11 Haziran 2009 Perşembe

iPhone 3.0 ile Test Sürüşü - III

Hatırlayacağınız üzere Apple, eski yeni tüm iPhone kullanıcılarının yararlanabileceği 3.0 yazılımındaki yenilikleri 17 Mart'ta duyurmuştu. Biz de ardından sadece iPhone geliştiricilerinin faydalanabildiği test aşamasındaki 3.0 versiyonunu cihazımıza kurmuş ve ilk izlenimlerimizi paylaşmıştık. Tabii o zaman MMS, Tethering, Push Notification, vs. gibi tüm yeni özellikler aktif olmadığından bazılırını detaylı tanıtamamıştık.

Fakat Apple geçenlerde son kez bir test versiyonu (iPhone OS 3.0 GM Seed) yayınlayarak, 17 Haziranda herkesin erişimine açık olacak final versiyonuna yakın bir 3.0 incelemesi yapma imkanı verdi. Sadece Apple Geliştiricilerine açık olan bu versiyonu kullanarak aşağıdaki özellikleri de kullanarak bizzat test etmiş olduk.

MMS
3.0 ile birlikte artık MMS alıp gönderebiliyoruz lakin bunun için ayrı bir uygulama kullanılmıyor. Eskide sadece SMS atmak için kullandığımız uygulamayı (artık yeni adı Mesajlar) MMS atmak için de kullanıyoruz. Herhangi bir mesajın için resim eklediğimizde SMS yerine MMS mesajı olarak gönderiliyor.



Ayrıca karşılıklı gönderilen MMS ve SMS mesajları eskisi gibi bir diyalog ekranında listeleniyor.



Aslında hepsinden önemlisi manuel olarak MMS ayarı yapmamıza gerek kalmıyor. Apple, Türkiye'de resmen iPhone satmaya hakkı bulunan Turkcell ve Vodafone ile anlaşmalı olduğu için, gerekli ayarlar hazır yüklü geliyor. Bu arada MMS konusunda Amerika'lılardan şanslıyız çünkü Amerika'daki ilgili operatör (AT&T) bu desteği daha sonra vermeye başlayacak.



Hatta bu yüzden geçen gün WWDC'de, MMS'in 17 Haziran'da aktif olacağı operatörlerin listelendiği sunumda (yukarıdaki resim) AT&T'nin yer almaması Amerikalıları epey kızdırdı :)

Tethering (iPhone'u Modem Olarak Kullanma)
3.0 ile gelen ve şahsen en çok ihtiyaç duyduğum özelliklerin başında da iPhone'umu modem olarak kullanma geliyor. Ev veya işyeri dışındayken internet bağlantısı lazım olduğunda, laptopumla iPhone'u kullanarak EDGE/3G üzerinden internete çıkabilmek çok faydalı oluyor.



Bu arada iPhone'u hem USB kablosuyla, hem de Bluetooh bağlantısıyla modem olarak kullanabiliyoruz. Merak edenler için de hemen ekleyeyim, İnternet Paylaşımı sadece EDGE/3G üzerinden yapılabiliyor, Wi-Fi aktifken çalışmıyor. Aktifleştirmek için de Ayarlar -> Genel -> Ağ -> İnternet Paylaşımı seçeneğini aktif hale getirmek gerekiyor. Bu arada iPhone'u modem olarak kullandığımızdaki EDGE ücretlendirmesi, iPhone'da kullandığımız ile aynı.

Push Notification (Uygulama Mesajları)
Apple'ın en çok eleştiri aldığın konuların başında gelen arka planda uygulama çalıştıramama sorunu "Push Notification" desteği ile bir nebze çözülüyor. Örneğin MSN vey Skype uygulamaları kapalı dahi olsa, biri size mesaj yazdığından ekranda SMS mesajı gibi gözükebiliyor.



iPhone 3.0 testlerinin başlamasından bir süre sonra Apple geliştiricilerden, yukarıdaki ekran görüntüleri bulunan "AP News" isimli Associated Press'in haber uygulamasını test etmelerini istedi. Ben de uzun bir süre uygulamayı kullandım ve gerçekten de uygulama açık değilken zaman zaman dünyadan önemli haberler mesaj olarak geldi.



