11 Temmuz 2009 Cumartesi

Lyrical ile Dinlediğiniz Şarkının Sözleri Cebinizde

Geçtiğimiz ay yayınlanan 3.0 versiyonu ile gelen yeniliklerden bir tanesinin, uygulamaların artık iPod kütüphanesine erişebilmesi olduğunu bu yazımızda paylaşmıştık. 3.0 ile gelen bu özellikle birlikte App Store'a çok güzel lyrics (şarkı sözleri) uygulamaları çıkmaya başladı.

İşte bu uygulamalardan bir tanesi olan Lyrical sayesinde de o an iPod'umuzda çalan şarkının sözlerini kolayca görebiliyoruz. Özellikle yabancı şarkılarda bu tip uygulamalar müthiş yararlı oluyor. Uygulamanın en güzel yanı da, sözlerini görmek istediğimiz şarkıyı, uygulamanın içinden başlatmak zorunda olmamamız. O an iPod arka planda şarkıyı çalarken, Lyrical'ı çalıştırdığımızda, şarkının sözleri kısa bir süre sonra "Now Playing" menüsünde beliriyor.



Ayrıca istersek "Library" menüsünden, sağ üst köşedeki "Select" seçeneğini kullanarak iPod kütüphanesinden istediğimiz bir şarkıyı çaldırabiliyor ve sözlerini görebiliyoruz.

Uygulamanın "Search" menüsünde ise herhangi bir anahtar kelime kullanarak da şarkı sözlerini aratabiliyoruz. Lyrical, diğer tüm benzer uygulamalarda olduğu gibi şarkı sözlerini LyricWiki.org'dan bulup getiriyor. Dolayısıyla uygulama, internet bağlantısına (EDGE, 3G veya Wi-Fi) ihtiyaç duyuyor.



Lyrical çok başarılı bir uygulama fakat iPod'umuzdaki bir şarkıyı tanıyabilmesi için şarkı ve sanatçı adlarının doğru bir şekilde tanımlanmış olmasını bekliyor. Normalde iTunes Store'dan satın alınan şarkılarda tanım sorunu olmuyor. Fakat bu yazıda anlattığımız nedenden dolayı ülkemizde iTunes Store'dan yararlanılamadığı için, iTunes'a eklenen mp3 dosyalarındaki şarkıcı ve şarkı adları standart olmuyor. Bu durumda da sağ üstteki ekran görüntüsünde olduğu gibi şarkı sözü bulunamıyor ve genelde "Not Found" hatası alıyoruz.

Bu nedenle Lyrical uygulamasının şarkı sözlerini bulabilmesi için aşağıdaki gibi müzik dosyalarında bazı düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Öncelikle bilgisayarımızdaki iTunes'u açarak sol üst menüdeki (LIBRARY altındaki) Music menüsüne tıklıyoruz.



Ardından da şarkı sözlerini Lyrical uygulaması ile görmek istediğimiz şarkıları seçip, sağ klik ile aşağıdaki menüyü çıkartıp, Get Info seçeneğine tıklıyoruz.



Ardından açılan pencerede ise muhtemelen aşağıdaki gibi sadece Name alanının dolu olduğu ve şarkı + şarkıcı adının birlikte (ve bir sürü gereksiz karakterle) yazıldığı bir ekranla karşılaşıyoruz.



Bu durumda "Name" alanına sadece şarkınının adını ve "Artist" alanına da şarkıcının adını yazıyoruz. Diğer alanlara Lyrical uygulaması ihtiyaç duymuyor, şarkı ve şarkıcı adı yeterli oluyor.



Şarkılarımızı yukarıdaki örnekteki gibi düzenleyip iPhone'umuzla senkronize (sync) ettikten sonra da Lyrical gayet başarılı bir şekilde şarkı sözlerini buluyor. Lyrical'ın App Store'da ücretli ve ücretsiz olmak üzere 2 farklı versiyonu bulunuyor. Aralarındaki tek fark da ücretsiz olanının uygulamanın en altında reklam göstermesi. Ücretsiz versiyonu da aşağıdaki linki kullanarak indirebiliyoruz.

Not: Lyrical uygulamasının yükleyebilmeniz için cihazınızın versiyonu en az 3.0 olmalıdır.

4 comments:

serinus dedi ki...

Teşekkürler,Güzel bir uygulama

mustafa35 dedi ki...

Tesekkurler Mustafa bey...

Adsız dedi ki...

İyi akşamlar

Mustafa Bey iphone film yüklemiştim ama yüklediğim film pc den silindi bunu pc ye geri yedekleme şansım varmı .
Buradaki konuyla ilgili olmadı , kusuruma bakmayın.
Yeni film eklemeyede korkuyorum öncekileri siler diye , aynı korku müziklerimdede var yeni ekliyemiyorum öncekiler pc den silindi formatta

Fikir ve yorumlarınızı bekliyorum

neon dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler iin teşekkürler.. çok güzel bir uygulama..

t