iPhone her ne kadar sadece bireysel kullanıcılara hitap eden kapalı bir kutu gibi gözükse de, aslında kısıtlı da olsa kurumsal firmalar için de bazı imkanlar sunuyor. İşte bu yazımızda, iPhone'un kurumsal kullanımı için Apple tarafından sunulmuş iPhone Configuration Utility ismindeki aracından bahsetmeye çalışacağız. (DİKKAT: Aşağıda anlatılanlar, teknik bilgisi yüksek iPhone kullanıcılarına hitap etmektedir. Lütfen tam olarak ne yaptığınızı bilmeden aşağıda anlatılanları cihazınıza uygulamayın)
Configuration Utility'nin amacı, manuel olarak değiştirmenin zahmetli olduğu bazı temel ayarların bir veya birden çok iPhone'da kolayca ve hızlıca yapılmasını sağlamak. Configuration Utility'i kullanarak, Settings altında bulunan Mail, Wi-Fi, VPN, APN tanımı gibi ayarları önceden hazırlayıp daha sonra da iTunes veya internet üzerinden bu ayarları iPhone'lara yollayıp değişiklikleri yaptırabiliyoruz. Hem de cihazları jailbreak işlemine tabi tutmadan.
Aslında bu konu epey geniş ve iConfiguration Utility'i kullanarak yapılabilecekler yukarıda bahsettiklerimle sınırlı değil. Dolayısıyla bir yazı ile bu aracı anlatmamız mümkün değil. Fakat yine de aşağıda adım adım bu araç yardımı ile iPhone'da APN değişikliğini nasıl yapabileceğinizi paylaşmaya çalışacağız. Özellikle bazı operatörlerce APN ayarlarının otomatik yüklenmesi nedeniyle, APN ayarlarını değiştirmek isteyen kullanıcıların işine çok yarayacağını düşünüyoruz.
Configuration Utility'nin Mac, Mac OS X ve Windows olmak üzere 3 farklı kurulum dosyası bulunuyor. Ayrıca bu aracın kullanımın detaylı bir şekilde anlatıldığı Enterprise Deployment Guide isminde bir doküman da mevcut.
1) Öncelikle bu adresten Windows kurulum dosyasını indiriyoruz ve kurulumu yapıyoruz. Configuration Utility, servis olarak çalışan bir web uygulaması olduğu için, uygulamayı çalıştırmak için bir masa üstü ikonu bulunmuyor. Kurulum tamamlandıktan sonra Configuration Utility servisi otomatik olarak başlıyor. (Eğer başlamamış ise elle başlatmak gerekebilir)
2) Uygulamayı çalıştırmak için Internet tarayıcımızın adres çubuğuna http://localhost:3000 yazıyoruz ve karşımıza bir login ekranı çıkıyor. Kullanıcı adı ve şifre olarak admin yazıp "Login" düğmesine tıklıyoruz.
3) Login'i geçtiğimiz gibi karşımıza ilk olarak General sekmesi çıkıyor. Bu ekranda öncelikle zorunlu olan Name ve Identifier alanlarını doldurmamız gerekiyor. "Name" alanına yapacağımız konfigürasyonla ilgili herhangi bir değer giriyoruz. Identifier alanına da herhangi bir değer girebiliriz. Lakin bu değerin sadece bize has olması lazım. Aynı identifier'a sahip iki farklı konfigürasyon dosyası iPhone'a yüklenemez. Genelde bu tip alanlarda kurumların ya da şahısların web sites adlarının tersten yazılışları kullanılır. Organization ve Description alanlarını boş bırakabiliyoruz.
Gerekli alanları doldurtuktan sonra "Save" düğmesine tıklayıp ayarlarımızı kaydediyoruz.
4) Bu sefer de sağ üst köşedeki "Advanced" sekmesine tıklayıp APN ayarını değiştireceğimiz asıl ekranımıza geçiyoruz. Bu ekranı ilk defa açtığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir "Configure" düğmesi çıkacak.
