31 Temmuz 2009 Cuma

iPhone 3.0.1 Güvenlik Güncellemesi

İki güvenlik araştırmacısının geçtiğimiz aylarda farkettiği ve geçenlerde bir demoyla ispat ettiği SMS açığını gideren 3.0.1 yazılımı az önce iTunes'ta yayınlandı. Bu açık her ne kadar henüz kötü niyetli kişilerin eline geçmemiş olsa da, bir SMS mesajıyla, 3.0 ve alt versiyonlarda bulunan tüm iPhone sahiplerinin cihazları, uzaktan yönetilebiliyor ve cihazlarındaki her türlü bilgiye ulaşılabiliyor.

Aslında bu SMS açığı Android ve Windows Mobile gibi başka platformdaki cihazlarda da mevcut ve diğer üreticiler de bu konuda harekete geçti. Apple da yaklaşık 6 hafta önce bu sorunu farkedip bugünkü 3.0.1 versiyonunu yayınladı.

3.0.1 güncellemesini daha evvelki güncellemelerde olduğu gibi iTunes üzerinden cihazımızı USB kablosuyla bağlayarak yapıyoruz. iTunes'ta, Summary menüsündeki "Check For Update" (Güncellemeleri Kontrol Et) bastığımızda karşımıza 3.0.1 güncellemesi çıkıyor.

Bu ekranda da "Download and Install" (İndir ve Yükle) seçeneğine tıklayıp güncelleme işlemini başlatıyoruz. 3.0.1 güncellemesi 230.1 MB. büyüklüğünde olduğu için de indirme işlemi vakit alabiliyor.

Bende güncelleme işlemi (indirme + yükleme) yaklaşık 1 saat sürdü ve yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi sorunsuzca tamamlandı. Bu SMS açığı kötü niyetli kişilerin eline henüz geçmediği için (belki de hiç geçmeyecek) panik yapmaya gerek yok ama eğer imkanınız var ise sadece bu açığın giderilmesini içeren 3.0.1 güncellemisin ilk fırsatta yapmanızda fayda var.

ÖNEMLİ: Her güncellemede yaptığımız uyarıyı burada tekrarlamakta fayda görüyorum. Cihazını Türkiye'den alanlar (yani Turkcell veya Vodafone'un getirttiği cihazlardan) alanlar bu güncellemeyi rahatlıkla yapabilirler. Fakat cihazlarını yurt dışından getirtip unlock/jailbreak işlemine tabii tutup kullanmak zorunda kalanların 3.0.1 güncellemesini (update) hemen yapmalarını tavsiye etmiyoruz, çünkü cihazınız kitlenebilir. Unlock yazılımları için de bir süre beklemek gerekebilir.

8 comments:

eezd dedi ki...

mini bir soru. şimdi benim itunes ile bağlantı kurduğum bilgisayarımı değiştirmem gerekicek. aslında update için yeterli alan yok maalesef. bu durumda iphone'umu başka bir bilgisayardan güncellemek istesem varolan uygulamalar ve/veya müzikler vs gibi güncelleme içeriklerinin hali ne olacak? silinir mi? yoksa yeni bilgisayara iphone'dakileri kopyalar mı?

Sina. dedi ki...

ilk nesil iphone'u update edip, sonra redsn0w 0.8 ile unlock ediyoruz ancak update ettikten sonra cihaz kilitlenince redsn0w'a 3.0.1 firmware'ini degil de 3.0 firmware'ini gosteriyoruz oluyor. sanirim aynisi iphone 3gs icin de gecerli. iphone 3g icin ise bilmiyorum...

sedatt dedi ki...

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Iphone 3.0 versyiyonu daha yeni yükleyeceğim. Fakat adres defterimde,maillerimde ve sms alanında çok bilgilerim var. Bunların kaybolacağından korkuyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim ?

tugcem dedi ki...

benim de bir sorum olacak...update esnasında bağlantı sorunu gönderiyo üstelik 1 saat yüklenmesini bekliyorum ve tam yüklendi derken bağlantı sorunu tanımlayıp update i kesiyo bu sorun neden kaynaklanıyo olabilir??

Mustafa Tan dedi ki...

Bilgisayarınızda yüklü Nod32 gibi bazı antivirus programları update dosyasının yüklenmesinde sorun çıkartabiliyor. Update işleminden evvel antivirus uygulamasını kapatmanızda fayda var.

Ayrıca eğer iTunes'un eski versiyonda ise de sorun olabilir.

Sorun yaşadığınızda bilgisayarınızı ve modeminizi restart edip tekrar deneyin.

Unknown dedi ki...

deli olucam bende 3.0.1 itunes yükledi cihaz öylece kala kaldı cihazım 3.0 yüklü türkcell den aldığım hali ile kullanıyordum ama bu yazılımı yükleyince itunes işareti ve kablo resminde kaldı hiç bir şey yapamıyorum ne yapmalıyım

Adsız dedi ki...

Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
mayocareclinic@gmail.com
Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

t