9 Haziran 2009 Salı

Yeni iPhone 3G S

Bir önceki yazımızda, yeni iPhone versiyonun duyurulmasını beklediğimiz WWDC konferansından bahsetmiştik. Apple bu konferansta yeni iPhone modeli olan iPhone 3GS'i sonunda resmen duyurdu. Biz de San Francisco'daki bu konferans'a katılma imkanı bulduğumuz için iPhone 3G S duyurusunu canlı olarak izledik :)

iPhone 3G S ile gelen yeni özelliklere geçmeden evvel iPhone 3.0 yazılımı ile iPhone 3GS donanımı arasındaki ayrımı tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. iPhone 3.0, ilk nesil iPhone ve iPhone 3G sahiplerinin de 17 Haziranda, cihazlarına ücretsiz olarak yükleyebilecekleri yazılımsal bir değişiklik. iPhone 3G S ise, 19 Haziran'da Amerika'da, Ağustos'ta da ülkemizde satışa sunulacak yeni iPhone modelinin adı. Dolayısıyla aşağıdaki yeniliklerden sadece iPhone 3G S alacaklar yararlanabilecek.



Daha Hızlı

Öncelikle iPhone 3G S'in, fiziksel görünümü açısından ile iPhone 3G'den pek bir farkı yok. En büyük değişiklik hızında. Bu yüzden ismindeki yeni S harfini ingilizcede hız anlamına gelen "Speed" kelimesinden alıyor. Yani iPhone 3G S, iPhone 3G'ye göre 2 kat daha hızlı. Örneğin bir web sayfası artık iPhone 3G S'te çok daha hızlı açılacak.


Artık Video Çekimi Yapabiliyor

iPhone 3G S ile gelen en büyük yeniliklerin başında da artık video çekebiliyor (30-fps VGA) olması geliyor. Bildiğiniz gibi Apple, en çok bu konuda eleştiri alıyordu. Yeni cihazda video çekimi oldukça başarılı gözüküyor. Konferanstaki sunum sırasında yeni iPhone ile yapılmış bir video kaydını izlettirdiler ve oldukça da başarılıydı.

Video uygulaması ayrıca, başından sonundan kısaltmak gibi bize çektiğimiz video'yu düzenleme imkanı da veriyor. Hem de çok başarılı bir ara yüz ile.

Ayrıca kaydedilen videolar MMS ve e-mail yardımıyla kolayca arkadaşlarımıza yollanabiliyor. Ya da direk YouTube'a yüklenebiliyor.

Ben şahsen sırf bu video özelliğinden dolayı bir çok kişinin iPhone 3G S'e geçeceğini düşünüyorum. Eğer siz de düşünüyorsanız :) bu linkteki video'yu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kamerası artık 3 MegaPiksel
iPhone'un en büyük eleştiri aldığı diğer bir nokta da kamerasıydı. Yeni cihazda kamera 2 MP'den, 3 MP'ye terfi ederken bir de yakın (makro) çekim ve "Auto Focus" desteği gelmiş.

"Auto Focus", kamera görüntüsü içerisinde, farklı mesafelerde duran cisimlerden istediğimizi kolayca netleştirme imkanı veriyor. Bu linkteki videoyu izleyerek Kamera ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ses Komutları ile de artık arama yapılabiliyor.
Artık ses komutları ile arama yapabiliyor ya da iPod'daki parçaları çalabiliyoruz. Rehber'de kayıtlı bir arkadaşımızın ismini söyleyerek arama başlatabiliyor ve de iPod'da kayıtlı bir şarkıcının adını söyleyerek o şarkıcıya ait tüm şarkıların sırayla çalınmasını sağlayabiliyoruz.

Fakat maalesef bu uygulama henüz Türkçe'mizi desteklemiyor. Umarım Türkçe desteği de çok yakında çıkar. Bu linkteki videoyu izleyerek de Ses Kontrol (Voice Control) özelliği hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Artık Harita'nın Pusula desteği var.
Önceki iPhone modellerindeki Google Maps (Harita) uygulamasın en büyük eksikliği, telefonu çevirdiğimizde hangi yöne doğru gideceğimizi bize göstermemesiydi. Yeni iPhone'la birlikte gelen Dijital Pusula desteği sayesinde artık Harita uygulamasında yön bulmak çok daha kolay olacak.