Bu arada hemen belirteyim, bu bildirim özelliği "Ayarlar" menüsünden toplu halde veya uygulama bazında kapatılabiliyor. Eminim 3.0 çıktıktan sonra bir çok uygulama bu özelliği kullanacak ve bize bol bol mesaj yollamaya çalışacak. Bu yüzden Spam şeklinde mesaj atanları kapatmamız gerekecek. Bu arada Ayarlar menüsünde Bildirimler kısmının çıkması için en az bir tane bildirim kullanan bir uygulama yüklememiz gerekiyor.

Apple ID İşlemleri
3.0'ın en güzel özelliklerinden bir tanesi de Apple ID hesabımız ile ilgili işlemleri artık iPhone'umuzdan yapabiliyor olmamız. Bildiğiniz gibi şu anki (2.2.1 ve altı) versiyonlarda Apple ID ile ilgili her türlü işlem (Apple ID oluşturma, değiştirme, vs.) için iTunes'a yani bir bilgisayara ihtiyaç duyuyoruz. Halbuki bir çok kullanıcının evinde bilgisayarı ya de ADSL internet bağlantısı yok. Bu yeni özellik sayesinde bir tek iPhone ve herhangi bir internet bağlantısı (Wi-Fi, EDGE, vs.) yeterli olacak.



"Ayarlar -> Store" altından ulaşılabilen yukarıdaki menü en çok benim gibi çift Apple ID kullananların işine yarayacak. Sadece US Store'dan indirilebilen uygulamalar için kullandığım Apple ID'ime geçebilmek için artık iTunes'u açmak zorunda kalmayacağım. Tabii bir de yeni Apple ID yaratmak isteyenlerin çok işine yarayacak.



Gerçi Apple ID hesabı oluşturma ekranları iTunes'taki gibi hala türkçe değil ama buna da şükür :)

iPhone 3.0 ile ilgili daha evvel tecrübe edemediğimiz için paylaşamadığımız son önemli yenilikler de bunlardı. Eğer daha evvel denk gelmediyseniz iPhone 3.0 ile Test Sürüşü - I ve iPhone 3.0 ile Test Sürüşü - II başlıklı yazılarımızdan diğer yeniliklere göz atabilirsiniz.

GÜNCELLEME (17/06/2009) : Apple iPhone 3.0 güncellemesini resmen yayınladı. Bu linkten nasıl indirebileceğinize dair bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu linkten de 3.0 versiyonu ile ilgili sık sorulan sorulara ulaşabilirsiniz.

53 comments:

Adsız dedi ki...

Seni gercekten cok tebrik ediyorum, iphone ile ilgili herseyi seninle ogrendim ve en guvenilir kaynak oldugunu dusunuyorum... Ilk kez yorum yaziyorum, artik bir tebrik etmezsem ayip olacakti... Verdigin bilgiler ve emegin icin cok tesekkurler... Gercekten cok basarili calismalar yapiyorsun...

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

İlginize çok teşekkürler. Faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize. Umarım mahçup etmeyiz ileride de.

ST dedi ki...

evet bu özellikler çok güzel ama apple ın en başta koyması gereken bu özellikleri sonradan ekleyerek(donanımsal olanları saymazsak) benden alkış alması zor :D ancak dediğiniz gibi bunada şükür, benim merak ettiğim bu versiyonun ne zaman jailbreak yapılabileceği, bununla ilgili bir gelişme varmıdır?

sayenizde yabancı alternatifler dışında haber alabileceğimiz bir türkçe web sitemiz var, sizi bu konuda tebrik ederim.

bir diğer konu da sms ve mms programına bir msg yazarken kalan karakter sayısını gösteren bir ibare koymuşlar mı?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Jailbreak konusunda da endişeniz olmasın 3.0 Beta versiyonları bile hemen kırılmıştı. Muhtemelen 17 Haziran'dan birkaç gün sonra jailbreak edilebilir olur.

SMS veya MMS mesajı yazarken kalan karakter sayısını gösteren bir bölüm yok.

Adsız dedi ki...

Mustafa bey sizi ve tüm iphonetürkiye.biz ekibini tebrik ediyorum bir arkadaşımın tavsiyesiyle sitenizle tanıştım inanınki sizler olmasaydınız iponem elimde basit bir telefon olmaktan başka bir işe yaramıyacaktı

Adsız dedi ki...

sizi tebrik ediyorum.benim gibi amatör teknoloji meraklılarına iphonu kullanmayı öğrettiğiniz için.

Unknown dedi ki...

