27 Şubat 2008 Çarşamba

iPhone Simgeleri

Simge Anlamı
Cell signal Baz istasyonlarının kapsama alanında bulunulduğunu ve telefon görüşmesi yapılabileceğini gösterir. Ne kadar çok çubuk varsa, sinyal o kadar kuvvetli demektir. Eğer sinyal alınamıyorsa bu ikonun yerinde "No service." yazısı görünecektir.
Airplane Mode iPhone'un Uçakta Seyahat Modunda olduğunu gösteririr. Bu mod aktifken iPhone'un tüm kablosuz iletişim servisleri (GSM, EDGE, GPRS, Wi-Fi, Bluetooth, vs.) devre dışıdır. Bunlar dışındaki tüm uygulamalar kullanılabilir.
Wi-Fi iPhone'un Wi-Fi üzerinden bir kablosuz bağlantı kurduğunu gösterir. Ne kadar çok çubuk varsa, sinyal o kadar kuvvetli demektir.
EDGE iPhone'un, operatörünüzün EDGE ağı üzerinden Internete bağlandığını gösterir.
GPRS iPhone'un, operatörünüzün GPRS ağı üzerinden Internete bağlandığını gösterir. EDGE hizmetinin verilemediği durumlarda varsa GPRS erişimi kullanılır.
Bluetooth Headset battery indicator Bağlı olduğundan kablosuz Bluetooth kulaklığın pil seviyesini gösterir.
Lock iPhone'un kilitli durumda olduğunu gösterir.
Play Arka planda bir şarkının çaldığını gösterir.
Alarm Alarmın ayarlı durumda olduğunu gösterir.
Bluetooth® Mavi veya beyaz ikon: Bluetooth açık ve bir cihaz, örneğin kullaklık bağlı.
Gri ikon: Bluetooth açık, ama herhangi bir cihaz bağlı değil.
İkon gözükmüyor: Bluetooth kapalı.
Battery Pil seviyesini veya şarz olma durumunu gösterir.
Shows that TTY is on Duyma özürlülerin kullandığı Teletype (TTY) servisinin açık olduğunu gösterir.

Kaynak : http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=305975

24 Şubat 2008 Pazar

Labyrinth

Labyrinth, iPhone'nun müthiş yerçekimi sensörlerini kullanarak hazırlanmış gördüğüm en başarılı oyun. iPhone ekranının üzerinde farklı farklı konumlara yayılmış delikler olduğunu düşünün, sanki ekranın üzerine demir bir bilye koyup bilyeyi deliklere düşürmeden ekranın bir ucundan diğer ucundaki işaretli bölüme yuvarlamaya çalışıyorsunuz.



Oyuna başlarken önce iPhone'u yere paralel tutun, sonra iPhone'a hafifçe demir bilyenin gitmesini istediğiniz bölüme doğru eğim verin, bilyenin oraya doğru hareket ettiğini göreceksiniz.

Oyunu çalıştırınca Settings bölümüne dokunarak açılan ekranda Do Calibration düğmesi ile sensörlerde ince ayar yapılmasını sağlayabilirsiniz, bu ayarı yapmadan önce iPhone düz bir zemine koymanızı öneririm. Demo bölümüne dokunarak oyuna başlayabiliyorsunuz.



Oyunu installer'dan Labyrinth ismiyle bularak kurabilirsiniz. Oynayabileceğini 10 adet parkur var daha fazla parkur istiyorsanız satın alabiliyorsunuz.

iPhone için Video Hazırlamak

Apple'ın diğer ürünleri gibi iPhone da oynatabildiği video formatları açısından muhafazakar. Bu nedenle iPhone'da video izleyebilmek için bazı işlemler yapmamız gerekiyor. iPhone divx formatındaki videoları oynatamadığı için öncelikle divx formatındaki videoları Apple QuickTime Player'ın bir formatı olan MPEG-4'e veya H.264'e (*.mp4) çevirmemiz gerekiyor. Altyazı dosyaları da (*.srt, *.sub, vs.) varsa bu dosyaları da ekletmemiz gerekiyor. Aşağıda fazla teknik detaya girmeden bu işlemleri kolayca nasıl yapabileceğimizi anlatmaya çalıştım. Eğer Apple'ın video formatları ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz "The Complete Guide to iPod, Apple TV and iPhone Video Formats" isimli yazıya göz atabilirsiniz.

