12 Haziran 2009 Cuma

iPhone 3.0 ve Ücretli Uygulamaların Tekrar İndirilmesi

Bildiğiniz gibi Apple 2.x versiyonlu iPhone'larda, parasını ödeyerek App Store'dan indirdiğimiz bir uygulamayı aynı Apple ID'yi kullanmamız şartıyla daha sonra tekrar ücretsiz olarak indirmemize imkan veriyor. Dolayısıyla herhangi bir uygulamayı cihazımızdan silmiş olsak da, daha sonra gönül rahatlığı ile indirebiliyoruz.

Hatta bu sayede sadece kendi iPhone'umuza değil, aynı Apple ID'yi kullanan diğer iPhone'lara da (Örneğin eşimizin iPhone'una) ücretsiz olarak yükleyebiliyoruz. Bu durum başta suistimale çok açık gibi görünse de, 2.x versiyonlarında iPhone üzerinde Apple ID değiştirme imkanı olmadığından, başka bir arkadaşımızın Apple ID'siyle kendi cihazımıza kolayca uygulama yükleme yapamıyoruz. Bunun için ancak önce iTunes'ta Apple ID'yi değiştirip, ondan sonra da cihazımızla sync edince Apple ID'imiz değişmiş oluyor. Tabii Apple, iTunes iPuçları - I başlıklı yazımızın beşinci maddesinde de açıkladığımız gibi bir Apple ID'nin maksimum 5 bilgisayarda sync yapmasına izin verdiği için pek sorun olmuyordu.

Fakat geçenlerde yayınladığımız iPhone 3.0 ile Test Sürüşü - III başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi 3.0 versiyonuyla artık iPhone'da Apple ID değişikliği yapabileceğiz. Tabii bu durum, ücretli uygulamalara tek bir kez para vererek, aynı Apple ID ile birden fazla iPhone'a yüklenmesine yol açacak.

İşte Apple, bunun önüne geçmek için 3.0 versiyonu ile birlikte, daha evvel parasını ödediğimiz bir uygulamanın, iPhone'dan ücretsiz olarak tekrar indirilmesine izin vermiyor. Tekrar yüklemek istediğimizde karşımıza "You've already purchased this. You may redownload it for free on your computer, or tap Buy to buy it again" mesajı çıkıyor. Yani kabaca "Bu uygulamayı daha evvel satın almıştınız. Ücretsiz indirmek için bilgisayarınızı, tekrar satın almak için Buy seçeneğini kullanın" diyor.

Eğer bilgisayarımızdaki iTunes'un versiyonu en az 8.2 , Apple ID'imiz de Authorize edilmiş durumda ise ve en az bir kere cihazımızla sync etmişsek yukarıdaki mesaj çıkmıyor. Direk iPhone'umuzdan ücretsiz olarak indirebiliyoruz.

Dolayısıyla artık 3.0 versiyonu ile birlikte iTunes'la hiç sync yapmadığımız bir Apple ID kullanıyorsak, daha evvel indirip sonra sildiğimiz paralı uygulamaları tekrar indirme işlemini bilgisayarımızdaki iTunes'tan yapmak zorunda kalacağız. Yani arkadaşımızın Apple ID'si ile ücretsiz uygulama indirmek kolay olmayacak :) Eğer unutup da iPhone'dan indirmeye kalkarsak, "Buy" (Satın al) seçeneğini değil de "Cancel" (İptal Et) seçeneğine tıklayacağız :)

GÜNCELLEME (13/06/2009) : Yabancı bir sitede çıkan habere göre Apple mühendisleri bu mesajın hatadan kaynaklandığını ve yanlışlıkla gösterildiğini söylemişler. Dediklerine göre bu mesaj hiç bir şekilde çıkmayacakmış. Tabii ne kadar doğru bilemiyoruz.

11 comments:

EgeMan dedi ki...

çok harika bir bilgi.. enterans bi yaklaşım ama çok iyi bir pazarlama stratejisi.. süper

Gökhan YAVUZ dedi ki...

Sevgili Mustafa Bey, öncelikle emeğine sağlık,

Benim merak ettiğim konu yeni versiyon olan 3.0 ın saat kaçta yayınlanacağı. Şuan saat 14:42 ve 7 saat geride olduklarını biliyoruz yani şuan onların saati 07:42 daha erken diyebilirsiniz ama sabırsızlanıyoruz elimizde değil :) Bu konuyla ilgili sizin kulağınıza çalınan bir şey oldu mu?

Selamlar,
Gökhan

Mustafa Tan dedi ki...

Benim tahminim Türkiye saatiyle 20:00'de başlar dağıtım ama yoğunlukdan dolayı geceyarısını bulur indirmeniz.

Alper dedi ki...

3.0'ı direk yükleyebilecek miyiz? Daha doğrusu sorum şu; biz 3.0 versiyonunu yükleyince, telefondaki tüm mevcut bilgilerimiz uçacak mı, ne olacak?

İkinci sorum ise şu; Iphone'u şu an senkronize ettiğim pc'ye format atıp, yeni yüklenmiş işletim sisteminde, bilgi kaybı olmadan senkronize edebilmem için ne yapmam gerekir?

Yani yeni işletim sistemi yükledim, itunes'u yükledim, sonra iphone'u bilgisayara bağlayıp, senkroniz et dediğimde, büyük ihtimal, itunes'da eski bilgiler olmadığı için telefonun içini boşaltacaktır. Bunu engellemek için ne yapmamız gerekiyor? Bilgi verirseniz sevinirim

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

3.0'ı Update (Güncelle) seçeneği ile yüklerseniz birşey olmaz cihazdaki bilgilere. Sadece Restore (sıfırdan yükle) seçeneğinde bilgiler silinir. Fakat bu durumda da backup'tan bilgileri dönebilirsiniz.

Diğer sorunuz için ayrıca bir yazı paylaşacağım.

cediz dedi ki...

ben bir ipod touch kullanıcısıyım. iphone satın almayı düşünüyorum fakat şöyle bir sorum var.
ipod touch da satın aldığım programlar var. iphone alırsam satın aldığım bu programları ücretsiz olarak iphonuma yükleyebilecek miyim?
teşekkürler, kolay gelsin.

Mustafa Tan dedi ki...

@cediz

iPod Touch'ınıza uygulama yüklerken kullandığınız Apple ID'yi, iPhone'da da kullanırsanız uygulamalara tekrar para vermezsiniz.

cediz dedi ki...

hızlı cevabınız için teşekkür ederim

cediz dedi ki...

şaka mı bu ya?
ipod touch 3.0 çıktı fakat indiremiyorum.
türkiyede daha çıkmadı diye uyarı veriyor.
iphone da durum nasıl? iphonecular indirebiliyorlar mı?

Adsız dedi ki...

bu durum acaba şimdi yüklenilecek 3.0'da geçerli olacak mı?

Alper dedi ki...

Teşekkürler Mustafa Bey cevabınız için. Bahsettiğiniz yazıyı da merakla bekliyorum.

t