Nike+ Desteği
Nike sahiplerinin koşu yaparkenki performanslarını karşılaştırabildikleri Nike+ sitesinin uygulaması yeni cihazda hazır olarak geliyor. Bu sayede dünya üzerindeki milyonlarca Nike sahibi ile hep koşup he de yarışabiliyorsunuz.

Daha uzun pil ömrü
Yeni cihazda pilin ömrü uzatılmış fakat genel olarak değil. Yani Wi-Fi kullanımında pil 1.5 kat daha fazla dayanırken 3G ile konuşmada pil ömründe bir değişiklik yok. Fakat Video izlemede veya müzik dinlemede çok olmasa da iyleşme yapılmış.


iPhone 3G S'ın bence en çarpıcı yenilikleri bunlar. Diğer ayrıntılar için de Apple'ın kendi sitesinde yer alan bu linki, iPhone 3G ile iPhone 3G S karşılaştırması için de bu linki kullanabilirsiniz.

iPhone 3G S'in Satış Fiyatı
Türkiye'deki satış fiyatı henüz belli değil fakat Amerika'daki kontratlı satış fiyatı 199$ olacakmış. iPhone 3G'nin kontratlı fiyatı da 99
GÜNCELLEME (11/06/2009) : Turkcell tahmin ettiğimiz gibi iPhone 3G fiyatlarında ve kampanyalarında değişiklik yapmış. Detaylı bilgiyi bu linkten edinebilirsiniz.


iPhone 3G S'in Pazara Çıkış Tarihi
Yeni cihaz 3.0 yazılımının yayınlanma tarihi olan 17 Haziran'dan hemen iki gün sonra yani 19 Haziran'da Amerika'da satışa sunulacak. Fakat Türkiye'ye satışa Ağustos ayında sunulacak.


iPhone 3G S ile ilgili paylaşacaklarımız şimdilik bunlar. Başka detaylar oldukça bu yazıyı güncelleyerek paylaşacağız. Sizin de merak ettikleriniz olursa lütfen yazıya yorum girerek sormaktan çekinmeyin.

Not: Yukarıdaki resimlerin üzerinde tıklayarak daha büyük hallerini görebilirsiniz.

a düşürülmüş. Aslında bu da Türkiye'deki fiyatın ne olacağı hakkında epey bilgi veriyor. iPhone 3G S, iPhone 3G'nin fiyat olarak yerini almış gibi gözüküyor.

GÜNCELLEME (11/06/2009) : Turkcell tahmin ettiğimiz gibi iPhone 3G fiyatlarında ve kampanyalarında değişiklik yapmış. Detaylı bilgiyi bu linkten edinebilirsiniz.


iPhone 3G S'in Pazara Çıkış Tarihi
Yeni cihaz 3.0 yazılımının yayınlanma tarihi olan 17 Haziran'dan hemen iki gün sonra yani 19 Haziran'da Amerika'da satışa sunulacak. Fakat Türkiye'ye satışa 9 Ağustos'ta sunulacak.


iPhone 3G S ile ilgili paylaşacaklarımız şimdilik bunlar. Başka detaylar oldukça bu yazıyı güncelleyerek paylaşacağız. Sizin de merak ettikleriniz olursa lütfen yazıya yorum girerek sormaktan çekinmeyin. Ayrıca yeni iPhone modeli hakkında fikir sahibi olduğunuza göre belki sitemizin sağ üst köşesindeki Mini Anket'te oy kullanmak isteyebilirsiniz.

Not: Yukarıdaki resimlerin üzerinde tıklayarak daha büyük hallerini görebilirsiniz.

48 comments:

Adsız dedi ki...

harikasınız...

eezd dedi ki...

selam ya merak etiğim biz iPhone 3G kullanıcıları bu yeni versiyonu Software olarak yükleyip kullanabilecek miyiz, Hardware özellikleri değil tabiki.

eezd dedi ki...

apple sitesinden aldığım bir habere göre 3.0 versionu ücretsiz edinerek tüm SOFTWARE özelliklerini edenebilecekmişiz .. SÜPPERRRR.. budur diyorum.