GÜNCELLEME (14/12/2208) : Bu yazıyı yaklaşık bir sene evvel hazırlamıştık. Arada geçen zamanda çok daha güzel uygulamalar çıktı. Özellikle MediaCoder ile Kolayca Altyazılı Video Hazırlayın başlıklı yazımıza da göz atın derim.

Piyasada aynı anda hem altyazı ekleyip hem de iPhone'a uyumlu video formatına çeviren Total Video Converter gibi paralı programlar mevcut. Fakat bu iki işi birden yapan ücretsiz yapan yazılımlar henüz mevcut değil. Eğer alt yazı ekleme gibi bir derdiniz yoksa birazdan anlatacağım Videora iPhone Converter tek başına bu işi gayet güzel yapıyor. Videora sadece divx formatındaki videoları değil DVD'den YouTube'a kadar her türlü video'yu iPhone formatına çevirebiliyor.

Video'ya alt yazı ekleyip tek bir dosya haline getirme işlemini de PocketDivxEncoder ile nasıl yapılacağını kısaca anlatacağım. Aslında PocketDivxEncoder divx formatındaki videoları alt yazı da ekleyerek her türlü mobil cihaz formatına çeviren harika bir ücretsiz yazılım. Lakin geliştiricisi henüz iPhone'a el atmadığı için 2 işlem birden yapmak zorunda kalıyoruz.

Aşağıda anlatacaklarım 2 ana adımdan oluşuyor. Elinizdeki video'nun durumuna göre ilgili adımdan başlamanız gerekiyor.

1) Divx ve Altyazının Birleştirilmesi
2) Herhangi bir Video'nun iPhone Formatına (*.mp4) Çevrilmesi

1)
Divx ve Altyazının Birleştirilmesi

Bu işlem için
PocketDivXEncoder'ı kullanacağız. PocketDivXEncoder'ı ilk çalıştırdığımızda bize video'muzu hangi cihaz'a göre çevirmek istediğimizi soracak.



Gördüğünüz gibi seçenekler arasında iPhone hariç tüm mobil cihazlar var. Biz sadece alt yazı ekleyeceğimiz için formatın çok bir önemi yok. Bu yüzden PC'yi seçiyoruz.



Ardından karşımıza çıkacak ana ekranda sadece bir kaç düğmeyi kullanacağız. Seçenekler gözünüzü korkutmasın. İlk olarak sol üst taraftaki klasör resmi bulunan düğmeyi kullanarak divx formatındaki *.avi uzantılı dosyamızı seçiyoruz. Ardından hemen sağ yanındaki üzerinde "ABC" yazıları bulunan düğmeyi kullanarak alt yazı dosyasını seçiyoruz.

Altyazı dosyasını seçer seçmez karşınıza bir popup ekranı çıkacak. Bu ekranda alt yazı için hangi font'un kullanılacağı ve büyüklüğünün ne olacağı gibi seçenekler sunuluyor. "Font Size" olarak 3'ü seçip diğer seçenekleri aynen bırakmanızı öneririm. Altyazı ayarlarını da yaptıktan sonra bir tek geriye bir tek programın sol altında yer alan "Encode Now" düğmesine basmak kalıyor.



Alt yazı eklenmiş yeni video, eski video'nuz ile aynı yerde fakat dosya adının sonuna "_PC" eklenmiş olarak hazırlanacak. İşlem süresi bilgisayarınızın gücüne ve video'nun büyüklüğüne göre değişiyor ama yarım saatlik bir video genelde 10 dakikada tamamlanıyor. İşlemin hızlanması için "Process priority" seçeneğini Normal'den daha yüksek bir konuma getirebilirsiniz fakat bu sefer de CPU'nun nerdeyse tamamı bu programa ayrılır ve başka bir iş yapamazsınız.

