13 Temmuz 2008 Pazar

iPhone 3G İncelemesi - I

Geçtiğimiz cuma günü tüm dünyanın heyecanla beklediği iPhone 3G diye adlandırılan yeni nesil iPhone nihayet satışa sunuldu. Hayranlarının uğruna haftalar öncesi sıraya girdiği iPhone 3G ile ilgili biz de birkaç kelam edelim istedik.



Normalde prensip gereği bizzat tecrübe etmediğimiz hiç bir incelemeyi sitemizde paylaşmıyoruz. Fakat Apple'ın kontratsız iPhone satışını sıkı önlemler ile engellemesi nedeniyle kısa vadede iPhone 3G edinmemiz mümkün görünmüyor. Bu yüzden de iPhone 3G incelemesini, güvenilir yabancı kaynakları baz alarak yapmaya çalıştık.



iPhone 3G'de ilk göze çarpan farklılık cihazın arka kapağının artık metal değil plastik olması ve siyah ve beyaz olmak üzere 2 farklı renk seçeneğinin bulunuyor olması. iPhone 3G'de plastik kullanılmasındaki en büyük amaç 3G, GPS, Wi-Fi gibi radyo sinyallerinin performansını attırmak. Karşılaştırmalı olarak yapılan ilk testlerde de Wi-Fi çekim mesafisinin %20 arttığı gözlemlenmiş.



iPhone 3G'deki bence en önemli ikinci büyük yenilik de SIM kartı çıkarmak için artık orijinal bir aparatın bulunması. Çok şükür ki Apple bu aparat için ayrıca para istemiyor, orijinal kutusundan çıkıyor. Böylece artık ataştan kurtuluyoruz :)





iPhone 3G'deki bir diğer önemli değişiklik de kulaklık yuvasının klasik kulaklıkların da girebileceği şekilde standart hale getirilmesi. Bu nedenle artık klasik kulaklıklar için adaptör kullanmaya gerek kalmayacak. Fakat tıklamalı mikrofonu olan klasik kulaklıklardan kullanmak isterseniz o zaman yine adaptör kullanmak durumundasınız.

Hatırlarsanız ilk nesil iPhone'daki en büyük eleştirilerden biri, pilin kullanıcılar tarafından kolayca değiştirilemez olmasıydı. Bu versiyonda da garantiyi bozmadan pili çıkarma durumu yok fakat bu sefer parçalar çok rahat sökülebilir ve takılabilir şekilde monte edilmiş. Sadece vidaları sökerek ekran ve pili çok rahat değiştirme imkanı gelmiş. Tabii gene hatırlatmakta fayda var bu işlemi kendiniz yaparsanız cihaz garanti dışı kalır ama garantim zaten yok :) diyorsanız işiniz artık çok kolay.

Eğer cihazın sökülüşünü adım adım görmek isterseniz bu linkte detaylı bir şekilde resimleri ile anlatılmış.

iPhone 3G ile ilgili donanımsal farklar ve yenilikler tabii ki bunlar ile sınırlı değil. Bu yazının devamına bu linkten göz atabilirsiniz.

5 comments:

Adsız dedi ki...

merhaba arkadaslar ben iphone 3g almayı dusunuyorum tek bir sorum olacak turkıyede istanbulda gpd uzerınden navigasyon yol tarıfı çalısıyormu

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

iPhone 3G ile birlikte hazır gelen bir yol tarifi özelliği yok ama yakında bazı firmalar bu konuyla ilgili uygulamalar çıkaracak iPhone üzerinde çalışacak.

Adsız dedi ki...

ilginiz için teşekkur ederım. bu teknolojik aleti aldıgımıza göre uygulamada askıda kalmaz umarım

Adsız dedi ki...

merhaba
iphone 3g nin önünde göruntulu konusma yapabilecegimiz bi kamera varmı

Mustafa Tan dedi ki...

Hayır yok. Bu tip akıllı cihazların çoğunun önünde ayrıca bir kamera olmaz.

t