12 Aralık 2008 Cuma

iPhone'da Harita Uygulaması ve GPS

iPhone 3G ile ilgili en çok merak edilen konuların başında GPS özelliğinin nasıl çalıştığı geliyor. Çoğu kullanıcının GPS'i duyunca hemen aklına, arabalardaki sesli bir şekilde, bizi gideceğimiz yere yönlendiren "Turn by turn" diye tabir edilen GPS araçları ve yazılımları geliyor. Halbuki iPhone'da bu şekilde bizi gideceğimiz yere, sokak sokak sesli veya görsel olarak yönlendiren yazılımlar henüz yok. Fakat hali hazırda GPS yazılımları ve araçları geliştiren Tom Tom gibi büyük firmaların, App Store için uygulama geliştirmeye devam ettikleri söyleniyor.

TomTom firmasının geliştirdiği örnek bir araç GPS Kiti

Dolayısıyla bu yazıda sadece, iPhone'u kutusundan çıkardığımız haliyle GPS özelliklerini nasıl kullanabileceğimizden bahsetmeye çalışacağız. Fakat öncelikle GPS ile ilgili bazı önemli bilgileri paylaşmak istiyoruz:

GPS (Global Positioning System; Küresel Yer Belirleme Sistemi ya da Küresel Konumlandırma Sistemi), düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılar. Uydu ağı, çok geniş bir görüş alanına sahip en az 24 uydudan (21 aktif 3 yedek) oluşur. Kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/GPS



Nerede olduğumuzu hesaplamak için navigasyon cihazınızın iki şeyi bilmesi gerekir: a. Üstümüzdeki en az dört uydunun konumu, b. Bu uydulardan her birine olan mesafemiz. Navigasyon cihazı bir uyduya olan mesafesini sinyallerin uydudan cihaza geliş süresinden hesaplar. Uydu navigasyonunda mükemmel zamanlama her şeydir; dördüncü uydu konumunuzla ilgili bilgilerin mümkün olduğunca hatasız olmasını sağlamak için diğer üç uydunun zaman ölçümlerini kontrol eder. Kaynak : http://www.tomtom.com

Dolayısıyla iPhone'daki GPS özelliğini sağlıklı bir şekilde kullanamabilmemiz için cihazımızın uyduları görebilecek şekilde açık alanda bulunması gerekiyor. Cihazımız ne kadar çok uydu görürse, konumu o kadar doğru gösteriyor. GPS'ten sağlanan konum bilgisinin bir haritada görebildiğimiz standart iPhone uygulaması ise de "Harita" (Maps) uygulamasıdır. Harita uygulaması, aslında Google'un iPhone'a da uyarladığı ve birçok farklı cep telefonunda da çalışan standart bir yazılımdır.



Harita uygulamasını açtığımızda sol alt kısımda bulunan hedef şeklindeki düğmeye basarak harita üzerindeki GPS konumumuzu görebiliriz. GPS konumumuz harita üzerinde 4-5 metrelik hata payı ile küçük bir mavi baloncuk olarak gösterilir. Eğer cihazımız uyduların tamamını göremez ise (örneğin evimizde pencere kenarında iken) ölçüm kesin olmayacağı için sağ üst ekran görüntüsünde olduğu gibi mavi baloncuğun etrafında daire şeklindeki bir alanla gösterilir. Bu da konumumuzun daha büyük bir hata payıyla bu mavi alan içerisinde bir yerde olduğunu gösterir.

Soldaki ekran görüntüsü harita çok yaklaştırılıp detay görüntü olmadığında, sağdaki ekran görüntüsü de hiç internet bağlantısı yok iken sadece cache'ten yüklenen harita parçalarınının kullanıldığı durumları göstermektedir.

"Harita" uygulaması her ne kadar GPS yardımı ile konum belirlemek için sadece uyduları kullandığından internet bağlantısına ihtiyaç duymasa da, konumun gösterildiği harita parçasını indirmek için internet bağlantısına ihtiyaç duyar. Dolayısıyla internet bağlantımız olmadan GPS'imiz bir işe yaramaz. Fakat "Harita" uygulaması indirdiği bir harita parçasını her seferinde tekrar tekrar indirmez ve "cache" diye tabir edilen bir yöntemle daha evvel indirdiği harita parçasını cihaza kaydeder ve tekrar ihtiyaç duyulduğunda da cache'i kullanır.