2) Herhangi bir Video'nun iPhone Formatına (*.mp4) Çevrilmesi

Artık elimizde alt yazı da eklenmiş bir video mevcut. Geriye bir tek bu video'yu iPhone uyumlu hale getirmek kalıyor. Bu işlem için Videora'yı kullanacağız. Videora ücretsiz bir program. Lakin internet bağlantısı mevcut ise programın içinde sponsorlarının reklamlarını gösteriyor. Reklam görmek istemiyorsanız ve programın hızlı çalışmasını istiyorsanız, programı başlatmadan evvel internet bağlantısını kesin.

Videora'nın kendi sitesinde, sağ menü'de "Guides" başlığı altında DVD'den, Youtube'dan, video'dan nasıl iPhone formatına çevrim yapılacağı adım adım anlatılmış. Dilerseniz buradaki yazılardan da faydalanabilirsiniz.

Videora'yı ilk defa kullanmaya başladığınızda benim önerim "Settings" menüsünden kendinize uygun ayarları bir kere yapıp kaydetmeniz. "Settings" menüsünde ilk olarak "Encoding" tabını açın. Mevcut ayarlar sizin işinizi görecektir fakat çevirmek istediğiniz video'nun kalitesinden taviz verip dosya büyüklüğünü düşürmek isterseniz farklı profiller kullanabilirsiniz. "Profile" seçeneğinden, önceden hazırlanmış porifilleri kullanabilir ya da kendi profilinizi yaratabilirsiniz.



"Converter" tabında da çevrilmiş dosyaların hangi klasörde saklanacağı, çevrim sırasında CPU değerininin ne olacağı gibi ayarlar mevcuttur. Ben şahsen "CPU Usage" değerini "BelowNormal" yapıp diğer tüm ayarları aynen bıraktım. Video çevrim programları çok fazla CPU kullanır, eğer aceleniz yoksa ve o anda PC'nizde başka işlerle uğraşmak istiyorsanız CPU kullanım oranını en alt seviyeye çekin.



Dikkatinizi çekiyse yukarıdaki enkran görüntüsünde "Automatically Convert Video Downloads" isminde bir seçenek mevcut. Videora'nın download edilen dosyaların otomatik iPhone formatına dönüştürülmesi gibi bir özelliği var. Eğer ilgileniyorsanız "Automation Guide" isimli dokümandan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir kerelik ayarları da yaptıktan sonra artık "Convert" menüsünden istediğimiz video'yu iPhone'a uygun bir hale getirebiliriz. Bunun için tek yapmamız gereken "Video File" tabından çevirmek istediğimiz dosyayı seçip, "Title" alanına yeni dosya adını yazıp, "Start Converting" düğmesine basmak. (
Aşağıdaki ekran görüntüsü "Power Mode" ekranından alınmıştır.)





Çevrim işlemi tamamlandığında "Output Directory" alanında yazan klasörün içerisinde "mp4" uzantılı "Title" alanındaki dosya ismiyle bir dosya oluşmuş olduğunu göreceksiniz.



Bundan sonra tek yapmamız gereken iTunes aracılığı ile bu dosyayı iPhone'a yollamak. Bunun için de iki basit adım uygulamamız gerekiyor.

a) Video'yu iTunes'e Eklemek: iTunes'a video eklemek için "File" menüsünden "Add File To Library" linkine tıklıyoruz. Ardından iPhone formatına çevirdiğimiz dosyayı seçerek iTunes'a eklemiş oluyoruz.





b) iTunes ile iPhone'umuzu Sync Etmek: iTunes'a eklediğiniz videoları iPhone'unuzla sync etmek için öncelikle sol menüdeki "DEVICES" altından cihazınızı seçip, üst taraftan da "Video" tabına geçiş yapmanız gerekiyor. Ardından çıkacak ekrandan istediğiniz video'yu işaretleyip ekranın sağ altındaki "SYNC" düğmesine basmanız gerekiyor. Yaklaşık bir dakika içinde videonuz iPhone'da izlenmeye hazır hale gelecektir.