"Configure" seçeneğine tıkladıktan sonra karşımıza gelen aşağıdaki ekranda APN ayarlarını değiştirmek istediğimiz gibi giriyoruz. Normalde Turkcell için sadece "Name" değerinin internet olması yetiyor. Biz başka bir Name kullanmak istediğimiz için bu değeri örneğin test yapıyoruz ve diğer alanları istersek boş bırakıyoruz.
Ardından da "Save" düğmesine tıklıyoruz.
5) Son olarak yaptığımız bu konfigürasyonun iPhone'a transfer edebileceğimiz bir halini üretmemiz gerekiyor. Bunun için önce sol üst köşedeki "General" sekmesine ardından da ekranın en altındaki "Export Profile" seçeneğine tıklıyoruz.
Eğer bilgisayarımız Windows değil de Mac OS X olsaydı direk "Email Profile" seçeneğini kullanıp yarattığımız konfigürasyonu mail yoluyla iPhone'umuza gönderebiliyorduk. Fakat sorun değil, bunun yerine "Export Profile" ile dosyayı önce bilgisayarımızda herhangi bir klasöre .mobileconfig uzantılı olarak kaydediyoruz. Mesela bizim örneğimizde oluşan dosyanın adı APN Test Setting.mobileconfig
6) Şimdi de bu oluşturduğumuz XML formatındaki bu dosyayı iPhone'unumuza yolluyoruz. Bu işin en basit yöntemi mail atmak. Bir alternatifi de dosyayı internette bir yere koyarak iPhone'un Safarisinden erişilebilir hale getirmek. Biz kendi örneğimizde mail atıyor ve iPhone'umuzun Mail uygulaması ile açıyoruz.
iPhone bu konfigürasyon dosyasını otomatik olarak tanıdığı için üzerine tıkladığımız an karşımıza kurulum ekranı çıkıyor "Install" seçeneğini işaretlediğimiz an kurulum başlıyor. Bu konfigürasyon "Signed" (İmzalı) olmadığı için kurulum sırasında doğal olarak bizden ekstra bir onay istiyor ve "Install Now" seçeneğine tıkladıktan sonra kurulum tamamlanıyor.
7) Artık APN tanımımız test olduğu için EDGE üzerinden internete çıkamıyoruz. Dilediğimiz an bu konfigürasyonu Settings -> General menüsündeki Profil tanımını seçerek kaldırabiliyoruz. (Remove)
iPhone'umuzda aynı anda birden fazla profil yüklenemediği için en son yüklenen bir öncekini eziyor. Ayrıca bir profili kaldırarak, o profilin değişiklik yapmadan önceki değerlerine dönülemiyor. Örneğin; bildiğiniz gibi Turkcell ve Vodafone abonelerinin APN ayarları otomatik ayarlanıyor. Yukarıdaki gibi bir APN profili yükleyip kaldırdığımızda otomatik olarak yüklenmiş ilk değerlere dönüş yapılmış olmuyor. Ben bu yüzden kendime iki tane profil dosyası hazırladım ve mail kutumda ayrı bir klasörde duruyor bu iki dosya. Bir tanesi Turkcell'in Internet'e çıkış APN bilgisini, diğeri de test APN bilgisini içeriyor. İlkinde EDGE çalışıyor, diğerinde çalışmıyor :) Hangisi lazım olursa onu yüklüyorum. Bu yöntem Jailbreak'de gerektirmediği için cihazımın garantisini riske atmıyorum.
Yukarıda bahsi geçen iki konfigürasyon dosyasına da aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
APN Test Setting.mobileconfig
APN Turkcell Internet Setting.mobileconfig
18 comments:
Merhaba, gerçekten süper sorun çözen bir inceleme ve bilgilendirme olmuş, ellerinize sağlık. Yalnız sormak istediğim"iPhone'umuzda aynı anda birden fazla profil yüklenemediği için en son yüklenen bir öncekini eziyor. Ayrıca bir profili kaldırarak, o profilin değişiklik yapmadan önceki değerlerine dönülemiyor." demişsiniz, sonrasında da iki ayrı profil tanımladım. Bu profiller iphone içinde mi saklı tutuluyor, yoksa aktifhale getirmenin başka bir yolu mu var orada biraz kafam karıştı. Tekrar ellerinize sağlık.
