8 Ağustos 2008 Cuma

Tuner Internet Radio

Güncelleme : Eğer ücretsiz bir Internet Radyo uygulaması arıyorsanız FStream'i tanıttığımız bu yazımızı da mutlaka göz atın.

Bu aralar iPhone 2.0 kullanıcıları en çok, yerel radyoları dinlemek için bir uygulama olup olmadığını soruyor. Bana sorarsanız Last.fm ile karşılaştırıldığında öyle güzel bir uygulama yok :) Fakat "İşin estetiğinde değiliz, radyoları dinleyebilelim bize yeter" diyorsanız "Tuner Internet Radio" isminde, AppStore'da 5.99$'a satılan bir uygulama mevcut.



Tuner uygulamasının kendi veritabanında aslında bir çok internet radyosu kayıtlı, lakin ulusal veya yerel hiç bir Türk radyosu yok. Dolayısıyla Tuner uygulamasını kurduktan sevdiğimiz radyoları kendimizin eklemesi gerekiyor. Bu işlem için öncelikle eklemek istediğimiz radyonun internet adresini buluyoruz. Örneğin Power Turk'ün yayın yaptığı internet adresi http://89.248.168.38:8876/ , Power FM'inki ise http://89.248.168.34:8876/

Bulduğumuz adresi "Genres" ekranının sol üst köşesinde yer alan "Open" düğmesini tıklayarak açtığımız ekrana giriyoruz ve sağ üst köşedeki "Done" düğmesine tıklıyoruz.



Eğer cihazımızın internet bağlantısı var ve adresi doğru yazmış isek uygulama hemen yayına bağlanıyor. Bu noktadan sonra hemen yapmamız gereken önce ekranın sağ üst köşesindeki kitap şeklindeki düğmeye tıklamak, ardından da "Add to Bookmarks" seçeneğine tıklamak. Bu sayede eklediğimiz radyo kanalını kaydetmiş oluyoruz ve artık uygulamayı ilk açtığımızdaki ana ekranda gözüküyor. Ana ekrandaki mevcut kanalları silmek için de sol üst köşedeki "Edit" düğmesini kullanıyoruz.



Uygulama oldukça sade ve kullanımı da çok basit. Fakat Türkiye radyolarının hazır kayıtlı gelmemesi uygulamanın en olumsuz yanı. Çünkü radyo adresi bulmak ve eklemek oldukça zahmetli.

Tuner Internet Radio, AAC+, MP3, PLS ve M3U formatında yayın yapan tüm internet radyolarını destekliyor. Yani Winamp'ın, Windows Media Player'ın, veya VLC'inin oynatabildiği tüm yayınlar, Tuner tarafından da oynatılabiliyor. Kısaca Tuner, hemen hemen tüm internet radyolarını destekliyor.

Türkiye'deki radyoların bazılarının web sitelerinde internet radyo adreslerini bulmak mümkün. Fakat http:// veya icyx:// şeklinde başlayan bu adresler açıkça sayfaların bir yerinde yazılı olmuyor. Ben genelde bu adresleri bulmak için internet tarayıcısı olarak Firefox kullanıyorum ve radyo web sitelerinde Winamp logosunun üzerine tıklıyorum. Firefox da aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi adresi aynen gösteriyor:



http://www.radyolarburada.com adresinden de Türkiye'deki bir çok radyonun yayın adresine kolayca ulaşabiliyoruz. Adres bulma işlemi ile uğraşmak istemeyenler için de bazı popüler radyoların adreslerini aşağıda paylaştık:

Kral FM : http://sunucu4.radyolarburada.com:7088/
Süper FM : http://superfm.radyolarburada.com:9080/
Metro FM : http://metrofm.radyolarburada.com:9720/

Bu arada radyolarımızın yayın kalitesi, Last.fm'deki yayın kalitesine göre belirgin bir şekilde düşük. Bu yüzden ben şahsen Tuner'i daha çok haber veya PowerFM'de sabah programı yapan Geveze'yi dinlemek için kullanıyorum.

Tanıtımını yaptığımız diğer Radyo uygulamalarına da aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.iphoneturkey.biz/search/label/Radyo

19 comments:

Unknown dedi ki...

Merhaba Mustafa Tan Bey ve diger arkadaslar.

Benim ismimde Mustafa Tanhan, Nerdeyse birebir Mustafa beyle ayni ismi tasimaktayiz onun icin burda BOZOBEY nikini kullanmaktayim.