20 Şubat 2008 Çarşamba

Bilardo

Pool, bir Amerikan Bilardosu oyunu, geliştiricisi oyunu henüz tamamlamış değil, şimdilik sadece tüm topları deliğe sokmaya çalışıyorsunuz, topları deliklere sokarken yaptığınız vuruş sayısını görerek kendinizi geliştirmeye çalışıyorsunuz.

Installer’ın kaynak bölümüne http://touchrepo.com/repo.xml adresini ekleyip oyunu kurabilirsiniz, oyunun adı Pool.

iPhone Categories

Eğer siz de iPhone'a bol bol uygulama yükleyen kullanıcılardansanız kısa bir süre sonra ekranınızın bir sürü program ikonu ile dolduğunu görecekseniz. Bir süre sonra da SpringBoard ikonlar için yetersiz kalacak, bir uygulama çalıştırmak için bir kaç sayfa çevirmek zorunda kalacaksınız.

Bu zahmetten kurtulmak ve SpringBoard'unuzun aşağıdaki gibi sade görünmesi için Categories uygulamasını kurmanız gerekecek.



Görüldüğü gibi Categories uygulaması sayesinde SpringBoard'um oldukça sade. Categories uygulaması, "Clock, Weather, iPod, vs." gibi temel uygulamalar hariç sonradan kurduğunuz tüm uygulamaları alt klasörler altında toplayabiliyor.

Yukarıdaki gibi bir SpringBoard'a sahip olmak için yapılması gerekenler aslında oldukça basit. Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda karşımıza ekranın sağ üst köşesinde "Add" düğmesi bulunan boş bir liste çıkar. Bu ekranda uygulamaları altında toplayacağımız kategorileri yaratabiliyoruz. Ben kendi telefonumda "Games, Multimedia, Programs ve Tools" olmak üzere toplam 4 kategori yarattım. Siz de kendi kategorilerinizi türkçe karakterler kullanmadan "Add" düğmesini kullanarak yaratın ve her kategori için bir ikon seçin.




İkon seçme ekranın hemen arkasından karşınıza yarattığınız kategorinin altına uygulama ekleyebilmeniz için bir ekran gelir. Listedeki uygulamaların üzerine dokunarak kategoriler altına gidecek uygulamaları seçebilirsiniz. Seçtiğiniz uygulamalar otomatik olarak SpringBoard'da gözükmez hale gelir. Sadece ilgili kategori altında görülür.

Eğer bir uygulamayı yanlışlıkla istemediğiniz bir kategori altına atarsanız sakın korkmayın, uygulamanın ana ekranına dönüp, ilgili kategori içine girip kaldırabilirsiniz. Merak etmeyin burdaki silme işlemi uygulamayı silmez sadece kategori altından kaldırır ve ana ekranda tekrar görünür hale getirir.



Tüm kategorileriniz yarattıktan sonra uygulamanın ana menüsünün en altında bulunan "Restart SB" düğmesini kullanarak yaptığınızın değişikliklerin SpringBoard'unuza yansımasını sağlayabilirsiniz.

Categories uygulamasının konfigürasyon ekranına da ana menüdeki sol alt köşedeki "Configuration" düğmesinden ulaşıyoruz. Bu ekrandaki en önemli ayar "Allow Hide Icons" seçeneğinin daima "On" durumda olması. Eğer bu seçeneği "Off" duruma getirirseniz ve bir uygulamayı bir kategori altına atarsanız, uygulama hem SpringBoard'da hem de ilgili kategori altında gözükür. Silerken de tam tersi olur, uygulamanız kategori altından kalkar ama SpringBoard'da da gözükmez sonra benim gibi SSH ile bağlanıp unix komutlarıyla müdahele etmek zorunda kalırsınız.