Selamlar,
Teşekkürler. Haklısınız o kısım çok açıklayıcı olmamış. İki ayrı profil tanımladım derken mail kutumda kolayca erişebileceğim ayrı bir klasörde duruyor. Hangisi lazım olursa onu kullanıyorum.
Aslında Safari'ye bookmark da yapabilirdim ama internetim yokken ulaşamazdım. Mail uygulaması ise en güncel yazıları cache'lediği için internet yokken de bu dosyalara erişmek mümkün.
Tabi Air Sharing gibi dosya saklama uygulamaları kullanılarak da offline olarak bu konfigürasyon dosyalarına erişilebilir.
Çok teşekkür ederim. Sanırım garanti kurallarını bozmadan EDGE uygulamasını isteğe bağlı olarak açıp kapatmanın şimdilik daha iyi bir yolu yok. :))
Önemli bir soru daha soracağım.Peki şu an iphone'da geçerli olan GSM operetörüne ait APN'yi export mu edicez yoksa onuda mı yeniden konfigüre edip saklamak durumunda olucaz. Eğer böyle ise GSM operatörüne ait konfigürasyon bilgilerini nasıl edinicez.
Selam,
Benim yaptığım gibi önceden bir profil hazırlayıp saklamak durumundasınız. Turkcell için olanı zaten paylaştım. Tüm operatörlerin APN bilgileri bu linkte mevcut.
Ayrıca güncel bilgi için operatörünüzün müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.
Harika olmuş, umarım yeni güncellemelerde bu ve bunun gibi konularla bizi uğraştırmazlar.
mustafa tan kardeşim eline sağlık.
benim anlamadığım bu hazırladığın iki dosyayı nasıl mail atacağız? ben bu dosyaları indirmek istediğimde sadece kod sayfası gibi birşey çıkıyor. ben bu işlerden fazla anlamadığım için yardımcı olursan sevinirim.
ikinci sormak istediğim ise bize sadece boş olan gerekli değil mi yani onu kaldırdığımızda telefon tekrar eski haline gelip edge e bağlanmayacakmı? neden tekrardan edge için başka bir dosyayı kullanmak zorunda kalıyoruz orasını tam olarak anlayamadım?
açıklamaların için şimdiden teşekkürler
Selamlar,
Dosyayı direk üzerine tıklayarak değil de önce sağ-klik yapıp sonra da çıkan menüden "Farklı Kaydet" (Save As) seçeneğini kullanarak kaydedin.
Maalesef ilk yüklediğimiz EDGE'i kapatan test profilini kaldırınca ayarlar eskisine dönmüyor. Bu yüzden Turkcell'in EDGE konfigürasyonunu içeren profili de yüklememiz gerekiyor internete bağlanmamız gerektiğinde.
bsmrkhnwharika bir anlatım olmuş öncelikle ellerinize ve bilginize sağlık. anlatılan 2.0 yüklüyken oldu ama 2.1 e upgrade ettiğimde olmadı. silip tekrar ayn işlemleri yaptım ama değişen yok her türlü gprs e bağlanıyor. bunun bir cözümü varmıdır? şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, tam sizin hazir yapmis olduklarinizi yukleyecektim ki yukaridaki arkadasin 2.1'de calismadigi seklindeki yazdisini gordum.
Bir de size sorayim, acaba 2.1'de denediniz mi? Calisiyor mu?
Ayrica bir sonraki firmware gelince onda da calismayacak mi? Update edince sorun cikar mi?
Tesekkur ederim.
Selamlar,
Benim cihazım iPhone 3G, ilk aldığımda 2.0 versiyonluydu ve ardından 2.1'e update ettim. Yukarıda yazılanların hepsi 2.1'de çalışmaktadır ve 2.1 versiyonu kullanan bir çok arkadaşım da sorunsuz bir şekilde EDGE bağlantısını devre dışı bıraktıklarını belirtmişlerdir.
