20 Haziran 2009 Cumartesi

3.0'da iPod ve Oyun Keyfi Birarada

Bildiğiniz gibi 3.0 öncesi versyionlarda, App Store'dan indirdiğimiz uygulamaları çalıştırırken aynı anda iPod'daki müziklerimizi rahatça dinleyemiyorduk. Çünkü çalıştırdığımız uygulama da cihazın ses ve müzik özelliklerini kullanıyorsa iPod'la çakışma yapıyordu. Bu sorun özellikle oyunlarda sıkıntı oluyordu.

3.0 ile birlikte ise Apple geliştiricilere, uygulama içinden iPod'daki şarkılarımıza erişim ve onları oynatma imkanı verdi. Ben de bu vesileyle bu tip uygulamaların ilkelerinden olan "a bugs defense" oyununu tanıtayım istedim.

Bu arada yazılarımı eskiden beri takip edenler benim "Tower Defense" diye tabir edilen bu tip oyunları (FieldRunners, TapDefense, vs.) çok sevdiğimi hatırlayacaktır. Bu yüzden ne zaman bu türde bir oyuna denk gelsem mutlaka bir gözatarım. Dolayısıyla oyun içinde müzik olayını özellikle ararken değil de a bugs defense'i incelerken denk geldim.

Oyun'un navigasyonu oldukça basit ve kolay. Bu tip oyunlara aşina olanların oyunun mantığını çözmesi kısa sürüyor. Gerçi bölümleri geçmek hiç kolay olmuyor her bölüm için ciddi ciddi kafa yormak gerekiyor. Oyun içinde iPod parçalarımızı çalmak için ise ana menüdeki "option" seçeneği kullanılıyor.

Option'a tıkladığımızda açılan menüdeki nota sembolüne tıkladığımızda ise aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi iPod ekranı geliyor karşımıza ve bu ekrandan oyun oynarken çalınmasını istediğimiz parçaları seçiyoruz tek tek. İşin en güzel tarafı iPod ekranı uygulama kapanmadan iPod karşımıza çıkıyor ve işimiz bitip sağ üst köşedeki "Bitti" seçeneğine tıkladığımızda hemen tekrar oyuna dönüş yapıyoruz.

Yukarıdaki ekran muhtemelen diğer uygulamalarda da aynı şekilde standart olacak. Fakat her geliştirici uygulama içerisindeki müzik kontrollerini kendisi farklı şekilde uygulayacak. Örneğin bu oyunda o an çalan parçayı istediğimiz zaman durdurup tekrar çalmamız sağlayan kontrol, ekranın sağ üst köşesine yerleştirilmiş.

3.0 versiyonuna geçmiş olanlar yeni oyunlarda veya daha evvel indirdikleri oyunların yeni versiyonlarında bu özellikle sık sık karşılaşacaklar. Bu yüzden şimdiden paylaşayım istedim. Bu arada ilginiz çektiyse "a bug defense" App Store'dan aşağıdaki link kullanılarak 0.99$'a indirilebiliyor.

Not: Eğer 3.0'a geçmeden yukarıdaki gibi 3.0 gerektiren uygulamaları yüklemeye çalışırsanız dah evvel "App Store'da Not Compatible Mesajı" başlıklı yazımızda açıkladığımız mesajla karşılaşır ve uygulamayı yükleyemezsiniz.

3 comments:

Adsız dedi ki...

mustafa abi paylaşım için sağol.
bu arada dinlediğin müzikler güzel bendensin :)

Emre dedi ki...

Daha onceki os surumlerinde de cakismaya denk gelmedim. Sadece ipod oyunu acarken kullanimda ise ve oyunda muzik varsa kapatiyor. Kulakligin mikrofon tusuna tek basiş yapildigindaysa calmaya devam ediyordu, oyunun muziklerini ve seslerini kesmeden. parca degistirmek icinse iki kez home tusuna basmak oyundan cikmadan mumkun oluyordu. Ama her oyuna gore playlist olusturmak oyun atmosferi acisindan hos olur.

millennium dedi ki...

arkadaşlar benim bir sorum olacak iphone 3.0 modem olarak kullanabiliyoruz evde internetim yok ama playstatin 3 var wireless acıp iphone modem gibi kullanarak internetten playstation oynayabilirmiyim

t