Adsız dedi ki...

1G iPhone 3.0a upgrade edilebilecek mi? Edilebilirse hangi özellikler kullanılamayacak?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

iPhone 3.0 ile (yani yeni yazılım) iPhone 3GS'i (yani yeni donanım) biribirine karıştırmamak gerekiyor. 3.0'dan eski iPhone sahipleri de ücretsiz olarak yararlanacak 17 Haziran'da. Fakat video çekim gibi bazı yeni özellikler 9 Ağustos'ta Türkiye'de olacak iPhone 3GS ismindeki yeni cihazda olacak. Tabii bu durumda yeni cihazdan almamız gerekecek.

Zaten bugün detaylı bir şekilde yazıyı güncelleyeceğim.

Adsız dedi ki...

paylasim icin tskler :) elinize saglik

Adsız dedi ki...

Fotoğraflarda IPHONE 3İ S modelinin ön yüzünde kamera göremedim. Görüntülü konuşma başka bir bahara mı kaldı yine acaba?

Adsız dedi ki...

Simdi bidaha mi alacaz :)
Pek sevinmedim soyleselerdi onu beklerdik :)

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Ön yüzde kamera yok. Dolayısıyla görüntülü görüşme de yok :(

pınar dedi ki...

bluetooth olayı yine mi yok acaba ??

eezd dedi ki...

varvar.. gizli bi alan olarak duruyor ama ADMIN yüklememiş sanırım. ön yüzünde şu anki algılayıcıların oldugu yere koymuşlar..

pınar dedi ki...

süper o zaman.. cok büyük bi eksiklikti zaten..

ellerinize emeginize saglık.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Pınar Hanım,

Bluetooth ile tam olarak kasteddiğiniz nedir? Dosya transferi mi?

Unknown dedi ki...

mustafa iphone 3g de dosya paylasimi ve aktarimi icin bi yol var mi tesekkurler

Ibrahim Ust dedi ki...

Merhabalar Mustafa bey,

Gelişmeleri sayenizde takip ediyoruz.
Teşekkürler..

Dikkatimi çeken bişey vardı uzun zamandır soramadım. Müzik yükledikten sonra batarya ömrü daha çabuk bitiyor daha önce denedim muzik dinlemesem bile hergün sarz etmek zorundayim. Bu problemle karşılasan varmı merak ettim dogrusu.

Adsız dedi ki...

Sizcede 3g'nin fiyatı türkiyede yarıya inicek mi?

Unknown dedi ki...

Arkadaslar, OS 3 finali (beta degil final) simdiden interneten indirip kurabilirsiniz, ben rapidshare'dan indirdim ve kurdum direk çalisti, artik mms kopyala kesme vs var, tavsiye ederim..

Unknown dedi ki...

http://www.megaupload.com/?d=30D7BWES

Burdan indirebilirsiniz Iphone OS 3'ü, Itune ile shift+günceleme dügmesine basiyorsunuz, firmwari seçip günceliyorsunuz, gerçekten sisteme çok yeni seyler katmislar.

Emre SÜMENGEN dedi ki...

"Sizcede 3g'nin fiyatı türkiyede yarıya inicek mi?"

Bence kesinlikle inmeyecek... Hem operatorler, hem de kontratsiz satanlar (bkz. Teknosa) ufak indirimler yapabilirler ama, yariya inmesine imkan yok.

Tahminim, Teknosa'da 1750 yerine 1400 gibi bir fiyata inebilir.

Hos, yariya inse bile, 900 lira cok fazla, gercekten cok ama cok fazla!

Emre SÜMENGEN dedi ki...

iPhone OS 3.0 ile, kopyala/yapistir destegi, mms gibi ufak ama onemli gorulen (ve cok elestirilen) bir cok ufak ek ozellik geliyor ve bunlari 1st gen. iPhone yada iPhone 3G ile de kullanabilecegiz. OS 3.0 ile birlikte asil gelistiriciler icin cok fazla yenilik var, iPod kutuphanesine erisme, online satin alma islemini uygulama icinden yapma ve push-notifications gibi... Elbette bu ozellikleri destekleyecek yazilimlari tum OS 3.0 yuklu cihazlar destekleyecek.