Isvecde yasiyorum ve Iphone 3G 16GB cihazi aldim. Mobil Internet oldugu icin ve taksici oldugumdan turkce yayin yapan radyolari dinlemek istedim. TUNER INTERNET RADYO programini yaklasik 9 Euro ya aldikdan sonra cidden zorluklari o zaman gördum ve biraz arastirdiktan sonra turkce radyolari buldum ve birkac tane ekledim. Ama THM ve TSM hastasi oldugum icin TRT radyolarini aradim ama bulamadim. TRT genel merkezine telefon ettim ilgili departla görusme yaptim ve aldigim cevap "Böyle bir calimamiz var ve birkac gune kadar web sitemizden bilgi alabilirsiniz" oldu. Ama 1 hafta oldugu halde böyle bir yaklasim göremedim www.trt.gov.tr ede. Ama bu arada baska bir sorun var iphone ile. Sorun ise batarya. Internete baglaninca sörf yapmak yada radyo dinlemede cihaz muthis enerji sarfiyati yapmakta.

Saygilarimla

Gbros dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Tuner Internet Radio ile ilgili ayrintili katkiniz icin cok tesekkurler; Sayenizde Amerika'dan iphone ile turkce radyolar dinleme firsati buluyorum,gurbet ozlemim sayenizde azaliyor ..
Cnn Radio ya da NTV radyo gibi haber kanallari,radyolig gibi spor kanallari,trtfm ya da turkiyeden kanal listelerinin adreslerinden olusan bir listeyi harilayip; blogunuzda yayinlama imkaniniz olur mu ? Dediginiz adresten bulduklarim oldu ama cnn , ntv veya msnbs gibi kanallari ekleyemedim.Simdiden ilginiz e katkilariniz icin teekkurler
Saygilarimla

Adsız dedi ki...

Selam Arkadaslar, dediginiz gibi kalitesi 32k olanlar pek iyi deyil. simdiki ye kadar olan arastirmam da sadece tek birtane 128k buldum.

http://1360-eu-1.idsleu.net:8000

eger sizde buldugunuz adresleri benimle paylasirsaniz sevinirim. kemaldurak@gmx.net

Adsız dedi ki...

http://rs134.rapidshare.com/files/135330242/Tuner_Internet_Radio14.zip

bu adresten ucretsiz uygulamayı indirebilirsiniz. bende aratıp buldum, yukleme bana ait degildir. Emegi gecen herkese cok cok tesekkurler

Adsız dedi ki...

Verdiğiniz bilgileri kullanarak ipod touch ile türk radyolarını rahatlıkla dinleyebiliyorum ve çok teşekkür ediyorum. Amacım şimdi Türkiye'deki maçları nakle veren Lig Radyo'yu dinleyebilmek ancak internette bulabildiğim mms:// li Lig Radyo adresiyle dinlemek mümkün olmadı. Bana Lig Radyo'yu nasıl dinleyebileceğim konusunda yardımcı olan olursa çok mutlu olacağım.
Saygılarımla

Unknown dedi ki...

Selam
Arkadasim elindeki kanal listesini bizimle paylasabilirmisin?

Saygilar

Unknown dedi ki...

Selam Arkadaşlar, Sanırım istediğiniz Radyoları bulamaktan Şikayetcisiniz Çoğunuz :) Süper Güzel bir Çözüm Size
Dinleyemediğiniz Radyo Kalmayacak!...

BestFm İçin Olanını Adım Adım Yazıyorum Digerlerini Aynı Teknikle Bulabilirsiniz.

İlk Olarak Adresini bulmak İstediğiniz Radyo Açılır ve Msn Dahil Bütün Web sayfaları İnternet Tarayıcıları Kapatılır

1: Bilgisayarım/Çalıştır dan "CMD" Çalıştırılıp Command a Geçilir

2: netstat -a Komutu Yazılıp Enterlanır ( Eger Explorer ve Msn inizi Yeni Kapattıysanız bi 5dk Bekleyip Öyle Yapınki Bağlantı Listelerinde Onların Kalıntılarıda Kalmasın )
Bende Çıkan Sonucu Web e Resim Olarak Koydum http://www.berkemre.com/netstat.jpg den bakabilirsiniz

3: Radyonun Adresi Olduğunu Tahmin Ettiğimiz Adres Eger Sadece Ip Degil Resimdeki Gibi Uzun Bir domain ismi is o domain ismine bir ping atıp ip sini ögrenebiliriz.