Ayrıca arabamızla saatte 100-120km. hızla giderken bile Harita uygulamasını çok rahat bir şekilde kullanabiliriz, hem de EDGE bağlantısında bile. iPhone'umuzu arabanın ön konsoluna koyduğumuzda GPS sinyallarini mükemmel derecede iyi alır. Hızlı olmamıza rağmen harita parçaları sorunsuzca yüklenebilir. Geçenlerde daha evvel hiç gitmediğim şehir dışındaki bir noktayı, Harita uygulamasında önceden işaretleyerek (pin - iğne) hiç yol tarifi almadan kolayca buldum.



Bir de Google'ın Harita uygulamasında, GPS uydu sinyallerini hiç bir şekilde alamayacağımız bir yerde olduğumuzda, konumumuzu yaklaşık olarak bulmamızı sağlayan, My Location ismini verdikleri AGPS (Assisted GPS) teknlojisini kullanan bir özelliği bulunmaktadır.

AGPS kabaca, konumları ve numaraları (cell-id) önceden belli olan baz istasyonlarının kullanarak konum tespiti yapma teknolojisidir. Tabii ki bu teknoloji GPS kadar hassas konum bilgisi vermez, cihazımızın sinyal aldığı baz istasyonu sayısı ne kadar fazla ise, konumumuzun tahmin edildiği alanın çapı o kadar küçük olur.



Örneğin sol üstteki ekran görüntüsünde olduğu gibi, büyük şehirlerdeki baz istasyonlarının sayısı daha fazla ve kapsama alanları daha küçük olduğu için, AGPS bu noktalarda çok daha iyi sonuç (400-500mt.'lik hata payı) verir. Sağ üstteki ekran görüntüsünde olduğu gibi de, küçük yerleşim birimlerindeki baz istasyonlarının sayısını az olması ve kapsama alanlarının büyük olması nedeniyle sonuçlar (5-10km.'lik hata payı) çok daha kötüdür.

iPhone'da APGS teknolojisini kullanan "My Location" özelliği sadece GPS sinyallerinin olmadığı durumda devreye girer ve çalışabilmesi için cihazın mutlaka en az bir baz istasyonundan sinyal alıyor olması ve kesinlikle internete bağlı olması gerekmektedir. Aşağıdaki videoda da Google'un "My Location" hizmetinin nasıl çalıştığı çok basit bir ingilizce ile gayet güzel anlatılmaktadır:




Son olarak Harita uygulamasında bulunan Yol Tarifi, Trafik Durumu, StreetView gibi özellikler maalesef ülkemizde çalışmamaktadır. Bu özelliklerin Amerika'da nasıl çalıştığı ile ilgili bilgiye 2.2 versiyonunu tanıttığımız iPhone 2.2 İncelemesi başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yazının bundan sonrasına da gelen yorumlara ve sorulara göre ekleme yapmaya çalışacağız:

Harita uygulamasında bir semt, ilçe veya sokak ismiyle arama yapabiliyoruz. Hatta arama yaparken ç, ş, vs. gibi özel türkçe karakterler kullanmak zorunda değiliz. Örneğin "Besiktas" veya "Beşiktaş" yazarak da sonuca ulaşabiliyoruz:



19 comments:

Adsız dedi ki...

Merhaba,
GPS uygulaması icin farkli alternatif harita uygulamalari gelistirilmesi sart. Eski kullandigim HTC de bulunan IGO Maps bu konuda cok iyiydi. Iphone 'da lokasyon ismi girip (ornek: besiktas vb) bul dedigimde bu yeri bulamiyor. Arama kismi calismiyor mu ? Bir de bu sesli yonlendirme su anda ki mevcut Google Haritasında mumkun degil midir ?

tesekkurler

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Arama kısmı gayet düzgün çalışıyor. (Test yaptığım versiyon 2.2 bu arada)

Şu an için sesli yönlendirme yapan hiç bir uygulama yok iPhone'da. Lakin birileri Google Haritasını kullanarak böyle bir uygulama yazabilir ama zor iş :)

hakan dedi ki...

merhaba

ben 2.2 versiyonunu kullanıyorum. yer bulma konusunda bazı sıkıntılar yaşasamda genelde aradığım sokağı buluyorum. fakat sesli değil hiçbir şekilde yer tarifi yapmıyor. nırmalde bu uygulama çıkış ve varış noktalarını belirlediğimizde bize koyu bir cizgi şeklinde en kısa yolu vermesi gerekiyor ama "yol tarifi bulunamadı" şeklinde bir uyarı veriyor. bunun sebebi nedir ?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Yazıda da belirttiğim gibi Yol Tarifi özelliği Türkiye'de çalışmıyor. Amerika'da iki adres denerseniz çalıştığını göreceksiniz.