Ancak video cekme ve editlemek gibi yeni gelen donanimlara bagli (islemci) ozellikler icin telefonu degistirmek gerekecek.

Berk S. dedi ki...

Mükemmel bir inceleme daha, çok teşekkürler. Yalnız dikkatimi çeken '9 Ağustos ifadesi. Şöyle ki; resimde görülen '09 yazıldığı için 2009 Ağustos'u deniyor, hatta Amerika'da 19 Haziran'da (kesme işareti yok) piyasaya çıkacak deniyor. Buyüzden iPhone 3G(s)'in Türkiye'de piyasaya çıkışını Ağustos ayı içinde bir tarih olarak düşünüyorum.

Mucip OZ dedi ki...

yaklasik 5 aydir iphone 3g kullaniyorum ve hatta bu yaziyi bile onunla yaziyorum ucuk bir telefon ama en buyuk eksiklerinden biri flash destegi yok , Yeni cikan 3g s nin de sanirim flash destegi yok , eger yoksa apple çok buyuk bir hata yapiyor cunku flash neredeyse internet sitelerinin%80 inde kullaniliyor, biz ise maalesef applenin diretmesi yuzunden browser i tam anlamiyla kullanamiyoruz.

Adsız dedi ki...

çok sinirim bozuldu! bu özelliklerin kesinlikle daha sonradan programlarla eski iPhone 3G'lere kazandırılması gerek. En çok istediğim özellikleri kazanabilmem için yeniden mi iPhone almam gerek? Gitmeyecek ama sözüm Apple'a!

Ufuk dedi ki...

Ya al al nereye kadar?? Kacinci iphone oldu sıkıldım ben bu isten... =s
Umarım 3.0 ise yarar bi versiondr..

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

Pusula ve Kamera tamamen donanımsal özellikler, bunların eski iPhone'a gelmesi mümkün değil.
Video kaydetme ise bir yazılım işi olmasına rağmen performans gerektiriyor, bu nedenle daha performanslı olan 3G S'e koymayı tercih etmişler.
Apple genelde eğer iyi bir kullanıcı deneyimi olmayacaksa o özelliği telefona koymuyor.

ikker dedi ki...

arkadaşlar öncelikle 3.0 versiyonu her firmware gibi ücretsiz veriliyor.bedavaya verceklermiş diye şapkayı havaya atmaya gerek yok :)3.0 ile iphone 3g telefonumuz özellikler açısından baya bir yol katetmiş olacak.fakat video çekimi,pusula,sesle kontrol gibi özellikler bulunmayacak.bu özellikler 3gs modelinde bulunacak.iphone 3gs de önde kamera yok.hala daha sensörleri kamera sananlar var ona şaşırıyorum.iphone 3g amerika fiyatı 99 dolar,3gs 16 gb 199 dolar,32 gb 299 dolar.bunlar sözleşmeli fiyatttır.türkiyede ise 3g de tahminim 200-300 lira gibi bir indirim olacak.yani fiyatı 900 lira falan olur diye düşünüyorum.3gs ise 1300-1400 lira olur.tabi bunlar benim düşüncem.inşallah ikisi de daha ucuz olur.şu an için bence 3g si olan bir kişiye 3gs modeli gereksiz.çünkü aman aman farklar yok.tabiki 2 kat hızlı performansdışında.diğer özellikleri zaten jailbreak yaparak elinizde bulundurabiliyorsunuz(video çekimi,gps)

eezd dedi ki...

yorumlar üzerinden devam ediyoruz ama eklemek gerek.. 3.0 Versiyonda Apple sitesinden verilen bilgilere göre şu özellikler geliyor: Kes,Kopyala ve Yapıştır, Mail, SMS, Note ve Safari uygulamasında Yatay Klavye Kullanımı, MMS, Tüm iPhone içeriğinde Arama Yapabilme, Sesli Hafıza, Geliştirilmiş Takvim, Müzik Videoları-TV Showları-Filmler ve SesliKitap indirme, Gelişmiş Borsa Takibi, Geliştirilmiş Safari özellikleri, iPhone internetini BlueTooth ile paytlaşım, Stereo BlueBttoh, Not Paylaşımı ve Senkronu, Aile Kontrol Uygulaması, Gelişmiş iTunes(TR'de aktif olur umarım), YouTube accountuna erişim ve paylaşım, Shake (salla) özelliği ile iPod Listeden müzik değiştirme, Yeni Dil grupları ve Klavyeleri, MobileMe Uygulaması..

bu özelliklerin tamamı Yazılımsal Özellik olup Donanım güncellemesi gerektirmemektedir.

salamanko dedi ki...

