Tan dedi ki...

@Cem Sadaka

3.0 ile bir çok kişi pilin çok hızlı bitmesinden şikayet ediyor. Eğer mail ayarınız Anında İlet modundaysa onu kapatıp manuel kontrol'e yada 15 dakikada bir kontrole çekiniz.

ozgur dedi ki...

Merhaba Mustafa Bey,
Aşağıdaki linkin ilginizi çekebileceğini düşündüm.iPhone 3.1 ile ilgili.

http://reviews.cnet.com/8301-19512_7-10276646-233.html

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Özgür Bey,

Bizim Apple'da developer olarak kaydımız olduğu için güncel versiyon mailleri ulaşıyor anında.

Ayrıca bilgilendirmeniz için teşekkürler

ozgur dedi ki...

Yüklediniz mi acaba? Eğer varsa :). Yüklediyseniz bize biraz bilgi verebilir misiniz?

Adsız dedi ki...

Merhaba Mustafa Bey;

Avea iphone3.0da mms özelliğini destekliyor mu?

Teşekkürler

Mustafa Tan dedi ki...

Avea, Türkiye'deki resmi iPhone satıcıları arasında bulunmadığı için desteklemiyor.

t