Bu yazımızda OrbLive'in iPhone tarafını tanıtmıştık. Bu yüzden bu yazımızda da işin zahmetli kısmına yani evimizdeki (ya da işyerimizdeki) bir nevi OrbLive sunucusu olarak çalışacak bilgisayarımıza, Orb kurulum ve konfigürasyonunu nasıl yapacağımıza geçelim:
1) Öncelikle bilgisayarımıza doğru Orb yazılımını yüklememiz gerekiyor. (Çoğu kullanıcı bu noktada yanlış dosyayı yükleyerek televizyon izlemek için gerekli konfigürasyonu yapamıyor.) İndirip çalıştırmamız gereken, http://www.orb.com/en/download_orb adresindeki "Other countries" başlıklı Orb20SetupEn.exe ismindeki dosya.
2) Orb kurulumu 4 ana adımdan oluşuyor ve "Next" tuşuna tıklayarak ilerliyoruz. Kurulumun bir çok alt aşaması var gibi gözükse de aslında çoğu ekranda bize bilgi veriliyor. Biz zaten aşağıda bilgi girmemiz ya da konfigürasyon yapmamız gereken önemli ekranları örneklerle paylaştık.
İlk ana adımda (Account Setup) öncelikle eğer daha evvel açmadıysak Orb hesabımızı açmamız gerekiyor. (Bu sırada uygulama internete bağlanmak isteyeceğinden, antivirus veya firewall uygulamaları tarafından engellenmemeli.)
Yukarıdaki ekranda hesap açarken kullandığımız hesap adını (Create login) ve şifreyi (Password) daha sonra iPhone uygulamasında da kullanıyoruz.
3) İkinci ana adımda (System Check) kurulum uygulaması, bilgisayarımızdaki müzik ve video dosyalarının iPhone'daki OrbLive tarafından gösterilip gösterilemiyeceğini (streaming) kontrol ediyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi yeşil ışık yanıyorsa bilgisayarımızda Orb sorunsuz çalışabilir anlamına geliyor.
3) Üçüncü ana adımda (Local Network) karşımıza "You can use Orb to stream your videos or music to your TV using your XBox 360, PS3, or a digital media player. Should we configure it now?" seçeneği çıkıyor. Bu ekranda da "No" seçeneğini işaretleyip devam (Next) ediyoruz.
4) Dördüncü ana adımda (TV Setup) televizyon ayarlarını yapıyoruz:
a) Eğer bilgisayarımıza bağlı bir TV Kartımız var ise ve Orb da bu kartı tanış ise aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi bir mesaj çıkıyor ve bu sefer "Yes" seçeneğini işaretleyip "Next" düğmesine tıklıyoruz. Eğer TV Kartımız yoksa aşağıdaki adımların bir çoğu karşımıza çıkmıyor.
4) Dördüncü ana adımda (TV Setup) televizyon ayarlarını yapıyoruz:
a) Eğer bilgisayarımıza bağlı bir TV Kartımız var ise ve Orb da bu kartı tanış ise aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi bir mesaj çıkıyor ve bu sefer "Yes" seçeneğini işaretleyip "Next" düğmesine tıklıyoruz. Eğer TV Kartımız yoksa aşağıdaki adımların bir çoğu karşımıza çıkmıyor.
b) Ardından gelen ekranda da aşağıdaki gibi "I don't hava a set-top box" seçeneğini işaretleyip "Next" düğmesine tıklıyoruz.
c) Ardından da ülke seçim ekranı karşımıza çıkıyor. Ülkemizi (Turkey) seçip yine devam ediyoruz.
d) Bu sefer karşımıza ise TV Kartımıza klasik anten mi (Antenna) yoksa kablo-tv mi (Cable) bağladığımızı soran bir ekran çıkıyor. Hangisini bağladıysak onu seçiyoruz ve diğer adıma geçiyoruz.
e) Son olarak da TV ayarının yapıldığı en önemli ekrana geliyoruz. Bu ekranda OrbLive'den görmek istediğimiz kanalları sırayla aratıp, sonra da kaydetmemiz (Save Channel) gerekiyor. Arama işlemini ister "Start/Find next channel" düğmesi ile istersek de kanalları tek tek arttırarak yapabiliyoruz. Aradığımız kanalı bulunca ismini yazıp "Save Channel" düğmesine tıklıyoruz.