Aşağıda Categories ile düzenlenmiş, Sezer'in iPhone'una ait ekran görüntüleri mevcut. Categories'in faydasını aşağıdaki ekran görüntüleri aslında çok daha iyi anlatıyor.



Categories uygulamasını Installer aracılığı ile System paketi altından yükleyebilirsiniz. Eğer bulamazsanız source'lar arasında http://iphone.sleepers.net/repo.xml adresi yok demektir. Uygulamanın 1.1.1 ve 1.1.2 versiyonlarında sorunsuz çalıştığını bizzat kullanarak tecrübe ettik.

ÖNEMLİ NOT : Categories uygulamasını kurup konfigüre etmeden evvel SSH ve Wi-Fi servisini çalışır durumda tutmanızı ve imkanınız varsa /Applications klasörünü yedekleminizi öneririm. Normal şartlarda (benim gibi uygulamayı kurcalamadığınız durumlarda) bir sorun yaşama olasılığınız düşük ama gene de tedbirli olmakta fayda var. SSH ve Wi-Fi servisi açık olursa herhangi bir bilgisayardan müdahele edilip sorun çözülebilir.

18 Şubat 2008 Pazartesi

iPhone için Tavla

Türkiye'de tavla oynamasını bilmeyen neredeyse yoktur. Bu oyunu iPhone'da da oynayabilirsiniz. Backgammon ismindeki bu oyunu iPhone'da oynamak ayrı bir zevk, ekran görüntüsü alırken sürekli oyuna dalıp gittim :)

Oyunu tanıtmak için fazla bir şey anlatmaya gerek yok, programcı settings bölümünde yer alan bazı önemsiz özelliklerini bir miktar ödeme yaparak katkıda bulunanlar için aktif hale getirilebiliyor, bunun dışında oyunu arkadaşınızla ya da iPhone'a karşı oynayabilirsiniz. iPhone'a karşı oynarken karşınızda çok çetin ceviz bir oyuncu beklemeyin ama yine de antrenman için fena değil.



Tavlayı yatay veya dikey oynayabiliyorsunuz, farklı theme'lar kullanılabiliyorsunuz ama theme için geliştiricinin sitesinden zipli dosyaları indirip iPhone'un içine /Applications/Backgammon.app dizinine kendiniz açmanız gerekiyor. Aşağıda Turkish Delight isimli sedef bir tavla theme'i görüyorsunuz.



Programı installer içinde Backgammon adıyla arayarak kurabilirsiniz, bulmazsanız installer'a repo.smxy.org/iphone-apps/ adresini kaynak olarak ekleyin.


17 Şubat 2008 Pazar

MobileScrobbler'ın Yeni Versiyonu

Last.fm'in iPhone versiyonu olan MobileScrobbler ile ilgili geçen ay Sezer güzel bir blog yazmıştı. Fakat geçen hafta yeni bir versiyonu çıktı. Aslında yeni versiyon demek pek doğru değil çünkü MobileScrobbler nerdeyse baştan yazılmış. Zaten eski versiyonda bir çok eksiklik ve sorun vardı. Bu yeni versiyon gerçekten çok başarılı olmuş.

Yeni versiyondaki en temel değişiklik, ayarlar ekranının uygulamanın kendi menüsü altından kaldırılıp iPhone'un Genel Ayarlar altına alınması olmuş. Ayarlar ekranı önemli, çünkü uygulamanın EDGE üzerinden bağlantı yapmamasını buradan engelliyoruz.



Yeni versiyondaki diğer büyük değişiklik ise uygulamayı ilk çalıştırdığımızda karşımıza çıkan ana menüde olmuş. Eski versiyondaki ana menü çok işlevsizdi. Yeni versiyondaki ana menü ise çok fonksiyonel ve nerdeyse tüm kısa yollar mevcut.

Search ekranında ise çok büyük bir değişiklik yok. Sadece diğer Last.fm kullanıcılarını da ulaşabileceğimiz "User" sekmesi eklenmiş.



