App Store ile gelen olmazsa olmaz uygulamalardan bir tanesi de Last.fm uygulaması. Aslında Last.fm uygulamasını iPhone'un 1.1.4 ve önceki versiyonlarında MobileScrobbler ismiyle kullanıyorduk. Aslında yeni versiyon eskisine çok benziyor. İki versiyon arasındaki en büyük fark ise Apple'ın izin vermemesi nedeniyle Last.fm'in arka planda çalışamaması. Bu nedenle bir yandan Last.fm dinlerken bir yandan maillerimize bakamıyoruz.
Last.fm'in ana ekranı eski versiyona çok benziyor. Fakat bu versiyonda "Search" seçeneğinin yerini "Start a new station" almış ve arama işlemi de çok kolaylaşmış.
Şarkılar çalınırken karşımıza çıkan ekran epey değişmiş. Benzer Şarkıcılar (Similiar Artists) ve Etiketler (Tags) artık ana ekranda gözükmüyor. Bunların için çok daha detaylı ve daha fazla bilginin gösterildiği ayır ekranlar mevcut. Bir de bu versiyonda şarkı sözleri artık yer almıyor. Fakat yeni gelen şarkıları arkadaşlarımızla paylaşabilme (Share) özelliği çok hoş olmuş.
Bu versiyondaki en güzel özelliklerden biri de şarkıların yüklenirkenki buffer yüzdesinin gösterilmesi. Bu sayede bir şarkı, "bağlantı yüzünden takıldı mı", yoksa "yavaş yavaş dahi olsa yükleniyor mu" görebiliyoruz. Last.fm ayrıca iPhone Settings menüsü altında bir adet "Discovery Mode" seçeneği mevcut. Daha evvel dinlediğimiz şarkıları dinlemek istemiyorsak bu seçeneği aktif hale getirmemiz gerekiyor.
Bu arada Last.fm'i ilk defa duyanlar için bu yazıda anlattıklarımız yeterli gelmeyebilir. Zaten bu yazı daha çok Last.fm fanatiklerine hitap ediyor. İlk defa duyanlar için de Last.fm'in wikipedia tanımı kabaca şu şekilde:
"Last.fm çevrimiçi bir sisteme sahip, insanları müzikle, sanatçıları dinleyicilerle buluşturan bir müzik devrimidir. Bu sistem, en çok dinledikleri şarkılar ve şarkıcılardan yola çıkarak her kullanıcının müzik zevkine uygun detaylı bir profil oluşturur ve bu şarkıları geliştirilebilir bir kullanıcı profili sayfasında yayımlar. Her katılımcının kendi kullanıcı sayfasında, kullandığı müzik dinleme programınca uygun bir Audioscrobbler eklentisi ile sisteme gönderilen şarkı bilgileri bulunur. Bu müziktabanı; müzik severler sayesinde aylık olarak 500 milyon parçayı barındırmaktadır. Buna ek olarak Last.fm, kullanıcılarının müzik zevkleri doğrultusunda şarkı,sanatçı ve etkinlikler hakkında en iyi şekilde öneriler sağlayan bir sisteme sahiptir. "Şahsen Last.fm, benim iPhone'da en çok kullandığım uygulamaların başında geliyor. Kendinize ait bir radyonuz olmasını istiyorsanız kesinlikle App Store'dan ücretsiz olarak indirebileceğiniz Last.fm'i deneyin derim. Fakat sadece US Store'dan Apple ID alanlar bu uygulamayı indirebilirler. Türkiye Store'da Last.fm bulunmamaktadır.
9 comments:
Ne yazıkki Türkiye hesabıyla iTunes da gözükmüyor
Haklısınız iPhone App Store başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi Apple ID alırken Amerika'yı seçmeniz gerekiyor.
Yazınızı şimdi okudum ve hallettim.Teşekkür ederim
Selamlar. Aciklayici anlatim icin tesekkurler,fakat benim bir sorunum var. Tr hesabi ile yukleyemedigim icin us hesabi actim ve bilgisayarima lastfm application'i yukledim. Ama daha onceki uygulamalari sync ettigim gibi ipoduma atamadim. Bunu onlemis olabilirler mi sizce yoksa ben mi beceremedim ..
Selam Selin,
US Store'dan aldığın Apple ID için "Store -> Authorize Computer" işlemini yapman gerekiyor.
Bu konuyla ilgili Apple ID Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlık yazımızda detaylı bilgi bulabilirsin.
basardim :). Cok tesekkurler.
Türk kredi kartlarıyla US itunes account alınabiliyor mu acaba? Denediğimde işe yaramamıştı. Bilgisi olan var mı?
Hayır alınamıyor. Fakat Kredi Kartsız Apple ID Alma yöntemini kullanarak alabilirsiniz.
Teşekkürler
Yorum Gönder