20 Şubat 2008 Çarşamba

iPhone Categories

Eğer siz de iPhone'a bol bol uygulama yükleyen kullanıcılardansanız kısa bir süre sonra ekranınızın bir sürü program ikonu ile dolduğunu görecekseniz. Bir süre sonra da SpringBoard ikonlar için yetersiz kalacak, bir uygulama çalıştırmak için bir kaç sayfa çevirmek zorunda kalacaksınız.

Bu zahmetten kurtulmak ve SpringBoard'unuzun aşağıdaki gibi sade görünmesi için Categories uygulamasını kurmanız gerekecek.



Görüldüğü gibi Categories uygulaması sayesinde SpringBoard'um oldukça sade. Categories uygulaması, "Clock, Weather, iPod, vs." gibi temel uygulamalar hariç sonradan kurduğunuz tüm uygulamaları alt klasörler altında toplayabiliyor.

Yukarıdaki gibi bir SpringBoard'a sahip olmak için yapılması gerekenler aslında oldukça basit. Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda karşımıza ekranın sağ üst köşesinde "Add" düğmesi bulunan boş bir liste çıkar. Bu ekranda uygulamaları altında toplayacağımız kategorileri yaratabiliyoruz. Ben kendi telefonumda "Games, Multimedia, Programs ve Tools" olmak üzere toplam 4 kategori yarattım. Siz de kendi kategorilerinizi türkçe karakterler kullanmadan "Add" düğmesini kullanarak yaratın ve her kategori için bir ikon seçin.




İkon seçme ekranın hemen arkasından karşınıza yarattığınız kategorinin altına uygulama ekleyebilmeniz için bir ekran gelir. Listedeki uygulamaların üzerine dokunarak kategoriler altına gidecek uygulamaları seçebilirsiniz. Seçtiğiniz uygulamalar otomatik olarak SpringBoard'da gözükmez hale gelir. Sadece ilgili kategori altında görülür.

Eğer bir uygulamayı yanlışlıkla istemediğiniz bir kategori altına atarsanız sakın korkmayın, uygulamanın ana ekranına dönüp, ilgili kategori içine girip kaldırabilirsiniz. Merak etmeyin burdaki silme işlemi uygulamayı silmez sadece kategori altından kaldırır ve ana ekranda tekrar görünür hale getirir.



Tüm kategorileriniz yarattıktan sonra uygulamanın ana menüsünün en altında bulunan "Restart SB" düğmesini kullanarak yaptığınızın değişikliklerin SpringBoard'unuza yansımasını sağlayabilirsiniz.

Categories uygulamasının konfigürasyon ekranına da ana menüdeki sol alt köşedeki "Configuration" düğmesinden ulaşıyoruz. Bu ekrandaki en önemli ayar "Allow Hide Icons" seçeneğinin daima "On" durumda olması. Eğer bu seçeneği "Off" duruma getirirseniz ve bir uygulamayı bir kategori altına atarsanız, uygulama hem SpringBoard'da hem de ilgili kategori altında gözükür. Silerken de tam tersi olur, uygulamanız kategori altından kalkar ama SpringBoard'da da gözükmez sonra benim gibi SSH ile bağlanıp unix komutlarıyla müdahele etmek zorunda kalırsınız.

Aşağıda Categories ile düzenlenmiş, Sezer'in iPhone'una ait ekran görüntüleri mevcut. Categories'in faydasını aşağıdaki ekran görüntüleri aslında çok daha iyi anlatıyor.



Categories uygulamasını Installer aracılığı ile System paketi altından yükleyebilirsiniz. Eğer bulamazsanız source'lar arasında http://iphone.sleepers.net/repo.xml adresi yok demektir. Uygulamanın 1.1.1 ve 1.1.2 versiyonlarında sorunsuz çalıştığını bizzat kullanarak tecrübe ettik.

ÖNEMLİ NOT : Categories uygulamasını kurup konfigüre etmeden evvel SSH ve Wi-Fi servisini çalışır durumda tutmanızı ve imkanınız varsa /Applications klasörünü yedekleminizi öneririm. Normal şartlarda (benim gibi uygulamayı kurcalamadığınız durumlarda) bir sorun yaşama olasılığınız düşük ama gene de tedbirli olmakta fayda var. SSH ve Wi-Fi servisi açık olursa herhangi bir bilgisayardan müdahele edilip sorun çözülebilir.

4 comments:

BATŞSTA dedi ki...

merhaba yorumununuzu neyenerek okudum ve hemen uygulamayı yukledım ancak Restart SB ıkonu aktıf degıl bu neden le catagorıze ettıklerımı uygulamadı..
Avaba ben mı yanlıs yukledım yoksa satın almammı gerekıyor

Mustafa Tan dedi ki...

Teşekkürler.

Sanırım cihazınızın versiyonu 1.1.4. 1.1.4 yeni bir versiyon olduğu için bir çok uygulama çalışamıyabiliyor. Henüz biz de testini yapamadık.

savga dedi ki...

verdiğiniz bilgi için teşekkürler. sorum su olacak yaqtığımız katogorilerin iconun ve ismini daha sonra nasıl değiştiriyoruz. ikinciside diyelim kakogoriyi silmek istiyoruz bunu nasıl yapıyoruz. katogorinin içindeki dosyaları kast etmiyorum katogorinin kendisini teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

arkadaslar ben categories programını bulamadım link verirseniz sevinirim şimdiden tsklr..

t