İyi günler öncelikle çok güzel bir yazı hazırladğınız için teşekkür ederim(:
Benim birkaç sorum olacaktı.Amerikaya bir taniğim gitçek ve ona 3gs aldrcam ama sözleşmeli fiyatının 199 dolar (3gs 16gb) olduğunu söylüyorsunz.Acaba sözleşmesiz fiyatı ne kadar bunu söyleyebilrmisinz ve eskiden iphone almaya gittiğnzde herkese sadece 1 tane veriyolarda magazada bundada aynı durum olacakmı cunku 2 tane alıcaz ve cevaplarsanız cok mutlu olurum
saygılar

berkay dedi ki...

Selam,
iphone 3GS'i Türkiye'ye gelmeden almak istiyorum. Bu cumartesi bir arkadaşım Amerika'ya gidiyor. Kontratsız almak mümkün mü? Bildiğim kadarıyla Apple Store'larda makineyi almak için AT&T kontratı lmak gerekiyor ve AT&T social security number istiyor. Sonuçta Amerikan vatandaşı olmayan alamıyor anladığım kadarıyla. Ya da bunun bir yolu var mı?

Bilgisi olan varsa haber verebilirse sevinirim.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

iPhone 3G S 16GB modelinin kontratlı Amerika satış fiyatı 199$, kontratsız fiyatı da 599$ olacak bir değişiklik olmaz ise.

Kontratlı almak için sosyal güvenlik numarası yapılıyor ve sözleşme yapılıyor. Bu yöntemle zaten alıp Türkiye'ye getirmek mümkün değil.

Kontratsız cihaz almanızı da tavsiye etmiyorum 2 nedenden dolayı. Birincisi Türkiye'de garanti dışı olması ikincisi de Amerika'daki operatöre lock'lı olması telefon özelliğinin. Bildiğiniz gibi yeni cihazları unlock etmek kolay olmuyor. Apple sürekli önlem alıyor.

Bence bekleyip taksitle Türkiye'den alın.

salamanko dedi ki...

peki tahimnlerinizce türkiyeye kaç liradan gelir 3Gs 16gb

Mustafa Tan dedi ki...

@salamanko

iPhone 3G ile aynı fiyattan gelir. Amiraka'da öyle oldu. iPhone 3G S, fiyat olarak iPhone 3G'in yerini aldı. iPhone 3G'nin ise fiyatı düştü.

salamanko dedi ki...

peki çok teşekkür ederim (:
saygılar..

salamanko dedi ki...

artık son sorumu sorup rahat bırakıcam :)
kusra bakmayın biraz fazla soru soruyor olabilirim ama kafam cok karısık.
sizde 3g mi alsam 3gs mi.ikisi arasnda gidip geliyorum agustosa kadar beklemek ıstemıyorum siz bana hangı modelı onerirsiniz ve neden?

eezd dedi ki...

tabiki 3GS modelini öneririm.. zaten o da geldiğinde birçok operatör kampayalı satışa başlayacaktır. bence biraz daha sabret çünkü hemen kampanyalarla gelmez herhalde.. nedeni ise çok açık.. hız, uzun pi ömrü, yeni donanımlar.. daha nolsun.. :)

salamanko dedi ki...

önerilerinz ve yardmlarınz ıcın cok tesekkur ederım tekrardan (:
saygılar..

CLaW dedi ki...

amarikadan 3gs getirticem ama kontratlı diyosunuz kontratsız alma gibi bi şansımız varmı

Murat dedi ki...