Bilginize
selamlar. buradaki programlarla uğraşmaya gerek yok daha pratik bir program var artık. 1.1.4 ten 2.2 ye versiyon yükselttiğimde EDGE ile internete bağlanamıyordum. yani Turkcell hattım otomatik olarak EDGE ayarlarını yapmadı. APN ayar sekmesi olmadığından bu durum çok canımı sıktı. Cydia Tweaks'ini incelerken tesadüfen bulduğum bir program EDGE ayarlarınızı 2.2 versiyonda oldukça başarılı bir şekilde ayar yapmanıza imkan veriyor. tıpkı 1.1.4 teki gibi ama EDGE adı altında değil de, Hücresel Veri Ağı diye isimlendirilmiş. klasik APN ayarlarımızı buraya uygulayıp kolayca EDGE mizi etkinleştirip sonra da kapatabiliyoruz. (EDGE yi kapatmak için APN kısmına uydurma kelimeler yazmayı unutmayın :) programın adı APN editing Cydia'dan aratınca buluyor bigboss kaynaklı.
Selamlar,
Bahsettiğiniz şekilde Cydia'dan bir uygulama kurmak için cihazın jailbreak'li olması gerekiyor.
Yazıda da belirttiğimiz gibi bu yöntem daha çok jailbreak yapmadan EDGE ayarlarını değiştirmek isteyenler için.
Ayrıca teşekkürler paylaşım için.
kusura bakmayın jailbreak olayı hiç aklıma gelmedi. fakat ister google aramalarım olsun, ister diğer forumlar, yazılar v.s. jailbreak'lı bir iphone'de EDGE sorununa çözüm olan doğru dürüst bir yazıya rastlayamadım. buradaki yazıları okuyunca benim gibi fazla deneyimi olmayan kimselerin faydalanması için paylaşmak istedim. teşekkürler.
Tekrar Selamlar,
Jailbreak'li cihazlarda EDGE kapatıp açmak için ben de BossPrefs uygulamasını öneriyorum.
hocam benim derdim, QWP 2.2 ile 1.1.4 ten 2.2 ye yükseltilerek jailbreak edilmiş cihazımın internete bağlanamamasıdır. yükseltme esnasında hata yaptığımı sanmıyorum. bossprefs'i denedim EDGE'yi kapatmasına kapatıyor ama açtığımda ve internete bağlanmaya çalıştığımda ise "hücresel ver ağı etkinleştirilemedi: hüresel veri servisine abone değilsiniz" diye oldukça can sıkıcı bir mesaj alıyordum sürekli. varsın cihazım internete EDGE ile bağlansın, parası neyse verirdik:) fakat ne yaptıysam bağlanamıyordum, gsm operatörlerinin, jailbreaklı cihazlara otomatik ayar sorunu olması ihtimali aklıma geliverdi birden :) benim cihazda şu anda bossprefs hiçbir şekilde tepki vermiyor, yani edge'yi kapatıp açıyor gibi göstersede siz hala interte bağlısınız.
Merhaba;
Öncelikle Mustafa arkadaşa teşekkürler.
bedava internetim bitince bugün yaklaşık 50 konturden oldum ama bu yapmış olduğunuz çalışmayı maille yükleyince sorun çözüldü sanırım:)
Üstte E işareti halen duruyor ama wifi siz (WİFİ OFF) bir alanda mail veya net bağlantısı sağlamak istedim ve bana "HÜCRESEL VERİ AĞINA ÜYE DEĞİLSİNİZ - MAIL HESABI AÇILAMADI" hatalarını verdi.. sanırım artık EDGE izni benim elimde:)
tekrar teşekkürler.
IPHONE 3G (turkcell kampanya)
bu sertifikayı ipod touch a nasıl yükleriz bi bilgisi olan varmı??
Yorum Gönder