Benim bi sorum olacak ... Iphone u modem olarak kullandimizda yani bilgisayara bagladimizda diger telefon ozelliklerini kullanabiliyozmu mesaj tel gorusmesi falan ?? Malum 3g ye az kaldi 3g turkiyeye gelince adsl yi birakip 3g ye gecmeyi planliyomda hem iphone u modem olarak kullanip laptoptan internete baglanirken hemde iphonun telefon ozelliklerini kullanabiliyozmu acaba ???

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Ahmet Bey,

Maalesef telefonla görüşürken aynı anda EDGE'den internete çıkamazsınız. Bu arada bu iPhone'la ilgili bir sorun değil EDGE protokülü ile ilgili genel bir kısıttır. Fakat 3G'de böyle bir sorun yoktur.

Bunun haricinde istediğinizi yapabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Çok çok teşekkür ederim.
Ali

emrahsongur dedi ki...

Tenthering ozelligini kullanmak icin servis saglayicinin destek vermesi gerektigi soylenmisti. Turkcell'in tenthering icin destek verip vermeyecegino biliyor musunuz?

Tesekkurler

Unknown dedi ki...

Ilginiz, alakaniz ve yardimlariniz icin coook tesekkurler Mustafa bey hakkinizi nasil odesek bilmem :) ... Paylasimlariniz icin cook tesekkurler ..

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

@emrahsongur: Turkcell Tethering destekli olacak.

Doc GY dedi ki...

Elinize sağlık,bazen apple'in sitesinden bile daha faydalı oluyorsunuz:)

Adsız dedi ki...

Turkcell bekleyenleri hayal kirikligina ugratacak yeni paketlerini yayinladi

Adsız dedi ki...

150'lik paket yeni duzenlemeye ragmen kasimda aldigim ayni paketten 300 tl daha pahali!!! Bakalim bu kampanyada nal toplayan vodafone ne yapacak?

Unknown dedi ki...

Merhaba Mustafa bey,

Su an Iphonumda OS 3 yüklü, fakat nedense ap news kurdugum halde bende push notification bölümü yok ayarlar yerinde, neden kaynaklandigini biliyormusunuz?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Ferdi Bey,

Push notification desteği olan Ap News App Store'dan yüklenmiyor. Apple'de developer'lara farklı bir yöntem ile yüklettiriyor.

Ayrıca o uygulamanın test dönemi geçti. Şu an başka bir uygulama test ettiriliyor fakat o da App Store'da mevcut değil.

kernell dedi ki...

İncelemeniz ıcin teşekkürler
ben bir yerden ipod touch 1g me os3.0 i yükledim.fakat ayarlar kısmında bildirimler bölümü bende yok.acaba ap News gibi programlar yuklenincemi bildirimler ayarı gözükecek yoksa bildirimler ayarı sadece iphone için mı geçerli.bilginiz var ise bilgilendirirseniz çok sevinirim

Unknown dedi ki...

Cevabiniz için tesekür ederim Mustafa bey, artik 17 hazirani bekliyecez : )

Adsız dedi ki...

slmlar arkadaslar,

bir sorum olacakti sizlere.
bu yazin turkiye'de olacagim.
yanliz turkiyede sadece kisa
bir doneme kalacagim.
bundan dolayi adsl hatti almak istemiyorum.
iphone OS 3.0 var ve tethering ayarlari bulunmakta.

yanliz su anda hollandadayim ve
hollanda hatlarina gore ayarlari.

Turkiyeye gitdigimde neler yapmam gerekiyor ?
Turkiyede'de tethering kullanmak istiyorum.
Turkcell veya vodafone karti almam gerekiyor galiba, ama sonra ?

tesekkurler,

malukbakirci

malukbakirci@hotmail.com

Adsız dedi ki...

Benim sorum ise sms gönderdikten sonra ileti raporunun olup olmayacağı?

Adsız dedi ki...

cehaletime vereceksiniz biliyorum ama iphone'u modem olarak kullanınca herhangi bir ucretlendirme soz konusu oluyor mu? ben bu işlerden hiç anlamıyorum...

ayrıca harika bi site her seyi buradan ogreniyorum. tesekkurler

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

iPhone'unuzla EDGE üzerinden internete çıktığınızda nasıl ücretlendiriliyorsanız, modem olarak kullandığınızda da o şekilde ücretlendirilirsiniz.

Ergin Kırbaç dedi ki...

