26 Temmuz 2009 Pazar

Google Latitude ile Arkadaş Takibi

Google'un 2009 yılı başlarında duyurduğu lokasyon paylaşım hizmet Latitude'un iPhone versiyonu, geçtiğimiz günlerde duyuruldu. Fakat sadece Google hesabı (Gmail) olan kullanıcıların yararlanabildiği bu servis, bir App Store uygulaması değil. Latitude aslında, http://www.google.com/latitude adresinden erişilebilen, 3.0 ile birlikte gelen Safari'nin konum bilgisi paylaşabilme özelliğini kullanan, iPhone için optimize edilmiş ücretsiz bir web uygulaması.



Google hesabımızla Latitude'un web sayfasına girdiğimizde, uygulama bizden o anki konumumuzu kullanmak için izin istiyor ve ardından da konumumuzu sunucuda güncelliyor. Konumumuzu görmelerine izin verdiğimiz arkadaşlarımız da benzer şekilde Latitude uygulamasına girdiklerinde, bizim konumumuzu ve en son ne zaman güncellediğimizi görebiliyor. Latitude, Safari'de çalışan bir web uygulaması olduğu için, geçtiğimiz ay tanıttığımız HayWay gibi bildirim (push notification) özelliği bulunmuyor. Dolayısıyla konum bilgisi değişikliklerinden anında haberimiz olmuyor.

Latitude'un Gizlilik (Privacy) özelliği, konumumuzu, o an bulunduğumuz yerden farklı bir yerdeymiş gibi göstermeye (Set your location) ya da konumumuzu tamamen tüm arkadaşlarımızdan gizlememize (Hide your location) imkan veriyor.



Latitude ayrıca, lokasyonunu paylaşan arkadaşlarımızı harita üzerinde görmemize, adres bilgisini de istediğimiz detayda (şehir adı veya sokak seviyesinde) paylaşmamıza izin veriyor.

Latitude'un en büyük eksikliği türkçe olmaması ve arkadaşlarımızın güncel lokasyon bilgisinin onlar uygulamaya girmedikleri sürece erişilemez olması.

Aslında yine web tabanlı olan ve iPhone için özelleştirilmiş bir arayüzü de bulunan www.tamnerede.com da benzer bir hizmeti veriyor. TamNerede.com'un Latitude'dan en büyük farkı, arkadaşlarımızın lokasyon sorgularının çok daha güncel olması. Çünkü TamNerede.com'dan listemizde bulunan arkadaşlarımız, lokasyonlarını güncellemek için bir uygulama çalıştırmak zorunda kalmıyorlar. Servisi veren Mobil Operatör, sorgusu yapılan abonenin o an sinyal aldığı baz istasyonlarının sinyallerini kullanarak yaklaşık bir konum tahmini yapıyor. Bu tahmin şehir içinde 300-500 metre arasında olurken, şehir dışında 1-1.5 km. arasında olabiliyor.



TamNerede.com bir de lokasyon bilgisi paylaşırken, özellikle büyükşehirlerdeki alışveriş merkezleri gibi önemli noktaları referans gösterebiliyor. Tabii TamNerede.com, Latitude gibi ücretsiz değil, her konum sorgusundan 2 SMS ücret alınıyor. Ayrıca TamNerede.com'da lokasyon bilgimiz gerçekten farklı bir yer olarak gösterilemiyor. (Çapkın eşler dikkat :) )

Ben şahsen Latitude'u tercih ediyorum çünkü kendim ve bir çok yakın arkadaşımın Google hesabı bulunuyor. Ayrıca Latitude ücretsiz. Tabii arkadaşlarım uygulamayı çalıştırmadıkları sürece güncel lokasyon bilgilerine ulaşamıyorum ama illa her an nerde olduklarını göreyim diye bir ihtiyacım yok.

0 comments:

t