Ondan Sonra Yapılması Gereken Tek Şey Yukarıdaki Makaledeki Gibi Bilgileri Tuner İnternet Radio ya Girmek Olacaktır :)

Herkese İyi Eğlenceler :)

erkut dedi ki...

http://ergun.azbuz.com/readArticle.jsp?objectID=5000000001845572
bu adreste bazı radio ip adresleri var

Adsız dedi ki...

merhabalar,
türkiyedeki radyoları dinlemek için tuner yerine "stream it all" radyo uygulamasını tavsiye ederim. arayüz olarak tuner daha başarılı belki ama NTV Radyoyu sadece stream it all ile dinlemeyi başardım..uygulamayı appstoredan alın, yeni kanal ekleme kısmını url.yi girin tamamdır: ntv radyo url: http://eu2.secveseyret.com:6000

umarım işinize yarar..

xleventx dedi ki...

arkadaslar

yuner uygulamasını yüklenecek radyo kanallarının yayın ip lerini bulamıyorum. http ile başlayan url lerini bulmam lazım.

yardımcı olursanız sevinirim.

istediğim radyo kanalları :
lıg radyo
radyo spor
cnn türk
ntv spor
alem alem
haberturk

Adsız dedi ki...

İyi Günler
Bizde Radio Mic-Beatz olarak Türkiyeden yayındayız..

Sitemiz: www.mic-beatz.com/playing

Dinleme adreslerimiz:
128 k mp3 - http://www.mic-beatz.com:8005/

32k AAC+ - http://www.mic-beatz.com:8000/

24k Mono Mp3 - http://www.mic-beatz.com:8002/

İletişim için:
radiomicbeatz@gmail.com

İyi Günler

erdinc karabatak dedi ki...

herkese kolay gelsin Show Radyo

mms://84.16.235.90/ShowRadyo

Radyo 5

mms://84.16.235.95/r5

Radyo Viva

mms://84.16.235.95/rv

Radyo Nostalji

mms://84.16.235.95/rn

Radyo foreks

mms://213.243.28.18/foreks

Power FM

mms://xiphias.vargonen.net/PowerFm

Süper FM

mms://217.31.235.46/superfm

Alem FM

http://198.64.140.144:8005

Metro FM

mms://217.31.235.46/metrofm

Kral FM

mms://217.31.235.46/kralfm

Burç FM

mms://213.194.110.4/live

Moral FM

mms://213.238.156.195/moralfm

Radyo habertürk

mms://stream.omnis.com.tr/haberturkradyo

Radyo tatlıses

mms://stream.omnis.com.tr/tatlisesradyo

TGRT FM

mms://213.238.133.100/tgrtfm

TRT FM

mms://212.175.166.3/radyofm

erdinc karabatak dedi ki...

not lutfen radyolari kayit ederken
mms yazisini yazmayin https// yazisindan sonra direk link yazin
ornegin

Show Radyo

https://84.16.235.90/ShowRadyo

herkse tekrar kolay gelsin

Unknown dedi ki...

https:// olarak yazinca da acilmiyor. Lutfen deneyip actiginiz radyolari listeler misiniz? Tesekkurler.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

@erdinch arkadaşımız "https" değil de "http" yazacakmış, ufak bir yazım hatası olmuş.

Adsız dedi ki...

arkadaslar ya calisan adresleri verin yada vermeyin... adamida hasta etmeyin.. saygilar..

Adsız dedi ki...

merhabalar arkadaslar ben canadadan iphone 3g icin yardim yapacam kusura kalmayin turkce bazuklugu icin 3 yasindan beri turkiyeyi gelmedim icin turkce zayiftir onun icin kusura kalmayin evet gelelim fasulyenin faydasina




Iphone icin ckrakli programlar yani bedaha ucretli olan seyleri yukleyin ornek ::: all radyo sonra real soccer2009 sonra snapture premium video recorder sonra CBNK Kiod Pond Cycorder bejewler 2 okeey labirent engimo falan yani hersey Sahmet olmaz sa eger sende istiyorsan Adresii Ekle 24 acik ama zamanim olursa yazarim Kesin cevap ye yardim edecem soz


email : sin5k@hotmail com


adim huseyin canadaliyim ben yaptim oldu sizde yapin olsun isterim

Bahadır dedi ki...

Açıkradyonun adresi
mms://84.16.253.180/rd-acikradyo
ben fstream ile acikradyo dinliyorum su anda. deminki mms ille vaslayan adresleri yorumuna anlam vveremedim. ben zorla o adresleri bulmaya çalışıyorum. başka tüürlü çalışmıyor. pcdeki orb programı da bazı radyo ve tv lerin mms adreslerini buluyor "add custom"a http ile başlayan adresigirince

t