Mustafa Bey selamlar,Ayın 17 si oldu ve iphone 3.0 sürümünü hala sabırsızlıkla bekliyorum.Henüz itunes ta bu sürümle ile ilgili bir güncelleme bile yok yam aksine bir sonraki güncelleme için 24.06.2009 a gün atıyor.Bu konuda bilginiz varmı acaba ?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Engin Bey,

Biliyorsunuz Amerika ile aramızda yaklaşık 10 saatlik bir zaman farkımız var. Bu yüzden Amerika'da henüz sabah olmadı.

Genelde bu güncellemeler Türkiye saatiyle akşam üstüye doğru devreye giriyor. Kaldı ki herkes aynı anda download başlatacağı için çok büyük bir yoğunluk olacaktır.

Adsız dedi ki...

ıphone 3.0 os de yukleme yapıldıgında foto tel defteri vs. silinecekmı bıde sıtenızı ılgıyle takıp edıyorum ve uyguluyorum calısmalarınızı aksam ustu derken kac gıbı mesala sabırsızlanıyorum

abdullah dedi ki...

abicim nedir bu ya kaç saatir cıkmadı neyı beklıyoruz anlamadımkı

Adsız dedi ki...

çıktı gençler indirin :D

Adsız dedi ki...

merhaba..3.0 software uygulamasına yükledikten ''iphone activation server is temporarily unavailable'' uyarasının açılımı sitedeki yükleme yoğunluğundanmı yoksa benim yanlış yaptığım bir nedendenmi?yardımcı olursanız sevinirim..

kernell dedi ki...

Mustafa bey yukarda bir soru sormuştum ama cevap verirseniz sevinirim

Gökhan YAVUZ dedi ki...

Merhaba,

Uygulamaların arkada (kapalıyken) çalışmasını sağlayan seçenek ayarların altında görünmüyor. Bu özelliği kaldırmış olabilirler mi?

serinus dedi ki...

Teşekkürler,
Güzel anlatımınız ve yardımlarınız için,hemen indirmeye başladım bile :))

Unknown dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler sayesinde iphone uzmanı olduk, sabah gelir gelmez ilk önce sitenizi kontrol ediyorum yeni bir yazı varmı diye. emeğiniz için teşekkür ederim. Yalnız bir sorum olucak, telefonla konuşurken konuşmamızı kaydedecğimiz ses kayıt uygulaması appstore'da mevcutmu veya 3.0 versiyonundaki ses kayıt bu işi görüyormu ?

Adsız dedi ki...

Öncelikle emeginize saglik, sayenizde iphone kullanmak bir isgence olmaktan cikti.
Bugün resmen tüm kullanicilar icin yayinlanan 3.0 versiyonunu yükledim ancak bildirimler bölümü malesef yok bu konuda bir bilginiz varmi?
Yardimci olur bizlerle paylasirsaniz cok memnun olurum.
Tekrar Tesekkürler.
Selen...

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Bildirimler kısmı, bildirim kullanan bir uygulama yüklediğinizde çıkacak. Yakında App Store'da görmeye başlarsınız bu tip uygulamaları.

Adsız dedi ki...

merhaba.turkcell hattı kullanan arkadaşlarda 3.0 yazılımını indirdikten sonra servis yok yazısı çıktımı merak ediyorum...eğer bu sorunu yaşayıpta çözen olduysa burda paylaşmasını rica ediyorum...saygılarımla

Adsız dedi ki...

merhaba,
iphonu modem olarak laptopta kullandığımız zaman, ücretlendirme turkcellden aldığımız 3gb lık paketden mi gidiyor yoksa ayrıca mı ücretlendiriliyoruz

Mustafa Tan dedi ki...

@bugra

Bu yazıda da belirttiğimiz gibi iPhone'dan kullanırken ki ücretlendirme nasılsa modem olarak kullandığınızda da o şekilde olur.

Unknown dedi ki...

merhaba mustafa bey

3.0 versiyonunu yükledim fakat sizin bahsettiğiniz Push Notification özelliğini açıp kapatıcak bir menü bulamadım. aynı zamandabu özellil eğer standart olarak açık ise onuda kullanamadım msn de online görünüyorum fakat mesajları programı yeniden açmakmadığım sürece göremiyorum. hatta bu özelliği daha iyi denemek için sizin bahsettiğiniz ap news haber programınıda bulup yükledim fakat yine aynı şekilde arka planda çalışıp mesajları ekrana tamışıyor.yanlış olan nedir sizce ?