Normalde yukarıdaki ekran görüntüsündeki siyah kısımda TV görüntüsü bulunmaktadır.
OrbLive'de görmek istediğimiz tüm kanalları tek tek kaydettikten sonra yine "Next" düğmesine tıklıyoruz ve TV ayar işlemini sonlandırıyoruz.
4) Son ekranda ise tüm "Close" düğmesine tıklayarak Orb kurulumumuzu tamamlamış oluyoruz.
Kurulum bittikten sonra tek yapmamız gereken ufak bir kaç konfigürasyon. Orb servisi bilgisayarımızda açık olduğu sürece sağ alt köşedeki sistem çubuğunda yer alıyor ve üzerine sağ tıklayarak aşağıdaki aşağıdaki işlemleri yapabiliyoruz:
Configuration : Konfigürasyon menüsünü açar.
Start Orb : Orb Servisini başlatır.
Stop Orb : Orb Servisini kapatır.
Go to Orb : Web tabanlı yönetim ekranını açar.
Orb'un konfigürasyon ekranı kullanarak da istediğimiz zaman örneğin TV kanallarını tekrar ayarlayabiliyoruz.
Ya da OrbLive üzerinden görmek istediğimiz video, müzik, resim ve dokümanların klasörlerini değiştirebiliyoruz.
Orb'un kurulum ve konfigürasyonunu tamamladıktan sonra da sağlıklı çalışabilmesi için aşağıdaki noktalara dikkat etmemiz gerekiyor:
1) Orb, internetteki sunucusuyla bazı portlar üzerinden konuşur, bilgisayarlarımızda kurulu olan bazı anti-virus veya firewall yazılımımları bu portlar üzerinden bağlantıyı engelleyebilir. Bu durumda Orb çalışmaz. Bunun için anti-virus, firewall yazılımlarından bu portların engeli kaldırılmalıdır.
2) Orb, sunucusu üzerinden iPhone'unuza video, resim gibi dosyalarınızı yollarken bilgisayarınızdaki internet bağlantısının upload özelliğini kullanır. Örneğin 1 Mbit (download) ADSL internet bağlantınız var ise upload kapasitesi bunun dörtte biri yani 256Kbit'tir. Dolayısıyla bağlantı hızı yavaş olabilir.
Orb ile ilgili aslında daha çok bilgi mevcut, fakat yukarıdaki paylaştıklarımızın iPhone kullanıcılarına yeterli olacağını düşünüyorum. Dileyenler uygulamanın kendi sitesinde daha çok bilgi bulabilirler.
Not: Bu yazının birinci kısmına bu linkten ulaşabilirsiniz.
7 comments:
Ne diyebilirim, tek kelime ile süper. Peki sürekli açık kalan bir webcam le evime arada bir baktığımda, veri akışı o an mı başlıyor? Yoksa sürekli OrbLive e veri akıyor mu? Bunu şunun için soruyorum limitli internet bağlantısı olanlar sıkıntıya düşebilir mi?
Evet. Webcam'den veri akışı bağlandığınız an başlıyor.
Fakat bilgisiyarınızdaki Orb uygulaması ara ara küçük paketler göndererek, ana sunucuya ayakta olduğunu bildiriyor.
merhaba, orb uygulamasını bilgisayarıma kurdugumda video kısımdakı lamba sarı yanıyor. birde web cam seyretmeme ragmen live tv seyredemıyorum, yada ben ayarını beceremedım yardımlarınız için teşekkurler.
time out diyo bağlanmıyo???
zannedersem ücretli uygulamayı yuklemek gerekıyor free uygulama çok kısııtlı :s ama tv baglantısını kuramadım ben pc de more tv adlı programla seyredıyorum herhangi bi driver yuklu değil acaba bu yuzdenmi bulamıyor tv yı
Yazınız çok yardımcı oldu, tv kartı hariç diğer dosyaları sorunsuz görebildim. Skystar2 kullanıyorum bu durumda kablo ya da anten seçenekleri yetersiz kalıyor, ücretli uygulamada bu sorunu aşar mıyım, yoksa digital tv kartıyla izlemek mümkün değil midir?
eline sağlık bu çok işime yaradı özellikle webcam olayı.. verdiğin bilgiler için teşekürler yazıların devamını beklıyoruz..
Yorum Gönder