Eski versiyonda hiç bulunmayan istatistik sayfaları ise yeni versiyonda Chart menüsü altında toplanmış. En çok ve en son dinlediğiniz şarkıcılar, albümler ve şarkılar gibi istatistiklerin yer aldığı toplam 6 yeni ekran geliştirilmiş.



Şarkıları dinlerken karşımıza çıkan ekranlarda ise çok fazla bir değişiklik yok. Sadece görsel değişiklikler yapılmış ve uygulamanın zemininde siyah renk hakim kılınmış. Şarkıcı'nın Biyografisinin anlatıldığı ve şarkı sözlerinin yer aldığı sayfalar fonksiyonalite olarak aynı eskisi gibi.



Sizi bilmem ama MobileScrobbler, benim iPhone'da en çok kullandığım ve sevdiğim uygulama. Hala eski versiyonu kullanıyorsanız bence bir an evvel güncelleyin. Installer güncelleme işin otomatik olarak yapıyor zaten.

16 Şubat 2008 Cumartesi

iPhone BossPrefs

iPhone EDGE Servisini Kolayca Kapatıp Açmak" başlıklı yazımızda "Services" uygulamasını tanıtmıştık. Bu sefer ise BossPrefs isimli çok daha yetenekli bir servis yöneticisinden bahsedeceğiz.

BossPrefs'i ilk defa kurup çalıştırdığınızda, karşınıza EDGE, Wi-Fi, Phone, Bluetooth, SSH , Gmail gibi temel servisleri çıkacak. Bu ekrandaki düğmeleri kullanarak istediğiniz servisi kolayca kapatıp açabilirsiniz.



BossPrefs'in en önemli özelliği, yukarıdaki servis listesini istediğimiz gibi düzenlememize izin vermesidir. Bunun için ana ekrandaki sol üst köşedeki "Config" düğmesini kullanıyoruz. Ana menüde hangi servislerin gözükmesini istiyorsak "Configuration" ekranındaki ilgili "Show [Service]" düğmesinin "On" durumunda olması gerekiyor. Sıfırdan yeni bir servis yaratmak için ise aynı ekranın sağ üst köşesindeki "Add" düğmesini kullanıyoruz.




Eğer Unix/Linux tabanlı işletim sistemlerine aşina iseniz kendiniz çok rahat yeni servisler ekleyebilirsiniz. Eğer servis ekleme işlemi zahmetli geliyorsa, Installer'da Utilities altında bir çok meşhur uygulamaya ait hazır servisler mevcut. Tek yapmanız gereken aradığınız servisi bulup yüklemek.


BossPrefs'in güzel yanlarından biri de Wi-Fi veya EDGE gibi bir servisi açtıktan sonra, bu servisle ilgili uygulamaları kısa yoldan çalıştırmaya imkan tanımasıdır. İstediğiniz kısa yollar BossPrefs'in ana menüsünde en altta gözükür.



İstediğiniz uygulamanın kısa yolunun bu ekranda gözükebilmesi için ekranın sağ üst köşesindeki "Icons" düğmesini kullanabilirsiniz.



BossPrefs uygulamasını Installer -> Utilities paketi altından yükleyebilirsiniz. Eğer gözükmüyorsa Source'lar arasında "BigBoss's Apps and Things" yok demektir. "http://sleepers.net/iphonerepo" adresini kullanarak ekleyebilirsiniz.

BossPrefs'in 1.1.1, 1.1.2, 1.1.3 ve 1.1.4 versiyonlarında düzgünce çalıştığını test ettik. Lakin cihazınızda aynı anda hem "Services" hem de "BossPrefs" kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Ben kullandım ve EDGE servisi ile ilgili sorun yaşadım. Sonra farkettim ki BossPrefs'in kapattığı EDGE servisini, "Services" açtığını söylediği halde düzgünce açamıyormuş. Bu yüzden sadece BossPrefs'i kullanın.

t