Selam Mustafa bey ,Ben ingilterde yasiyorum,gecen cuma yani ilk piyasaya cikdigi guun bi tane edindim.verdigim paraya degdi diyebilirim.bi sorum olcak vakdiniz oldugunda cevaplarsaniz sevinirim.3G S de Adobe flash lite destegi varmis.youtuba girdigimde safariden baz videolari acio bazilarini acmio.acaba bu lite oldugundanmi kaynaklanio ve flash hep lite olarakmi kalacak ???simdiden tesekkurler zamaniniz icin x

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Murat Bey,

iPhone'un hiç bir modelinde veya sürümünde Lite da dahil olmak üzere Flash desteği yok ve uzun bir süre de olacağını sanmıyorum.

Bir tek iPhone uzun bir zamandır flash tabanlı Youtube videolarını tanıyım kendi uygulamasına yönlendirerek çalışmasını sağlıyor. Yani bu durum iPhone 3G S'e has değil.

YouTube Apple ile anlaşalarak sitesindeki videoların bir de mobil versiyonlarını tutmaya başladı, fakat hepsi çevrilmedi. Mobil versiyonu olanlar açılıyor olmayanlar da açılmıyor.

Bilginize.

Murat dedi ki...

Cevabiniz icin tesekkurler Mustafa bey.3G S de flash lite destegi oldugu iphone icerikli bi turk sitesinde okumusdum.Youtube un Desktop versionuna safariden eskiden girdigimde ,3g yle, java kapali yada flash yuklu deil diodu ama 3g S le girdigimde ole bi yazi cikmio.bazi videolarin ustunde play isareti cikio
uzerine dokununca oynatmaya baslio ama hepsinde olmuo !Ekran goruntulerini upload etdim,resimlere bakarsaniz ne demek istedigim daha iyi anlasilir.Resim 1-http://img151.imageshack.us/img151/3348/img0082.png
Resim 2-http://img199.imageshack.us/img199/9928/img0083j.png
Resimler 3G S dendir.Tesekkurler .

Mustafa Tan dedi ki...

@murat

Bir önceki yorumumda da bahsettiğim gibi bazı videoları oynatmamasının sebebi o videoların iPhone versiyonlarının bulunmaması. iPhone'unuzdaki YouTube uygulamasından search yaptığınızda yada iPhone'unuzdaki Safariden http://www.youtube.com/watch?v=MPcGy77Gru8 linkine tıkladığınızda video'nun çalışmadığını göreceksiniz.

Murat dedi ki...

Tesekkurler Mustafa bey ,Flash destegi var dediklerinde heyecanlanmisdim ,zamaninizi ayirdiginiz icin tesekkurler.

Unknown dedi ki...

Merhaba. Ben iphone 3gs almak istiyorum ama İngiltere'den getirteceğim sizce mantıklı mı ? Yoksa beklemeli miyim? Fiyat açısında pek bir fark olur mu?

haykir dedi ki...

Merhaba,

Amerikadan sosyal güvenlik numarasıyla iPhone 3Gs alıp, Türkiye'ye getirip Turkcell hattımla kullanmam mümkün mü? Bir çeşit unlock gerekeceğini biliyorum, eğer bu tarz bir yöntem varsa bana bir link verebilirmisiniz?

Önerileriniz ve yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler..

A.H

mert dedi ki...

Benim iphone 3G 'im var. 3.0 'ı yükledim.İphone 3G S i tekrar satın mı almam gerekiyor yoksa ücretli yada ücretsiz bir yerden güncelleştirebilir miyim ?

mert

Mustafa Tan dedi ki...

@mert

iPhone 3GS yeni bir yazılım değil yeni bir cihaz. Bu yüzden satın alman gerekecek.

Gunbreaker dedi ki...

Yardım ederseniz sevinirim, iTunes Store account'um US olarak kayıtlı ve alışveriş yapmak için Amerika'dan getirttiğim iTunes store gift cardları kullanıyorum... iPhone 3g s alırsam, aktivasyon işleminde ülkemin US olarak kayıtlı olması fakat benim Türk GSM operatörü seçecek olmam(muhtemelen Turkcell) sorun olur mu??

gökhan dedi ki...

iphone 3gs modelı turkıyedekı satıs fıatı ne kadardır???

t