Adsız dedi ki...

evet Turkiye de calısmıyor :( GPS in de olması pek bir anlam ifade etmiyor bu durumda :(

Volkan dedi ki...

benim de bir sorum olacak: haritada yerimi görmek için hedef tuşuna bastığımda sadece agps olarak gösterdiğiniz mavi çemberi görüyorum.. ister açık alanda, ister kapalı alanda olayım fark etmiyor. şimdiye kadar hiç mavi noktayı göremedim, hep çemberle yer tayini yaptım. sebebi ne olabilir acaba?

Mustafa Tan dedi ki...

Cihazınızımn modeli iPhone 3G'mi, yoksa iPhone 2G diye de isimlendirilen eski modellerden mi?

GPS özelliği sadece iPhone 3G'de var, 2G'lerde sadece aGPS özelliği çalışıyor.

Volkan dedi ki...

iPhone 3g kullanıyorum.

Adsız dedi ki...

Sadece Amerika değil, yanı başımızdaki Bulgaristan'da iki dağ köyü arasındaki yolu bile tarif ediyor (denedim ve kullandım) ve ne yazık ki Türkiye'de çalışmıyor.

Adsız dedi ki...

Ya neden turkiye bu konuda hep geride kaliyor ki ben yazdim google un bloguna arkadaslar sizde bu konuda ses yaratin yazin sikayetlerinizi veriler girilmis fakat yol tarifi yapmiyor arkadasimizin dedigi gibi bulgaristan da ki iki dag koyunun tarifi var fakat gunde binlerce turisti barindiran ve ziyaret alan metropolitan istanbul malesef yok anlayamiyorum NEDEN?

Adsız dedi ki...

iphone 3g de gps ve navigation kullanımı extradan bir ücrete taabi oluyor mu ? ya da operatörlerin bize sağladığı internet paketlerinden yiyor mu?Eğer bu paketlerden yiyorsa normal bir web sayfasının yediği kadar Mb mı harcıyor ? teşekkürler

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Normalde GPS kullanımı bir data trafiğine neden olmaz çünkü datalar uydulardan gelen bilgilerden alınır ve konum hesaplanır.

Lakin bu konumun gösterildiği haritalar internetten getirildiği için bir data trafiği oluşur. Ayrıca yazıda bahsi geçen aGPS kullanımında da internete erişim söz konusudur.

Ne kadarlık veri trafiği oluşacağı kullanacağınız haritanın genişliğine göre değişecektir. Google Maps haritaları parça parça yüklenmektedir, ne kadar çok yer değiştirirseniz o kadar çok data trafiği oluşur.

Suat Saygın dedi ki...

Ben Google earth programını arıyorum. Apple Store'da var fakat Türkiye'deki store'da bulunmuyor. Bunun için ne yapmak lazım? Amerikadan bir account mu almak lazım?
Saygılar...

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar Suat Bey,

Maalesef US Store'dan bir account almanız gerekiyor.

Adsız dedi ki...

merhaba ben serkan.
google maps de yerimi konumlamak istediğimde mavi nokta yerine agps diye tanımladığınız çember olarak belirlemekte. öyleki açık bir alan da diğer bir iphone kullanan arkadaşım ile denedik onun cihazında yerini normal mavi nokta olarak konumluyor fakat benim cihazımda sürekli çember olarak gösteriyor. bunun sebebi cihazdanmı kaynaklanmaktadır yoksa farklı bir açıklaması varmıdır? (bu arada iki cihazda iphone 3G)

Adsız dedi ki...

Merhaba
Ben elektrik şebekesini google earth üzerine çizdim.Bu dosyayı KML veya KMZ olarak iphone 3G de bulunan maps ile veya başkaca bir yöntem ile kullanmak istiyorum.Bir yöntem gösterebilirseniz çok mesut olacağım.teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

iphone 8gb aldım gps kordinatlarını baz istasyonu ile şebekeden mi alıyor yoksa uydudan mı alıyor.

Mustafa Tan dedi ki...

Yazıda anlatıldıgı gibi acık alanda GPS'ten, kapalı alanda baz istasyonlarından alır.

Adsız dedi ki...

Assisted GPS teknolojisi için baz istasyonu kordinat bilgileri kullanılır dediniz. Baz istasyonlarının Cell_id ve konum veritabanına nasıl ulaşabiliyoruz?
Bedava herkesin ulaşabileceği bir veritabanı mı yoksa Turkcell, Avea ya da Vodafone'dan paralı olarak alınabilecek bir hizmet mi..
Teşekkür ederim
A.D

t