5 Temmuz 2009 Pazar

iPhone iPuçları - IV

Aslında iPhone iPuçları serisine uzun bir süre devam etmek niyetinde değildim ama 3.0 ile gelen ufak tefek yeniliklerin, bazı kullanıcılar için çok faydalı olacağını düşünerekten bir yazı daha yazayım dedim. Dolayısıyla aşağıdaki özelliklerden sadece, cihazının versiyonu 3.0 veya daha üstü olan iPhone kullanıcıları yararlanabiliyor.

Anında İletilecek Klasörleri Seçme
3.0'dan önce, Anında İlet (Push) desteği olan mail hesaplarının (Microsoft Exchange gibi) "Inbox" klasörlerine gelen mesajlar anında iletiliyor, fakat "Inbox" harici özel olarak yaratılmış klasörlere düşen mesajlar anında iletilmiyordu.



3.0 ile birlikte ise, özellikle kurumsal kullanıcılar tarafından çok kullanılan bu özel klasörlerden istediklerimize, mesajların anında gelmesini sağlayabiliyoruz. Bunun için de öncelikle yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Ayarlar -> Mail, Kişiler, Takvimler menüsünden Anında İlet desteği olan mail hesabımızı seçiyoruz. Ardından da "Anında İletilen Klasör" seçeneğine tıklayıp mesajların anında iletilmesini istediğimiz diğer klasörleri de işaretliyoruz. Eğer Yeni Verileri Al menüsündeki Anında İlet seçeneği açıksa, bu klasörlere düşen mesajlar da anında iletiliyor.

LDAP'tan Kişi Sorgulama
3.0 ile gelen diğer bir kurumsal güzel özellikde LDAP desteği olan Microsoft Exchange gibi mail hesaplarındaki kişilerin Kişiler'den (Rehber/Contacts) sorgulanabiliyor olması. LDAP sorgusu sunucu üzerinden yapıldığı için şirketinizdeki yüzlerce kişinin kaydının cihazınızda olmasına da gerek olmuyor.



Bunun için de öncelikler Rehberi açıp sol üst köşedeki "Gruplar" seçeneğine tıklıyoruz. Ardından da Exchange hesabımıza tıklıyoruz. Açılan ekranın en üstündeki arama alanını kullanarak da ister isme göre, istersek de mail adresine göre arama yapabiliyoruz. Zaten otomatik arama özelliği, biz birkaç harf yazar yazmaz benzer sonuçları getirmeye başlıyor.



Bulduğumuz sonucun üzerine tıkladığımızda da tel, mail adresi gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

SMS Ön İzleme'nin Kapatılması
Bildiğiniz gibi iPhone'umuza bir SMS mesajı geldiğinde, mesajın tamamı ekranda gözüküyor ve o an yanımızda başka biri daha var ise mesajı o da okuyor. Önizleme diye adlanlandırılan bu özellik 2.x versiyonlarında kapatılabiliyor fakat bu seçenek Parolayla Kilitleme menüsü altında olduğu için çok kullanışlı olmuyordu.



3.0 ile birlikte ise bu seçenek Ayarlar -> Mesajlar menüsü altına taşındığı için artık kolayca kapatılabiliyor.

Yazılanı Geri Alma
3.0 versiyonu ile gelen güzel diğer bir özellik de yazdıklarımızı kolayca geri alabiliyor (undo typing) yani silebiliyor olmamız.



Bunun için de cihazımızı sağa sola sallıyoruz. Ardından da karşımıza yukarıdaki gibi bir seçenek çıkıyor. Geri Al : Yazma seçeneğine tıkladığımızda da tüm yazdıklarımız siliniyor. Bu özellik sadece son yazdıklarımızı siliyor olsaydı çok daha güzel olurdu.

Uygulamaları Zorla Kapatma
Uygulamalar bazen düzgünce kapanmadığı için bu uygulamaları zorla kapatmak (force quit) gerekiyor. Daha evvel zorla kapatma işlemi uygulamadayken, "Home" tuşu 5-6 saniye basılı tutularak yapılıyordu. Fakat 3.0 ile birlikte zorla kapatma yöntemi biraz değişti. Bunun için öncelikle cihazı kapatır gibi Power düğmesine basılı tutuyoruz ve karşımıza "Kapat" seçeneği çıktığında da "Home" tuşunu 5-6 saniye basılı tutuyoruz.

Umarım bu ipuçları da faydalı olmuştur. Eğer diğer ipuçlarına da bir gözatmak isterseniz bu linkten faydalanabilirsiniz.

13 comments:

dublindevrimi dedi ki...

harika bir bilgilendirme olmuş tesekkürler mustafa,telefonu sallayıp undo işlemi yapmak muazzam olmuş gören deli sanıyor beni:)ama iphone bu gibi delilikleriyle güzel

Unknown dedi ki...

Merhaba Mustafa Bey,

Iphone'umda 2.2 surumu kullanmaktayim. cihaz yurtdisindan getirildi, pasaport kaydi var ve jailbreak'li. 3.0'a gecmek istiyorum. benim sorum; installer ve cydia gibi programlari kullanmasam da olur diyorum ve bu yuzden jailbreaksiz 3.0'a gecersem cihazi kullanabilir miyim, yoksa bir sorunla mi karsilasirim? (turbo sim ile sim karti calistirmada sorun yasamiyorum.)

Ilginiz icin simdiden tesekkurler.