Mehmet Günaydın dedi ki...

Mustafa Bey,
2G Jailbrake ve Unlock olayını yaptım hersey ok ancak Tethering ve MMS konusunu goremıyorum.
Bizim eski Iphonelar bunu desteklemeyecekmı acaba.

Mustafa Tan dedi ki...

@Mehmet

Maalesef ilk nesil iPhone'larda MMS desteği yok fakat tethering için öyle bir kısıt yok bildiğim.

Fakat tethering için Apple'ın operatörler ile anlaşmış olması gerekiyor. Hangi operatörü kullanıyorsunuz ?

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Arkadaşlar ben iphone 3g kullanıyorum geçen gün update'den 3.0. gördüm sizin gibi direk yükledim telefona ve şimdi simkart tanımıyor bana lütfen acil bir şekilde yardımcı olun!!
şimdiden sağolun...

Mehmet Günaydın dedi ki...

Tabii li Turkcell kullanıyorum. Tethering cok onemli ama madem bu operator ile ilgili bir durum ben ozellikle Moskova ve benzeri yurtdışı seyahatlerimde kullanmak icin soruyorum bu tethering olatını. oralarda kontorlu hattan kullanmak o kadar da pahalı olmuyor. 3-4 gunluk santıyede bulundugum zaman ıhtıyacımı gıderıyorum. onların da ıphone ıle anlasmalı mı olması gerekıyor.

akıllı ev aletleri dedi ki...

ben de 3.0 resmi yamayı yükledim yanlız yurt dışındayım. fakat ne yaptımsa mms ile ilgili ayar veya başka bir şey göremedim, birde bilgisayara bağlayarak ınterneti kullanma ayarlarını yapamadım vista sürekli bluetooth driveri istiyor iphonun böyle bir driveri varmı

Mustafa Tan dedi ki...

@haoul

Operatörünüz Apple ile anlaşmalı değilse ve iPhone'a MMS desteği yok ise çalışmaz.

Bilgisayarınızın bluetooth driver'ını güncelleyip tekrar dener misiniz?

ayhan dedi ki...

slm mustafa bey bir kaç sorum olacak benim sorunum xp de modem olarak kullanamıyorum. lap top da sorun yok.ikincisi girdiğim sitelerdeki videolar oynatmıyor neden acaba bunu halletmek için bir program varmı.üçüncüsü de görüntülü cet yapabilecekmiyiz.dördüncüsü de blutut u neden kullanamıyoruz veri transferi neden yapamıyoruz son olarak da apstorede yorum yapamıyorum ve bazı yorumlar var gözüküyor ama görünürde olmuyor şimdiden teşekkür ederim yardımcı olursanız.....

Adsız dedi ki...

mrb mustafa bey
iphone 3g kullanıcısıyım ses kaydının farklı bir özelliği olan telefon ile görüşme anındayken yapılan konuşmaların kaydını tutan ve bunu belleğe kaydeden bir proğram varmıdır var ise ismi ve ulaşmamızı sağlayacak bilgileri verirseniz sevinirim.
saygılar

BAHAR AKINCI dedi ki...

Sizi gerçekten tebrik ediyorum, i-phone kullanıcısı olan ve erkek kullanıcılara göre teknoloji ile daha az haşır neşir olan dişi kullanıcıların bile gayet rahat algılayabileceği şekilde anlatmışsınız her şeyi...

Çok teşekkürler

Unknown dedi ki...

merhaba
bende oncelikle mustafa bey size emekleriniz icin tesekkur etmek istiyorum
ve belki cok cahil bir soru olacak ama, benim sorum iphone u modem olarak kullanmak.
bu islemi yapabilmek icin iphone daki ayarlari cok guzel anlatmissiniz fakat ben bilgisayarimda ne yapmam gerekiyor onu sormak istiyordum. yani bilgisyardaki network ayarlarini mi degistirmem lazim. daha once hic usb ile internete girmedigim icin bunu nasil yapacagimi bilmiyorum..
tesekkurler

Mustafa Tan dedi ki...

@Baris

iPhone'unuzu modem olarak kullanmak için bilgisayarda özel bir ayar yapmanıza gerek yok. Yeter ki iTunes kurulu olsun bilgisayarınızda veya laptopunuzda.

t