Iyi calismalar.

Kartal Tüyü dedi ki...

bu son versiyondan çok şey bekledik herhalde ben flash yazılımını buyuk bi hevesle beklıyordum adobe firması bu işi bu kadar yavaş almamalı diye düşünuyorum ayrıca tom tom navigasyon ne zaman iphone da kullanılabel olacak bilginiz varmı . teşekkürler iphone u kullanılabilir kıldığınız için..

Mustafa Tan dedi ki...

@mRcARiZMa

iPhone'a uzun bir süre daha Flash'ın geleceğini sanmıyorum. Aslında bu konunun Adobe ile ilgisi yok, Adobe çok istiyor ama Apple izin vermiyor. Apple'ın istememesinin ilk sebeplerinden birisi flash uygulamalarının çok fazla CPU tüketmesi, dolayısıyla cihazın pilini çabuk tüketmesi. Tabii bir de iPhone oyunlarının App Store'dan flash'a kayma olasılığı var ki Apple bunu hiç istemez.

TomTom yazılımı çıktığını anda paylaşacağız emin olun :) Biz de bilemiyoruz kesin çıkış zamanını.

Adsız dedi ki...

selam mustafa bey,çok faydalı bilgiler veriyorsunuz teşekkürler.
''geri al yazma'' özelliğinin yerine çift tıklayıp yazıya kes yapsak da oluyor gibi geldi bana eğer yanlışım yoksa doğrumudur acaba? tekrar teşekkürler.

Elif dedi ki...

Bu çözümlerin dışında benim başka bir çözüme ihityacım var tabii varsa; aradığımız kişileri tek tek silebilme özelliği yok mudur??

Birini arıyyorsak onu topluca arama listesini silmek yerine sadece kişiyi silebiliceğimiz bir çözüm yolu biliyormusunuz???

Teşekkürler,

Elif

CY dedi ki...

merhaba,su anda 3.0 kulaniyorum telefonum jailbreakli degil.trcell den almistim.son versiyona gectikten sonra mesajiletme ve replyda ilk denmede ekran kilitlenip kilitli konuma geciyor.ikinci denememde sorun cikmiyor.bu sorun bana mi ozel yoksa 30 da sorun mu var?bu sorunun cozumu varsa bildirirseniz sevinirim.

Taylan dedi ki...

İyi günler mustafa bey.. Iphone 3G sürüm 3.0 sahibiyim ve telefonumu geçen yıl aldığımdan beri yani eylülden beri "restore" yapmadim. Benim sizden ricam bu işlemi yaparken telefon rehberi, ajanda resimler v.b gibi bilgileri kaybetmeden nasil yaparim?
Gecen seneki yazinizda "timeCapsule" adindaki app. nu duyurmuşsunuz fakat artik öyle bir app ne yazıkki yok. Yardimlariniz için şimdiden teşekkürler, başarılarinizin devamini dilerim..

Mustafa Tan dedi ki...

@Taylan,

iPhone'unuzu iTunes ile her sync edişinizde iTunes zaten backup alıyor olmalı. Hatta restore işleminden önce de bir backup alır, cihazınızı restore ettikten sonra backup'tan dönüş yapayım mı diye sorar iTunes.

Detaylı bilgi için : http://support.apple.com/kb/HT1766

Unknown dedi ki...

iyi günler mustafa bey, 3g 3.0 sahibiyim. ancak kişiler sol üst köşede gruplar sekmesi yok. bunu nasıl bulabilirim? teşekkürler

joker85 dedi ki...

slm, 1 yıl önce abdeden 2. el 1g iphone aldm at&t anlaşmalı kendim jailbreak yaptm tr'ye gelince kaydetirdim bu sıralar çok yawaşladı donma yapıyo die restore and update yaptm şimdi tel açılmıo, ekranda sadece i tunes işareti war, pcye takınca restore yapılıo sadece i tunestan restore sonunda da abd deki sigorta numaramla posta kodumu soruo giriyorum hata veriyo active olmuo yani tel öle olmuo, tekrar jailbreak yapmak istiyorum oda olmuo, bişey önerebilcek varmı?
ylcn_85@hotmail.com

joker85 dedi ki...

slm, 1 yıl önce abdeden 2. el 1g iphone aldm at&t anlaşmalı kendim jailbreak yaptm tr'ye gelince kaydetirdim bu sıralar çok yawaşladı donma yapıyo die restore and update yaptm şimdi tel açılmıo, ekranda sadece i tunes işareti war, pcye takınca restore yapılıo sadece i tunestan restore sonunda da abd deki sigorta numaramla posta kodumu soruo giriyorum hata veriyo active olmuo yani tel öle olmuo, tekrar jailbreak yapmak istiyorum oda olmuo, bişey önerebilcek varmı?

Adsız dedi ki...

Ii gunler,bilgilernzi bizlerle paylastgnz icin tesekkr ederm.3g 2.el aldm aldgm kisi hesap olustrdgu icin ben hesap olustramdm,hic bir yukleme yapamyrm.suan hafizasinda olan oroyun vs uygulamalrda acmyr,ayrica intrmet uzernden wideo,mp3 dinleyemyr we oyun oynayamiyorm,mesala facebook daki paylasimlari oynatamyrm,oyunlari oynayamyrm,flash istyr.bu konularda yardmci olurmsnz?simdiden tesekkr ederm

t